Un cozonac frumos nu trebuie cumpărat neapărat de la brutăria locală. Acest tip de produs poate fi preparat foarte ușor acasă, atât timp cât se ține cont de anumite secrete care ajută compoziția să fie pufoasă. Există unele obiceiuri ale gospodinelor din cauza cărora aluatul nu mai crește corespunzător de fiecare dată. Află în rândurile de mai jos ce să faci dacă nu crește aluatul de cozonac și ești presat de timp.
Te întrebi care este motivul pentru care cozonacul tău nu crește la fel de frumos precum la alte persoane? Există anumiți factori sau, altfel zis, anumite obiceiuri care împiedică aluatul de cozonac să crească pufos.
Un rol important în gătirea cozonacului îl joacă ingredientele pe care le folosești. Și felul în care frămânți aluatul și locul în care îl păstrezi pot influența modul în care arată cozonacul, la finalul procesului de preparare.
Să începem, însă, cu ingredientele necesare pentru a frământa aluat. Unul dintre produsele de bază pe care trebuie să le utilizezi este făina. Este important să alegi tipul de făină care are imprimat pe ambalaj codul 000. Acest tip de făină este cel mai fin și mai ușor dintre toate. Poate fi folosit cu ușurință la prepararea aluaturilor pufoase.
În ceea ce privește făina, vă mai spunem un secret: trebuie cernută întotdeauna de două ori înainte de a fi folosită la frământare. Acest lucru va face compoziția să fie mai pufoasă decât în cazul în care făina e cernută o singură dată.
Starea în care se află ingredientele pentru aluatul de cozonac poate schimba total textura acestuia. Întotdeauna, ingredientele de care ai nevoie pentru aluat trebuie să fie păstrate la temperatura camerei. Nu trebuie să fie nici prea reci, dar nici prea calde.
Este important ca, după amestecarea tuturor ingredientelor, aluatul să fie frământat suficient de mult. În cazul în care nu știai, aluatul pentru cozonac nu trebuie frământat o singură dată, ci de trei ori, cu pauze de câte o jumătate de oră. Prima frământare durează 40 de minute. A doua și a treia frământare durează 10 minute.
Ce poți să faci, însă, dacă ai frământat deja aluatul, dar nu crește? În mod normal, acesta trebuie păstrat la dospit pentru 12 ore, într-un mediu cald. Dacă nu crește nici în aceste condiții, poți să pui vasul cu aluat în cuptorul preîncălzit la 40 de grade, pentru o perioadă de 15 minute. Compoziția va începe să crească pe parcursul unei durate de trei ore.