25 oct. 2023 | 16:00

Ce prețuri au alimentele plafonate față de 2022. Diferența este majoră pentru buzunarele românilor

Social
Ce prețuri au alimentele plafonate față de 2022. Diferența este majoră pentru buzunarele românilor
Plafonarea adaosului comercial a avut efecte

Ultimul an și jumătate a adus o diminuare considerabilă a puterii de cumpărare a românilor, în raport cu creșterile explozive ale prețurilor de consum. În aceeași măsură, plafonările din ultimele luni a adaousului comercial a adus și o diferență majoră pentru buzunarele românilor. INS a publicat un raport cu ce prețuri au alimentele plafonate față de 2022. Citește mai departe și vezi care sunt diferențele.

Prețurile la alimente, plafonarea și diferența majoră pentru buzunarele românilor

Începutul anului 2023, deși erau anunțate creșteri ale economiei, au adus noi situații delicate, cel puțin în zona de consum. Marii producători, precum și retailerii majorau prețurile, bazându-se pe cheltuielile pe care le-au avut, ca urmare a creșterii prețurilor la combustibili, energie, și gaze.

Vezi și: Plafonarea prețurilor la alimentele de bază, o păcăleală pentru români? Care este adevărul, de fapt: ”Orice minune ține trei zile”

Efectele s-au văzut imediat, indiferent că vorbim de supermarketuri, sau fie că vorbim de piețele agroalimentare din România.

Pe fondul acestor date, precum și ca urmare a ratei mari a inflației, Marcel Ciolacu anunța ca o primă măsură de la preluarea guvernării, plafonarea adaosului coemrcial a nu mai puțin de 14 produse.

De fapt, în urma negocieriolor cu factorii din piață, se plafona adaosul comercial la aceste produse. Mulți au criticat măsura anunțată, dar se pare că a avut un efect, mai ales la nivelul lunii august 2023, când produsele alimentare erau cu cel puțin 2% mai ieftine.

Recentele date publicate de INS arată că, în baza OUG 67/2023, care stabilea plafonarea adaosului comercial, toate cele 14 produse din listă aveau prețurile micșorate.

Citește și: S-au dat amenzi de 4 milioane de lei în magazinele care nu respectă plafonarea prețurilor la alimentele de bază. Anunțul de ultim moment al ministrului

INS arată ce prețuri au alimentele plafonate față de 2022

Raportul publicat recent de instituție arată o scădere a prețurilor la legume și fructe cu cel puțin 10 procente, față de anul 2022, același lucru fiind constatat și la fructe proaspete, vorbind aici de un procent de 7,6%.

În ceea ce privesc celelalte alimente de bază, precum uleiul, zahărul sau ouălele, aici procentele sunt de 6,7, respectiv 5,8 și 4,5%, în scădere față de perioada lunii august 2022.

Vezi și: Marcel Ciolacu, anunțul momentului pentru români. Ce se întâmplă cu prețul alimentelor, începând cu 1 noiembrie

Inclusiv produsele de panificație și morărit au avut prețuri micșorate, fiind înregistrat un procent de 2,9%, deci produse mai ieftine în raport cu anul trecut.

Prețurile au scăzut la carne și lactate în august 2023

La începutul anului producătorii de carne, pui, porc, etc, precum și marii fermieri de lactate, se plângeau de creșterile mari la costurile de producție și imposibiltiatea de a-și vinde marfa.

Dar, INS vine și arată că, deși au existat costuri mari, inclusiv prețurile la carnea de pui, lapte și lactate au scăzut. Așa se face că laptele și lactatele au avut o scădere de un procent, iar carnea de pui a înregistrat o scădere de 2,1%.

Află detalii despre: Preţurile alimentelor plafonate înainte de Sărbători. Pe ce vor plăti românii mai puţini bani de Crăciun şi Revelion

Raportul mai arată o creștere în luna iunie la carnea de porc, procentul fiind de 0,2%, față de aceeași perioadă a anului 2022.

Parteneri
Doliu în lumea filmului românesc. A murit marele actor Costel Constantin
Redactia.ro
Anul în care 3 imperii au vrut să dezmembreze națiunea română. Momentul care putea schimba istoria țării
Click.ro
Cristina Ich, pozată GOALĂ în pat! Imaginea INDECENTĂ e pe net
Vocea.biz
Furtunile și vijeliile se extind în jumătate de țară, un nou cod galben emis de meteorologi. Avertizare de inundații în trei județe
Digi24
Cum arată la interior vila de lux, din Otopeni, în care locuiesc Jojo și Paul Ipate / FOTO
Unica.ro
România se scufundă economic. Românii vor simți în buzunar
EVZ.ro
Știrile Antena Stars. Mondenă din România a recunoscut, în direct, că și-a înșelat iubitul: "Sunt o fată sinceră..." / VIDEO
Spynews
S-a stins marele actor al României. Drum lin, maestre! Nu te vom uita niciodată
Capital.ro
Locul în care se află plaja cu cea mai curată apă din lume. Românii își fac concediile des în această țară
Antena 3
Ce se întâmplă cu emisiunea „Poftiți pe la noi”, după ce a fost scoasă din grila de programe de la Antena 1. Anunțul făcut de Nea Marin
Avantaje
Cresc SALARIILE. Angajații care vor primi mai mult cu 10%
Mediaflux
Reacția exclusivă a Cristinei Pucean despre imaginile virale pe internet în care apare în tandrețuri cu altcineva decât Bogdan de la Ploiești. Ce spune dansatoarea
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Când își plănuiesc Selly și Smaranda să devină părinți. Vlogger-ul a vorbit deschis despre acest subiect!
Antena 1
Cum arăta Viorica Dăncilă în tinerețe. Slabă, brunetă și ... Nu o RECUNOȘTI! Imagini rare
Impact.ro
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro