De câte ori nu ajungem în situația de a arunca la gunoi pâinea pe care nu am apucat să o mâncâm? Poți spune „Adio!” risipei! Păstrează cele trei rețețe delicioase de mai jos și folosește-le cu încredere. Află cum poți pregăti fel principal, gustare și desert din pâine uscată.
Românii ocupă un loc rușinos în topul țărilor ce fac risipă de alimente. Cumpărăm mult mai multă mâncare decât consumăm, iar surplusul ajunge, de cele mai multe ori, la gunoi. Nu va mai fi cazul pâinii uscate. Iată trei rețete cu care îi vei surprinde și pe cei mai exigenți musafiri.
Ribollita este genul de preparat ce ajunge în topul preferințelor oricui, cu prima lingură. Rețeta provine din regiunea Toscana din Italia și se servește, obligatoriu, cu pâine uscată.
Se iau două linguri cu unt și se sotează, într-o tigaie, cu ceapa tocată mărunt, usturoiul, morcovul și țelina date prin răzătoare. Se adaugă sare după gust. Apoi se amestecă și se lasă la foc potrivit timp de 5-10 minute, până se înmoaie. În aceeași tigaie, se pun roșiile tocate mărunt, boabele de fasole, rozmarinul, cimbrul și spanacul. Peste, se toarnă supa de legume, se acoperă cu un capac și se lasă pe foc până scade la jumătate. Amestecul se toarnă într-o tavă și pe pune la cuptor 15-20 de minute.
O gustare delicioasă, un amestec inedit de arome. O altă rețetă cu pâine uscată este cea de ciuperci umplute, Se prepară repede, simplu și vor fi, garantat, un success printre invitaii de la masă.
Înainte de a le prepara, ciupercile trebuie spălate cu șterse bine de apă. Codiele se îndepărtează și se taie mărunt. Într-o tigaie, se sotează în 50 de grame de unt ceaa tocată cu usturoiul dat prin răzătoarea mare, cu ardeiul gras și cu codițele de la ciuperci. Se adaugă pâinea tăiată bucăți. Se pun sare și piper, după gust. Ingredientele trebuie amestecate bine și lăsate la foc potrivit câteva minute. Apoi, vasul se dă deoparte.
Amestecul obținut se pune în ciupercile care e așează într-o tavă de cuptor unsă cu restul de unt. Se presaă parmeazan deasupra și se lasă în cuptorul preîncălzit 20-25 de minute.
Budinca de pâine este un desert savuros, ce va satisface dorințele celor mai mari pofticioși.
Pâinea uscată se taie felii ce se așează într-o tavă de copt. Separat, într-un cistron suficient de mare, se bat cele trei ouă cu cu zahărul. Se toarnă untul topit și laptele, apoi se adaugă scorțișoara, vanilia și Praful de sare. Ingredientele se amestecă uniform. La final, se presară stafidele. Amestecul obținut se toarnă peste feliile de pâine din tava de copt și se lasă 10-15 minute. Tava se pune în cuptorul preîncălzit și se lasă la copt aproximativ 35 de minute. Desertul se poate servi cald, cu înghețată sau sos de vanilie.