Tipurile de orhidee cultivate în mod obișnuit ca plante de interior trebuie udate diferit față de majoritatea celorlalte plante de apartament. Iată ce să faci cu ghiveciul orhideelor înainte de a le uda, vorbind, așadar, despre detaliul care le face să fie sănătoase şi să înflorească des.
Udarea orhideelor este o sarcină care devine mai ușoară pe măsură ce cunoașteți aceste frumoase plante înfloritoare. Veți observa că orhideele în ghiveci sunt de obicei cultivate în așchii de scoarță sau mușchi, mai degrabă decât în solul de ghiveci pe care îl folosiți pentru alte plante de apartament, acesta este primul indiciu că orhideele au nevoi speciale de hidratare.
Ca și în cazul îngrijirii oricărei plante, este important să evitați să le oferiți orhideelor prea multă sau prea puțină umiditate dacă doriți să aveți o relație pe termen lung cu ele.
Aceste sfaturi vă vor ajuta să evitați greșelile comune de udare, astfel să știi ce să faci cu ghiveciul orhideelor înainte de a le uda.
În general, tipurile de orhidee cultivate cel mai des ca plante de apartament provin din regiunile tropicale ale lumii, dar asta nu înseamnă că le place umiditatea constantă. Și, mai degrabă decât să crească pe pământ în sol, aceste specii de orhidee tropicale sunt de fapt epifite.
Asta înseamnă că rădăcinile lor funcționează puțin diferit față de rădăcinile celorlalte plante de interior, motiv pentru care orhideele nu vor aprecia să fie plantate în pământ de ghiveci obișnuit. Rădăcinile orhideelor au nevoie de mai mult aer, ele pot chiar să facă fotosinteză, așa cum fac frunzele la lumina soarelui, și de șansa de a se usca între udări.
Așadar, dacă vă întrebați cât de multă apă să le dați orhideelor, este mai bine să le dați prea puțină decât prea multă.
Cel mai bun loc pentru a uda planta este chiuveta din bucătărie. Folosiți apă călduță, nu folosiți apă dedurizată cu sare sau distilată, și udați planta timp de aproximativ 15 secunde, asigurându-vă că udați bine ghiveciul orhideelor, în care va trebui să pui neapărat și orez. Apoi lăsați planta să se scurgă timp de aproximativ 15 minute. Poate părea uscată, dar a avut suficientă apă.
Cât de des trebuie să udați orhideele? Depinde de o serie de factori, inclusiv de cât de cald este în casa ta, de câtă lumină primesc plantele, de mediul de înmormântare și chiar de tipul de recipient în care cresc plantele tale.
Mai degrabă decât să udați după un program, cel mai bine este să căutați anumite indicii pentru a vă da seama când orhideea dvs. are nevoie de mai multă apă.
Toate amestecurile pentru a le pune în ghiveciul orhideelor trebuie umezite bine de fiecare dată când udați, apoi trebuie lăsate să se usuce aproape complet înainte de a fi rehidratate. Înainte de a uda, înfigeți degetul în mușchi sau în scoarță până la primul articulație pentru a vă asigura că se simte complet uscat.
Dacă preferați să nu fiți prea sensibil, folosiți vârful unui creion ascuțit, al unui bețișor sau al unei țepușe de lemn pentru a efectua acest test. Dacă vedeți că umezeala întunecă lemnul, nu mai udați.
Poate ați auzit că apa de ploaie este cea mai bună pentru orhidee. Da, această apă poate fi benefică, deoarece conține puțin azot și nu conține substanțe chimice folosite pentru tratarea apei de la robinet. Cu toate acestea, nu este necesară.
Apa obișnuită de la robinet este bună, atâta timp cât nu este dedurizată cu săruri. Apa la temperatura camerei este cea mai bună, dar vă puteți uda orhideea cu cuburi de gheață fără a afecta planta.
Aproximativ o dată pe săptămână, puneți până la trei cuburi de gheață deasupra mediului, de preferință acolo unde cuburile nu ating frunzele. Pe măsură ce gheața se topește, aceasta oferă suficientă umiditate pentru ca orhideea dumneavoastră să se mențină înfloritoare.
De asemenea, cel mai bine este să udați ghiveciul orhideelor dimineața, asigurându-vă că orice stropi pe frunze se vor evapora rapid la temperaturile mai ridicate ale zilei.
Dacă apa pătrunde în locurile unde frunzele se întâlnesc cu tulpinile unei orhidee, aceasta ar putea cauza putrezirea, așa că asigurați-vă că ștergeți orice picătură cu o cârpă moale sau ștergeți-o cu un prosop de hârtie.