Care este ziua potrivita în care trebuie să prepari cozonac. Fiecare gospodină are obiceiurile sale, dar există o zi specială pentru a face deosebitul preparat tradițional în perioada sărbătorilor. Indiferent dacă vorbim despre Crăciun sau Paște, femeile din mediu rural știu când este momentul potrivit pentru acest lucru. Ce trucuri au lăsat în urmă bătrânii despre această rețetă delicioasă care nu trebuie să lipsească de pe mese?
Ne aflăm într-o perioadă extrem de importantă în special pentru creștinii ortodocși. Mulți dintre români adoră sărbătorile și mai ales să respecte fiecare pas lăsat în urmă de strămoși.
Tocmai în modul acesta fiecare om se simte mai aproape de rădăcini și de amintirile din copilărie. Vinerea Mare face parte din cele trei zile de sărbătoare religioasă creștină numite ,,Triduum Sacrum”.
Pe lângă acestea, se regăsește și Joia Mare și Sâmbăta Mare. Vinerea din ultima săptămână a Paștelui reprezintă ziua în care a fost răstingnit Iisus Hristos pe cruce și în care a murit pentru a salva oamenii de păcate.
În această zi se ține post negru și are loc slujba cunoscută ca „Ceasurile împărătești și Vecernia”. De asemenea, tot în ziua aceasta este și Vinerea Mare de doliu, zi în care are loc Denia Prohodului Domnului.
Mai mult decât atât, creștinii o știu și ca Vinerea Seacă pentru că regimul alimentar este unul strict. Sunt multe lucruri care nu pot fi pregătite în Vinerea Mare, iar unul dintre ele este preparatul cozonacilor.
Ei nu se fac în această zi pentru că se spune că nu se vor mai coace. În caz contrar, produsul nu este binecuvântat. Nu trebuie să gătești deloc, să faci pâine sau cozonac, ci să îți dedici timpul rugăciunilor și mersului la bisercă.
În schimb, tradițiile arată că poți faci toate treburile din bucătărie și nu numai în Joia Mare sau Sâmbăta Mare, dimineața, înaintea Învierii. Tot atunci poți să vopsești ouăle și să gătești pasca.