Toamna se numără butoaiele de varză acră. De fapt, le numărăm pe cele goale care așteaptă să fie umplute, iar pentru asta ai nevoie de ceea ce pune Radu Anton Roman în butoiul cu varză murată. Citește mai departe și află cum poți să-ți pui varza murată, după rețeta lui Radu Anton Roman.
Ete toamnă, cu alte cuvinte perioada în care va trebui să-ți pregătește varza pentru murat și, așa cum spuneam în introducere, să vezi câte butoaie ai, nu de alta, dar rețeta propusă de celebrul Radu Anton Roman necesită astfel de recipiente.
Află despre: De ce se pune busuioc la varza murată. E aur curat pentru murături, secretul pe care sigur nu l-ai știut
Deși trebuie să recunoaștem că este mult mai multă muncă pentru a pune varza la murat în butoi, de cealaltă parte, rețeta este una simplă.
Greul constă, de fapt, în spălarea butoaielor din lemn, nu de plastic, care sunt ceva mai grele, în rest, conform rețetei propuse, pregătirea ingredientelor nu este o mare filosofie.
Un aspect extrem de important în rețeta celebrului jurnalist, constă în butoaiele pe care le vei folosi.
Conform acestuia, dacă vrei să ai o varză murată delicioasă, va trebui să faci rost de butoaie din lemn de stejar, și nu să apelezi la clasicele recipiente din plastic, care vor influența în mod nedorit gustul preparatului.
Încă de pe vremuri, bunicile fermentau varza și preparau alte murături în butoaie de stejar, având în vedere că stejarul este un lemn dur care nu putrezește.
Vezi și: Ce trebuie să faci cu varza înainte de o pune la murat
Lemnul de stejar are un puternic efect dezinfectant, iar produsele care sunt păstrate în recipiente de stejar nu se irosesc niciodată. În plus, conferă sării o aromă deosebită.
Dacă stai la curte, și butoiul tău de stejar a stat mult timp în hambar, trebuie să fie pregătit. Una dintre metodele folosite este aburirea.
Tot ce va trebui să faci este să pui câteva ramuri de ienupăr proaspăt tăiate într-un recipient, și toarnă apă fierbinte peste ele.
Aproape imediat, trebuie aruncate în el câteva pietre fierbinți și curate, după care trebuie să acoperi butoiul. După ce apa s-a răcit, se scoate tot conținutul și se clătește butoiul bine folosind o soluție de sodă.
Dacă recipientul nu a fost folosit pentru o perioadă lungă de timp, acesta, desigur, s-a uscat și trebuie readus la capacitatea de lucru prin umplerea lui cu apă și lăsarea lui timp de câteva zile. În acest timp, lemnul se va umfla și va închide toate crăpăturile formate în urma uscării.
Acum că ai aflat cum se poate curăța un butoi, nu rămâne decât să vezi și ce pune Radu Anton Roman în butoiul cu varză murată.
După pregătirea butoiului, sau butoaielor de stejar, Radu Anton Roman spune care sunt și ingredientele de care ai nevoie pentru rețeta sa de varză murată, după cum urmează:
Odată verificată lista cu ingrediente, și după ce te-ai asigurat că butoaiele sunt pregătite, tot ce va trebui să faci este să urmezi pașii propuși de Radu Anton Roman:
În butoi, se așează pe fund, stratul de sare, apoi foile de varză, boabele de porumb, feliile de gutui și, bineînțeles, mărarul și cimbrul.
Apoi, verzele, curățate de primele foi și scobite, se îndeasă una peste alta în butoaie, dar cu acea scobitură în sus, iar peste fiecare strat se adaugă sarea, hreanul, piper, gutui tăiate felii, mărarul și porumbul, precum și legături de cimbru uscat.
Te-ar putea interesa și: Când se pune varza la murat pentru iarnă. Trucul pe care toate gospodinele îl folosesc
După ce ai umplut butoiul, va trebui să adaugi un ultim strat de sare, iar apoi potrivești capacul, dar nu înainte ca în dreptul cepului să faci o împletitură din restul de crenguțe de mărar ca să se tragă varza bine.
Acum că ai aflat rețeta și ce pune Radu Anton Roman în butoiul cu varză murată, tot ce trebuie să faci este să te apuci de treabă cât mai repede.