Ciorbele sunt preferatele tuturor românilor, pentru că sunt delicioase și sățioase. Totuși, puține gospodine știu să le prepare ca la carte, mai ales când vine vorba de ciorba rădăuțeană, care se gătește cu smântână. Sunt cazuri în care ciorba nu iese cum trebuie, așa că astăzi îți arătăm ce să faci dacă s-a brânzit ciorba rădăuțeană. Trucul care o salvează rapid!
Ciorbele pe bază de smântână sunt foarte iubite în bucătăria românească, iar multe gospodine preferă să le gătească acasă. Printre cele mai savurate ciorbe se numără și ciorba rădăuțeană.
Se prepară extrem de simplu, dar multe persoane greșesc atunci când adaugă smântâna în ea. Aceasta se pune la final pentru a da culoare albă ciorbei, dar există și situații în care ciorba rădăuțeană se brânzește de la smântână, așa că iată ce poți face să o dregi.
Există mai multe motive pentru care ciorba se brânzește și capătă un aspect inestetic după adăugarea smântânei.
În primul rând, ciorba nu are așa multă grăsime sau smântâna a fost prea rece când a fost adăugată în oală. De regulă, smântâna se amestecă înainte cu gălbenuşuri şi o parte din lichidul fierbinte, înainte de a o pune la finalul ciorbei rădăuțene.
Citește și: Greşeala care îţi brânzeşte imediat smântâna în ciorbă. Ce trebuie să faci pentru a ieşi ca la restaurant
Specialiștii în gastronomie recomandă să se amestece foarte bine gălbenuşurile cu smântâna, după care se toarnă peste ele două sau chiar trei polonice din ciorba fierbinte, până iese un lichid legat. Apoi, acesta se pune în oala cu ciorbă, mai exact, la două minute de la stingerea focului.
Toate gospodinele trebuie să știe că smântâna nu se adaugă niciodată direct în vasul în care se fierbe ciorba. În plus, aceasta nu se pune în ciorbă când oala încă este pe foc.
În cazul în care ciorba rădăuțeană s-a brânzit după ce ați adăugat smântâna, puteți amesteca cu un blender/mixer şi să mai adăugați smântână. A doua variantă este să scoateți toate ingrediente din ciorbă și să puneți altă apă.
Citește și: Cum dai gust ciorbelor de legume. Ce să pui prima dată în oală, așa le dai aromă
Există și alte trucuri pentru adăugarea smântânei în ciorba rădăuțeană. Smântâna trebuie amestecată cu puțină făină, pentru a-i da o consistență cremoasă, înainte de a fi pusă în mâncare.
Chiar dacă a fost amestecată cu făină și cu gălbenușuri, este posibil ca smântâna să se separe atunci când o pui în ciorba fierbinte. Important este să creșteți ușor temperatura smântânii, adăugând un polonic din ciorba care fierbe pe foc.
Puțini români știu că ciorba rădăuțeană a fost gătită pentru prima dată pe 14 februarie 1982. Preparatul românesc se află pe locul 7 în topul celor mai savuroase supe din întreaga lume.
Ciorba rădăuțeană a fost inventată pe baza unei rețete a Corneliei Dumitrescu, bucătar șef la Restaurantul Național. În 1982, când a apărut ciorba rădăuțeană, cea de burtă era aproape interzisă, fiind considerată decadentă, iar materia primă se găsea destul de greu. Așa i-a venit Corneliei Dumitrescu ideea de ciorbă rădăuțeană, pe care a preparat-o cu ce a avut la îndemână.
Se pune pieptul de pui cu os la fiert. Se curăță și se spală legumele: ardeiul, țelina, morcovul, ceapa albă și pătrunjelul. Se adaugă legumele în oala în care este carnea și se fierb. Se scoate carnea, după ce a fiert. Se strecoară supa obținută în urma fierberii legumelor. Se pregătește amestecul cu ouă, smântână, un pic de făină, oțet, usturoi și sare. Se mărunțește carnea și se adaugă în supă, alături de legumele mărunțite și amestecul de smântână. Poftă bună!