Dacă afară este vreme caniculară și, din varii motive, nu ai un aparat de aer condiționat, o altă variantă de a te răcori este celebrul ventilator. Dar, se pare că ai ghinion, și nu mai funcționează. Nu te speria, avem soluția, așa că citește mai departe și află ce să faci dacă nu mai merge ventilatorul pe timp de vară, și cum îl repari în doar câteva secunde.
Pe timp de vară, și poate din cauza costurilor prea mari la aparatele de aer condiționat, te rezumi la a folosi banalul ventilator. Dar, ca orice alt aparat, are și el un ciclu de viață și, chiar atunci când ai cea mai mare nevoie de ele, se strică.
Vezi și: Trucul cu o sticlă de apă care menține răcoarea în apartamentul tău. Este ideal pentru vară
Cele mai multe probleme ale ventilatoarelor se datorează unei lubrifieri slabe sau unor blocaje în sistemul de ventilație, iar remedierea lor este mai ușoară decât ai putea crede. De aceea, astăzi îți vom spune ce să faci dacă nu mai merge ventilatorul pe timp de vară.
Suntem siguri că îți va fi de mare folos, cu atât mai mult în perioada caniculei care lovește mai mult România. Reparația poate deveni dificilă dacă problema este la motor, care poate fi mort dacă ventilatorul nu scoate niciun zgomot atunci când este pornit și paletele nu se rotesc.
Deoarece ventilatoarele tind să fie foarte ieftine, nu merită să încerci să repari motorul și ar trebui să cumperi unul nou. Dar, dacă defecțiunea nu este la motor, atunci există variante de a rezolva problema și, în cele din urmă, să poți beneficia de ceva aer rece făcut cu ajutorul ventilatorului tău.
Vezi și: Țara care oferă ventilatoare portabile pentru câini și pisici. Soluția găsită într-o vară caniculară
Dacă ventilatorul a încetat să se mai rotească, este important de știut că principala cauză în aceste situații este o acumulare de murdărie în motor. Acest lucru face ca angrenajele să nu se mai miște liber și să încetinească. Pentru a rezolva această problemă va trebui să faci o curățare temeinică a ventilatorului, a fiecăreia dintre părțile sale.
Cel mai indicat lucru pe care îl poți face în aceste cazuri este să dezasamblezi și să cureți întregul ventilator. Aici explicăm procedura de reparare a unui ventilator care se învârte încet, sau deloc:
Unelte necesare
Mai întâi trebuie să testezi ventilatorul în mai multe prize din casă. În acest fel te poți asigura că problema este la ventilator și nu la o priză care nu funcționează, apoi urmează acești pași:
Deconectează ventilatorul de la sursa de alimentare, apoi îndepărtează capacul de protecție de pe lamele ventilatorului. Aici vei mai avea de îndepărtt șurubul care ține lamelele și apoi capacul pentru a avea acces la motor.
După asta va trebui să dezasamblezi motorul. Ulterior, folosind un recipient cu benzină și o perie, spală fiecare parte dezasamblată a motorului și curăță temeinic bucșele, aici poți folosi un șervețel dacă peria este prea mare.
Vezi și: Ce se întâmplă dacă dormi cu ventilatorul noaptea. Pericolul la care românii se expun
După ce ai făcut aceste lucruri așează toate piesele spălate deoparte pentru a se usca și profită de ocazie pentru a curăța restul ventilatorului, paletele ventilatorului și grilele de protecție. La curățara lor folosește o bucată de pâslă pentru a aplica ulei 3 în 1 pe butuci.
Nu-l aplica direct, deoarece va forma o pastă cu praful și va face ca ventilatorul să se lipească din nou. După întreg procesul va trebui să reasamblezi motorul curățat și să-l pui la loc pe ventilator. Acum este momentul în care va trebui să verifici dacă funcționează corect.
Dacă ți s-a părut interesant acest truc și ai învățat ce să faci dacă nu mai merge ventilatorul pe timp de vară fără să investești mulți bani, acum știi ce ai de făcut. Îți urăm baftă și la cât mai multă răcoare.