Dacă vrei să îți încânți familia și musafirii cu un preparat tradițional făcut ca la carte, cu o aromă aparte, trebuie să încerci trucul unuia dintre cei mai îndrăgiți bucătari de la noi din țară. Află, din rândurile de mai jos, ce pune Cătălin Scărlatescu în oala cu sarmale. Acesta este ingredientul ce le va da un gust excepțional.
Savurate de generații întregi de români, în toate colțurile țării, sarmalele au devenit aproape sinonime cu ideea de sărbatoare. Sunt prezente pe mesele oamenilor de Crăciu, Revelion, unii le prepară și de Paște, la nunți, botezuri și orice alt eveniment important. Fiecare regiune a țării are propria rețetă, iar fiecare gospodină folosește propriile trucuri pentru a obține un rezultat delicios.
Despre acest preparat tradițional a vorbit și celebrul jurat de la Chefi la Cuțite. Cătălin Scărlătescu a dezvăluit care este ingredientul la care apelează de fiecare dată pentru a le da o aromă aparte.
Dacă vrei să îți încânți familia și musafirii cu o porție de sarmale, un adevărat răsfăț pentru papilele gustative, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
Te-ar putea interesa și: Ingredientul pe care călugării de la Muntele Athos îl pun în sarmale. Nu ai mai mâncat așa ceva, gustul e unic
Vei începe prin a toca mărunt ceapa. Aceasta se pune apoi la călit, până când prinde o culoare ușor aurie, moment în care tigaia se ia de pe foc și se lasă la răcit.
Ceapa călită se amestecă cu cele patru kilograme de carne tocată de porc, jumătatea de kilogram de orez (spălat înainte), cimbru, sare și piper.
„Între timp, alegem cele mai frumoase frunze de varză murată. Împăturim cu grijă conţinutul. După ce am terminat de făcut sarmalele, tocăm varza murată şi o amestecăm cu bulion”, a explicat chef Scărlătescu.
Ce pune Cătălin Scărlătescu în oala cu sarmale? Ingredientul la care nu renunță niciodată este afumătura, care le va da o aromă deosebită.
„Este momentul să punem totul în oală. Mai întâi aşezăm un strat de varză, peste care adăugăm câteva foi de dafin, după care aşezăm în mijloc o bucată generoasă de afumătură şi începem să punem un strat de sarmale. Repetăm cu un strat de varză şi unul de sarmale până când umplem oala. Adăugăm apă şi un pic de ulei, după care le băgăm la cuptor”, a mai explicat îndrăgitul bucătar.
Oala cu sarmale se ține la cuptor în jur de patru ore.
Te-ar putea interesa și: Cum salvezi varza pentru sarmale dacă este acră sau prea sărată? Sorin Bontea de la Chefi la Cuțite îți dă un pont de aur