Ce să faci pentru a te salva de la înec? Este un lucru pe care niciunul dintre noi nu vrea să și-l imagineze vreodată. Fie să se înece, fie să sară în apă pentru a salva pe cineva. În multe cazuri, o persoană sau un copil care are nevoie de ajutor sfârșește prin a-și îneca salvatorul. Cu toate acestea, știind ce trebuie să faci, poți salva viața victimei și pe a ta. Salvamarii, mult mai experimentați, spun ce să faci pentru a te salva de la înec. Așa că, mare atenție, și ține cont de sfaturi pe viitor.
Chiar și cei mai experimentați înotători se pot afla într-o situație în care ceva nu a mers bine și ajung să se înece. De aceea, este esențial să știi ce să faci și ce nu trebuie să faci în acest scenariu. Într-o zi, aceste cunoștințe ar putea să vă salveze viața.
De exemplu, atunci când o persoană se îneacă, trebuie să lupte nu cu apa, ci cu instinctele sale. Chestia este că, atunci când cineva simte că nu controlează situația, începe să se agite cât de tare poate. Prin panică, ajunge să se scufunde din ce în ce mai adânc.
Ca urmare, se epuizează rapid și nu pot rămâne la suprafață suficient de mult timp pentru a aștepta ajutor.
Vrei să afli mai multe despre asta? Citește mai departe despre ce să faci pentru a te salva de la înec.
Sfatul extrem de important dat de experimentații salvamari, că doar cu asta se ocupă, sună cam așa:
„Încercați să rămâneți cu corpul drept, fără a lăsa picioarele să se afunde în apă. Țineți capul mereu drept, privind spre cer, fără a-l întoarce spre dreapta sau stânga.
De asemenea, țineți mâinile pe lângă corp, cu palmele în sus, pentru a vă îndrepta umerii. Nu luptați împotriva curentului, pentru că automat veți obosi mult mai repede decât dacă ai merge cu el.
Valul, de multe ori, te ajută să te apropii mult mai repede de mal”, spun salvamarii, conform Impact.ro.
Aceiași salvamari mai spun că, dacă trebuie să intrați în apă după cineva, abordați-l din spate. Făcând asta, este mai puțin probabil să vă apuce și să vă împingă la fund Vorbiți cu ei și spuneți-le să rămână calmi.
Doar pentru că sunteți un înotător excelent nu înseamnă că nu veți obosi și nu veți avea nevoie de ajutor. Este extrem de important, ca odată ajuns într-o situație de acest gen, victima să nu se lupte cu salvatorul său.
„Dacă ești conștient și poți vorbi, încearcă să ajuți. Poate îi ajuți să te aducă pe o parte. Poate că dați din picioare dacă puteți sau plutiți pe spate.”, își continuă sfaturile salvamarii.
A avea un plan înainte de a se întâmpla o urgență este întotdeauna cel mai bine. Când ești pe plajă, o salvare este și mai dificilă.
Înainte de a înota, identificați cel mai apropiat stand de salvamari cu o geamandură, în caz că aveți nevoie de ea. Atunci când duceți copiii la înot, trebuie să nu fiți distrași, să îi supravegheați și să fiți în piscină la mai puțin de 30 de centimetri de ei în orice moment.
Din păcate, din neatenție, oricând se poate întâmpla o tragedie, ca cea de acum câteva zile, când nu mai puțin de patru persoane s-au înecat pe litoralul românesc, printre aceștia chiar și un salvamar. Mai jos aveți și un clip în care vi se arată ce aveți de făcut într-o asemenea situație nedorită