18 mai 2022 | 14:04

Ce să faci pentru ca mașina de spălat să nu mai miroasă urât. Nu vei mai renunța la această metodă

Utile
Ce să faci pentru ca mașina de spălat să nu mai miroasă urât. Nu vei mai renunța la această metodă
Mirosurile din mașina de spălat, sau cum îți poți strica mașina de spălat

Nimic nu este mai rău decât să deschizi ușa mașinii de spălat și să te confrunți cu un miros neplăcut și persistent. Pentru ca mașina de spălat să nu mai miroasă, trebuie să înțelegem sursa problemei. Mirosurile neplăcute din mașina de spălat sunt cauzate de o combinație de mucegai și bacterii. Atunci când punem hainele în mașină, uleiul corporal, murdăria, părul și spuma rămân blocate în garnitură. Murdăria ajunge și în garnitura de etanșare și în dozatorul de detergent. În timp, acest amestec, împreună cu umiditatea, creează o aromă mai puțin plăcută. În mod ironic, mașina care ar trebui să ne curețe hainele începe să miroasă mai rău decât rufele în sine. Pentru a repune mașina pe picioare, avem câteva sfaturi simple despre cum să scăpați de mirosul neplăcut din mașina voastră de spălat.

Mirosurile din mașina de spălat

Nimănui nu-i place ca mașina de spălat să miroasă urât. O mașină de spălat cu încărcare frontală trebuie curățată în mod regulat, în special pentru a preveni mirosurile. Mașinile de spălat mai tradiționale, cu încărcare prin partea superioară, pot mirosi și ele. În acest caz, aceste mirosuri provin adesea de la resturile de săpun sau de la apa stătută.

Majoritatea pot fi eliminate printr-un ciclu de clătire și centrifugare. Mașinile de spălat cu încărcare superioară au propriile lor probleme, dar, spre deosebire de cele cu încărcare frontală, nu folosesc o garnitură pentru a menține apa în mașină în timpul unui ciclu.

Dacă nu știți cum să scăpați de acel miros, iată câteva dintre sfaturile noastre despre cum să vă păstrați mașina proaspătă și instrucțiuni specifice despre cum să curățați o mașină de spălat care miroase urât.

Curățați  mașina de spălat în interior și în exterior

Poate părea evident, dar este ceva ce uităm cu toții. Pentru a curăța mașina de spălat pe dinăuntru și pe dinafară, este suficient să scoateți piesele, cum ar fi tava de detergent și să le înmuiați cu bicarbonat de sodiu înainte de a le freca cu o periuță de dinți,și să ștergeți exteriorul cu o cârpă umedă.

Nu uitați de garnitura ușii

Un alt sfat despre cum să scoți mirosul din mașina de spălat este curățarea garniturii ușii după fiecare spălare. Atunci când efectuezi un ciclu, detergentul, murdăria, resturile și reziduurile pot rămâne în urmă.

Atunci când lăsați deșeurile pentru o perioadă lungă de timp, acestea pot permite dezvoltarea mucegaiului și a bacteriilor.

Efectuați o spălare de serviciu

O spălare de serviciu este aceea în care faceți să funcționeze mașina de spălat fără haine în ea. Majoritatea oamenilor își folosesc aparatul la 40 de grade sau mai puțin atunci când spală rufe pentru a economisi costurile de energie.

Dar, atunci când efectuați o spălare de serviciu, temperatura ar trebui să fie mai ridicată. Majoritatea producătorilor vă recomandă să efectuați o spălare de serviciu o dată pe lună.

Verificați țeava mașinii de spălat

Dacă mirosul persistă chiar și după ce ați curățat aparatul, luați în considerare posibilitatea de a curăța țeava. Este posibil ca țeava să fie parțial blocată.

Folosiți un deblocant de scurgere pentru a îndepărta acumularea de reziduuri. Acum că ați scăpat de problemă, este vital să preveniți revenirea mirosului.

Alte sfaturi despre cum să scapi de mirosul din mașina de spălat

Dacă sfaturile anterioare nu vă ajută, mai sunt câteva despre care ar trebiu să știți. Poate vă vor fi de folos atunci când vreți să scăpați de mirosurile neplăcute din mașina de spălat.

Luați în considerare schimbarea temperaturii de spălare

Anumite mașini, cum ar fi mașina de spălat inteligentă, au funcții de igienizare automată. Prin spălarea la 60°C, funcția Igienă este activată automat, care asigură o curățare în profunzime a hainelor, menținând aceeași temperatură pentru întregul ciclu de spălare.

Utilizați detergentul corect pentru mașina de spălat

Producătorul unei mașini de spălat va recomanda, de obicei, ce tip de detergent să utilizați în procesul de spălare. Dacă folosiți detergent sub formă de pudră, în special cu încărcătorul frontal, acesta poate produce mai multă spumă decât poate suporta mașina de spălat, așa că verificați manualul.

Asigurați-vă că tamburul din mașina de spălat este uscat

Scoateți hainele imediat ce ciclul s-a terminat și lăsați ușa deschisă pentru ca aerul să circule. Folosiți un ventilator  pentru a facilita circulația aerului proaspăt. Dacă problema persistă, ar putea merita să achiziționați un dezumidificator pentru a ajuta la eliminarea umidității.

Curățați garnitura 

Chiar și cu un detergent corect și după ce ați golit tamburul după fiecare spălare, nu există nicio garanție că mașina de spălat se va menține proaspătă dacă nu curățați și garnitura. Pentru o opțiune ecologică, folosiți un amestec de apă și oțet o dată pe lună.

Investiți în câteva produse de protecție pentru mașina de spălat

Există câteva produse grozave care vă mențin mașina curată cu un efort minim. Găsiți-le pe cele care funcționează cel mai bine pentru voi și păstrați-vă mașina mirosind curat și proaspăt pentru mai mult timp.

Recomandările noastre de curățare

În afară de cele enunțate anterior avem și o soluție parctică, mai ales pentru cei care au o mașină de spălat cu randament ridicat. Iată ce trebuie să faceți:

După ce ați verificat săpunul, este timpul să curățați tamburul. Pentru acest hack special, veți avea nevoie de:

Amestecați apa și bicarbonatul de sodiu pentru a forma un lichid ușor. Deschideți recipientul de detergent și turnați amestecul înăuntru. Turnați oțetul direct în tamburul mașinii de spălat.

Rulați un ciclu gol la căldură mare și repetați până când mirosul dispare. Frecați orice pete cu un burete de uz casnic pentru a obține o mașină strălucitoare. Va trebui, de asemenea, să verificați garnitura pentru a vă asigura că nu este nimic prins. Pentru această parte, veți avea nevoie de:

Inspectați garnitura pentru a vedea dacă este ceva blocat și, dacă este așa, îndepărtați-l. Desprindeți bucățile de cauciuc pentru a vedea dacă a crescut mucegai și curățați-o folosind amestecul de oțet și apă.

Lăsați-o să se usuce înainte de a rula un nou ciclu de îmbrăcăminte. La fiecare câteva cicluri, ștergeți garnitura pentru a descuraja dezvoltarea mucegaiului și a bacteriilor.

Când ați terminat cu rufele, pentru moment, lăsați ușa să rămână deschisă pentru ca tamburul și garnitura să se usuce complet între cicluri.

Concluzie

Cel mai important lucru pe care îl puteți face pentru ca mirosurile să nu facă rufele oribile este să evitați să lăsați să se acumuleze umezeală și umiditate. Chiar și o suprafață curată poate dezvolta mucegai dacă nu este lăsată să se usuce.

Simpla menținere a ușii deschise între încărcături și cicluri poate contribui mult la reducerea umidității. Următorul lucru cel mai bun este să fiți mai atenți la tipul de săpun de rufe pe care îl folosiți și la cantitatea de săpun.

Asigurați-vă că folosiți întotdeauna un săpun conceput pentru mașini de spălat pe care o aveți Chiar și în cazul mașinilor cu încărcare superioară, verificați cantitățile recomandate și urmați instrucțiunile de măsurare. Hainele vor fi mai curate, mașina de spălat va rămâne proaspătă, și nu vor mai exista mirosuri deranjante.

Parteneri
Ce a găsit fratele Mădălinei Manole la mormântul artistei, de Crăciun
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cresc alocațiile de stat de la 1 ianuarie 2025. Câți bani urmează să primească copiii din România
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Andreea Bostănică, în lacrimi pe Tik Tok după ce a pierdut o brățară de 20.000 euro. Influencerița a stârnit revolta internauților
Unica.ro
Exclusiv. Zeci de mii de conturi false l-au transformat pe Călin Georgescu în vedeta TikTok. "Nimeni din România nu știa să facă asta". Noi detalii din Ancheta EVZ
EVZ.ro
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Spynews
Toți proprietarii de case și mașini trebuie să plătească. Decizia a fost anunțată. Se aplică și în 2025
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: "Tot sistemul de protecție al casei e inventat de mine"
Avantaje
NU MAI CRESC PENSIILE! GUVERNUL a DECIS OFICIAL
Mediaflux
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Spynews.ro
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro