Volodimir Zelenski, schimbare de plan privind negocierile cu Rusia. Cine va stabili compromisul pe care Ucraina îl va accepta pentru încetarea războiului

Volodimir Zelenski, schimbare de plan privind negocierile cu Rusia. Cine va stabili compromisul pe care Ucraina îl va accepta pentru încetarea războiului
Volodimir Zelenski, lider Ucraina

Războiul ruso-ucrainean se desfășoară de aproape o lună pe teritoriul Ucrainei, iar o parte din orașe au fost distruse de trupele rusești, în timp ce sute de civili au murit nevinovați. Astfel, președintele Volodimir Zelenski a anunțat luni seară cum vor fi luate deciziile privind acceptarea unor compromisuri impuse de Rusia pentru încetraea războiului. Decia a fost luată după ce un șir de negocieri cu Rusia s-au finalizat fără nicio concluzie, trupele rusești atacând din ce în ce mai agresiv.

Decizia grea luată de Volodimir Zelenski

Încă de la începutul negocierilor, președintele ucrainean a transmis că nu va accepta din partea rușilor nicio impunere care să compromită integritatea teritorială a Ucrainei. Din păcate, menținându-și aceeași decizie, discuțiile între delegația rusă și cea ucraineană par să nu aibă nicio finalitate, căci scopul izbucnirii războiului se referă chiar la ocuparea unor teritorii, iar lipsa acestor discuții ar anula toate pierderile suferite de ambele țări până în acest moment.

Din acest motiv, Volodimir Zelenski a anunțat, luni seară, în cadrul unui interviu acordat unui site de știri regional că orice compromis propus Ucrainei de către Rusia va fi supus unui referendum, astfel încât, poporul să decidă aceste schimbpri care pot schimba istoria țării.

„Am explicat-o pentru toate grupurile de negocieri: atunci când vorbiţi despre toate aceste schimbări (ce vor figura într-un eventual acord, n.r.), şi ele pot fi istorice, (…) noi le vom supune unui referendum.
Poporul va trebui să se pronunţe asupra unor forme de compromis. Iar în ce vor consta ele (compromisurile) ţine de discuţiile noastre cu Rusia”, a transmis Zelenski.

Ce spune Zelenski despre imposibilitatea de a adera la NATO

Zelenski a readus în discuție subiectul legat de neaderarea la NATO din cauza lipsei de susținere a celorlalte țări. Acesta le-a transmis cetățenilor că singura soluție este să se resemneze și să găsească o altă metodă de a obține securitate națională. Aesta a lăudat dorința mai multor țări de a proteja Ucraina în afara organizației, ceea ce pare să fie un comprimis de acceptat din partea Ucrainei.

„Am înţeles-o deja cu toţii. Noi nu suntem acceptaţi (în NATO), pentru că lor (ţărilor membre) le este frică de Rusia. Aceasta este tot. Şi noi trebuie să ne calmăm şi să spune: ‘Ok, (sunt necesare) alte garanţii de securitate.

Sunt ţări în NATO care vor să fie garanţi de securitate (ai Ucrainei) (…), care sunt gata să facă tot ce această Alianţa ar fi trebuit să facă dacă noi am fi fost membri. Şi eu cred că acesta este un compromis normal”, a explicat Volodimir Zelenski într-o manieră optimistă.