Ce prețuri vom avea la gaze de la 1 aprilie 2022. Tarifele care vor exista în România timp de un an

Ce prețuri vom avea la gaze de la 1 aprilie 2022. Tarifele care vor exista în România timp de un an
Ce prețuri vom avea la gaze de la 1 aprilie 2022

Ce prețuri vei avea la gaze de la data de 1 aprilie 2022. Anunțul a fost făcut de premierul țării, Nicolae Ciucă. Acesta a dezvăluit azi un set de măsuri ce includ plafonări și compensări ale prețurilor la energie și gaze naturale, pentru o perioadă de un an, începând cu data de 1 aprilie. Ce vizează, mai exact, acest set de măsuri.

Ce prețuri vom avea la gaze de la 1 aprilie 2022

Premierul Nicolae Ciucă a anunțat astăzi un set de măsuri ce includ plafonări și compensări ale prețurilor la energie și gaze naturale, pentru un an, începând cu data de 1 aprilie 2022.

„Pentru un consum de până la 100 de kw pe lună, românii vor plăti 0,68 de lei/kw, iar pentru un consum cuprins între 100 și 300 de kw, vor plăti 0,8 de lei/kw. La gaz, prețul practicat pentru gospodării va fi de 0,31 de lei/kw”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

„Cu excepția marilor consumatori, care vor avea pachete dedicate de ajutor de stat, toate companiile românești vor beneficia de un preț fix, la energia electrică, de 1 leu pe kw, tva inclus, și 0,37 lei/kw pentru gaz, tva inclus”, a adăugat el.

De precizat este că până la 31 martie 2022 este în vigoare actuala schemă de compensare. Premierul Nicolae Ciucă a mai declarat că România este în discuții cu Comisia Europeană pentru a continua și în acest 2022 sprijinul acordat marilor consumatori, cum ar fi combinatele chimice sau cele din industria de prelucrare de materii prime.

„Măsurile pe care le luăm vor proteja populația și economia, prevenind riscurile unei creșteri accentuate a prețurilor și a inflației. Guvernul este alături de cetățeni și de mediul de afaceri, pentru a proteja locurile de muncă și stabilitatea economică”, a spus Nicolae Ciucă.

„Traversăm o perioadă complicată, marcată de crize multiple, care necesită decizii și măsuri eficiente, de contracarare a creșterii prețurilor. În acest sens, am discutat cu ministrul de Finanțe, care se află la Bruxelles, unde discută cu omologii europeni din ECOFIN să găsească măsuri concrete, la nivelul Uniunii Europene, pentru sprijinul economic al țărilor membre.

Avem deja un mecanism care a funcționat în perioada pandemiei și care poate fi extins și chiar dezvoltat în contextul celorlalte crize cu care ne confruntăm azi”, a explicat el.

„România este bine aprovizionată”

Tot Nicolae Ciucă a mai spus că țara noastră va cere realocarea fondurilor rămase necheltuite din programele europene anterioare care erau destinate economiei românești, pentru a putea veni în ajutorul mediului de afaceri.

„Sunt în permanentă legătură cu ministrul Agriculturii și cu producătorii români de alimente, reprezentanții rețelelor marilor magazine. România este bine aprovizionată, stocurile noastre asigură toate bunurile de care avem nevoie. Fermierii și agricultorii noștri au tot sprijinul Guvernului pentru pregătirea acestui an agricol”, a mai declarat premierul Nicolae Ciucă.