Românii se întreabă ce reguli va trebui să respectăm, de fapt, în starea de alertă! Ei bine, premierul Ludovic Orban a venit cu detalii legate de cum va decurge viața românilor, după ce va fi decretată starea de alertă. Premierul a convocat Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, începând cu ora 20:00, la sediul MAI.
Iată principalele declaraţii ale premierului Ludovic Orban, legat de regulile trasate în starea de alertă
- Am convocat Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă pentru a lua decizia de instituire a stării de alertă, începând de mâine, de la ora  24.00 sau 00.00. La ora 24.00 încetează starea de urgenţă, în baza prevederilor legale. Decizia pe care am luat-o este aceea de a declara starea de alertă, pentru a permite autorităţilor să ia în continuare toate măsurile necesare pentru a apăra sănătatea şi viaţa cetăţenilor români.
- Starea de alertă reprezintă răspunsul la o situaţie de urgenţă, de amploare şi intentitate deosebită, determinată de unul sau mai multe tipuri de risc, constând într-un ansamblu de măsuri cu caracter temporar, proporţionale cu nivelul de gravitate manifestat sau prognozat al acesteia, şi necesare pentru prevenirea şi înlăturarea ameninţărilor iminente la adresa vieţii, sănătăţii persoanelor, mediului înconjurător, valorilor materiale şi culturale importante.
- Aceasta este definirea din lege a stării de alertă. Cred că este pentru prima oară în istorie, în care se declară starea de alertă în România. Ca atare, vom face faţă unei situaţii noi şi va trebui să ne comportăm responsabil, odată cu instituirea stării de alertă, pentru a aplica toate măsurile necesare pe perioada stării de alertă, astfel încât să ne atingem obiectivul de limitare a răspândirii virusului şi de asigurare a unei treceri spre normalitatea pe care o aşteptăm.
Iată principalele declaraţii ale premierului Ludovic Orban, legat de regulile trasate în starea de alertă. Sursa foto: Inquam / Octav Ganea
Ludovic Orban a spus că joi seara se vor lua deciziile privind regulile care trebuie respectate în starea de alertă
- Odată cu instituirea stării de alertă, va trebui să luăm în seara asta toate deciziile pentru a institui reguli, pentru a institui restricţii necesare, pentru a permite autorităţilor să lupte în mod eficient împotriva riscului de răspândire a virusului.
- Se vede că în ultima săptămână a existat o tendinţă de reducere a numărului de persoane infectate. De asemenea, a existat o tendinţă constantă de reducere a numărului de cazuri active şi au existat mai multe zile în care numărul persoanelor care s-au vindecat a fost mai mare decât numărul persoanelor care au fost declarate pozitive prin analizele care au fost făcute.
- Am ajuns la acest rezultat cu un efort enorm, atât din partea autorităţilor, cât şi din partea cetăţenilor români.
- Ocaziile de interacţiune între oameni se vor înmulţi. Acest lucru presupune o responsabilitate suplimentară din partea cetăţenilor. Este clar că riscul de infectare creşte odată cu ridicarea restricţiilor. Românii trebuie să acorde atenţie respectării regulilor, de la purtarea măştii la asigurarea unor interacţiuni care să nu permită răspândirea virusului. Se vor relua o serie de activităţi sportive: individuale, în cantonamente, totul în condiţii strict reglementate.
Se pare că nici Guvernul Orban nu mai ține cont de lege, deoarece oficialii au decis ca starea de alertă să fie instituită mai devreme decât prevede legea în vigoare. Ordonanţa adoptată azi prevede că, hotărârile prin care se declară, se prelungeşte sau încetează starea de alertă şi cele prin care se stabileşte aplicarea unor măsuri pe durata stării de alertă se publică în Monitorul Oficial şi intră în vigoare la data publicării, deși în mod normal ar fi trebuit să intre în vigoare la trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial.