Majoritatea orhideelor de interior provin din regiuni umede și tropicale, deci se dezvoltă cel mai bine într-o atmosferă umedă. În majoritatea caselor cu încălzire centrală, aerul este uscat, așa că trebuie să știi cum să îngrijești o astfel de plantă. Cum uzi corect orhideea? În primul rând, nu îi uda florile, pentru că petalele pot muri.
La orhidee, frunzele trebuie pulverizată la fiecare două sau trei zile folosind apă călduță, dar evită să uzi florile, deoarece petalele pot fi afectate de apă.
Udarea excesivă este cea mai comună modalitate de a ucide orhideele. Pentru a evita să uzi prea mult planta, ridică întotdeauna ghiveciul mai întâi pentru a verifica dacă se simte greu – udă doar atunci când se simte ușor. Orhideele care sunt adesea crescute în vase de sticlă fără compost necesită un regim specific de udare: umple vasul cu apă zilnic în timpul verii, apoi golește-l după jumătate de oră.
Pentru a uda corect orhideele lunii, uită-te la rădăcinile sale. Nu uda dacă acestea sunt verzi, ci așteaptă până când devin argintii. Hrănește-le cu îngrășământ pentru orhidee din primăvară până în toamnă.
Rădăcinile orhideelor sunt foarte sensibile la putrezire, așa că este important să nu stea niciodată în apă. Udă orhideele scufundând întregul recipient în apă, apoi lasă să se scurgă, sau poți uda deasupra și lași să se scurgă din nou. Apa călduță este ideală, iar apa de ploaie călduță este și mai bună.
Există multe modalități de a menține sănătoase orhideele, iar una dintre cele mai ușoare modalități este utilizarea sucului de lămâie. Poate părea că nu este foarte util, dar are multe avantaje!
Potrivit unui studiu efectuat la Institutul de Legume și Flori din China, sucul de lămâie poate promova diviziunea celulară și creșterea. De asemenea, el stimulează activitatea unor enzime și ajută substanțele nutritive necesare să ajungă mai repede la toate părțile plantei.
Adaugă 2-3 ml de suc de lămâie la un litru de apă și folosește amestecul pentru a uda planta de orhidee în perioada de creștere.
Un alt mod excelent de utilizare a sucului de lămâie pentru orhidee este pentru curățarea plantei. Diluează sucul de lămâie cu apă într-un raport de 1:5 și înmoaie un burete în el. Apoi, folosește-l pentru a șterge frunzișul – acest lucru va ajuta să îndepărtezi praful și murdăria de pe frunze.
Poți face acest lucru o dată la 3-4 luni dacă observi că frunzele se murdăresc prea mult și praful nu se îndepărtează cu apă simplă.
Sucul de lămâie este foarte eficient în conservarea florilor tăiate de orhidee odată ce ajung în vază. Adaugă două lingurițe de suc de lămâie și o linguriță de zahăr obișnuit în 3 litri de apă călduță.
Adaugă acest amestec în vază pentru a acoperi aproximativ 1/3 din tulpină și astfel florile tăiate vor rezista timp de 3-4 săptămâni.
Sucul de lămâie poate fi folosit pentru a reduce pH-ul solului dacă acesta este prea alcalin. Cantitatea necesară va depinde de pH-ul solului și pH-ul dorit.
Sucul de lămâie este acid, așa că va reduce pH-ul solului. Începe cu o cantitate mică, cum ar fi 1-2 linguri în 3 litri de apă, și apoi folosește soluția pentru a uda plantele o dată la 3-4 săptămâni.
Aciditatea sucului de lămâie poate descuraja dăunătorii și poate perturba modelele lor de hrănire și reproducere.
Vezi și:Locul din casă unde să pui orhideea să atragi binele în viața ta. Aduce bani și protecție divină
Pregătește o soluție de suc de lămâie acasă prin diluarea sucului proaspăt stors de lămâie cu apă. Începe cu un amestec de o parte suc de lămâie la 3 părți apă și pulverizează-l pe zona afectată. Va fi eficient în special împotriva dăunătorilor cum ar fi afidele și
Sucul de lămâie conține proprietăți antimicrobiene naturale care pot ajuta la controlul anumitor infecții fungice și bacteriene. Aplică soluția pe zonele afectate sau ca măsură preventivă pentru a reduce riscul de infecții.
Vezi și: Amestecul banal care face orhideele să aibă lăstari. Aşa vor fi ca cele din florării
Totuși, este important de menționat că unele orhidee pot fi sensibile la soluțiile acide, așa că este recomandabil să testezi mai întâi o mică parte a plantei și să observi dacă apar reacții adverse.