Corneliu Coposu a vorbit în anul 1991 despre obiectivul final al Moscovei în Europa. Tot ce se întâmplă de mai bine de o lună se regăsește în profeția lăsată în urmă de politicianul român. Accesta a oferit mai multe detalii în cadrul unui interviu despre viziunea Rusiei asupra poziției sale în Europa. „Rusia a reprezentat pentru noi același pericol. Nu a renunțat niciodată la imperialismul agrar caracteristic în urma testamentului lui Petru cel Mare”, preciza acesta într-un interviu.
Europa este martorul unui război cumplit în care au fost luate mii de vieți, orașe au fost distruse din temelii, iar viitorul unei țări este într-un pericol uriaș.
Tot ce se întâmplă de mai bine de o lună se regăsește în profeția lui Corneliu Coposu despre Rusia. Mai multe amănunte se regăsesc în cadrul unui interviu al politicianului despre viziunea Rusiei asupra poziției sale în Europa.
Bărbatul atrăgea atenția că indiferent de forma de guvernare, dorința conducătorilor rămâne expansiunea. Acesta a subliniat că Rusia „a reprezentat pentru noi același pericol. Nu a renunțat niciodată la imperialismul agrar caracteristic în urma testamentului lui Petru cel Mare”.
Liderul opoziției din România postcomunistă susținea că țara noastră nu are niciun interes să promoveze nici pe linia unui curent imperialismul rusesc. Cuvintele lăsate în urmă arată acum o altă dimensiune în conflictul dintre Rusia și Ucraina.
„De când există în proxima vecinătate Rusia, fie că a fost țaristă sau pravoslavnică, a reprezentat pentru noi același pericol. Nu a renunțat niciodată la imperialismul agrar caracteristic, în urma testamentului lui Petru cel Mare.
Sigur că metodele de subjugare a popoarelor care îi stau în drumul expansiunii spre mările calde, spre Bosfor, suntem noi și alte țări mai mici. Nu avem niciun interes să promovăm nici pe linia unui curent pravoslavnic imperialismul rusesc.
Ideea noastră de integrare a concepției de morală creștină în partidele europene nu are nicio contingență cu ideile manifestate sau ascunse ale imperialismului rusesc care, după opinia mea, fie că a fost vorba de o guvernare țaristă, de o guvernare comunistă sau acum, de o guvernare, să-i zicem, revoluționară, nu a renunțat la aceleași idei de expansiune agrară și de penetrare în Europa”, spunea Corneliu Coposu.