Ultimul an și jumătate a adus o diminuare considerabilă a puterii de cumpărare a românilor, în raport cu creșterile explozive ale prețurilor de consum. În aceeași măsură, plafonările din ultimele luni a adaousului comercial a adus și o diferență majoră pentru buzunarele românilor. INS a publicat un raport cu ce prețuri au alimentele plafonate față de 2022. Citește mai departe și vezi care sunt diferențele.
Începutul anului 2023, deși erau anunțate creșteri ale economiei, au adus noi situații delicate, cel puțin în zona de consum. Marii producători, precum și retailerii majorau prețurile, bazându-se pe cheltuielile pe care le-au avut, ca urmare a creșterii prețurilor la combustibili, energie, și gaze.
Efectele s-au văzut imediat, indiferent că vorbim de supermarketuri, sau fie că vorbim de piețele agroalimentare din România.
Pe fondul acestor date, precum și ca urmare a ratei mari a inflației, Marcel Ciolacu anunța ca o primă măsură de la preluarea guvernării, plafonarea adaosului coemrcial a nu mai puțin de 14 produse.
De fapt, în urma negocieriolor cu factorii din piață, se plafona adaosul comercial la aceste produse. Mulți au criticat măsura anunțată, dar se pare că a avut un efect, mai ales la nivelul lunii august 2023, când produsele alimentare erau cu cel puțin 2% mai ieftine.
Recentele date publicate de INS arată că, în baza OUG 67/2023, care stabilea plafonarea adaosului comercial, toate cele 14 produse din listă aveau prețurile micșorate.
Raportul publicat recent de instituție arată o scădere a prețurilor la legume și fructe cu cel puțin 10 procente, față de anul 2022, același lucru fiind constatat și la fructe proaspete, vorbind aici de un procent de 7,6%.
În ceea ce privesc celelalte alimente de bază, precum uleiul, zahărul sau ouălele, aici procentele sunt de 6,7, respectiv 5,8 și 4,5%, în scădere față de perioada lunii august 2022.
Inclusiv produsele de panificație și morărit au avut prețuri micșorate, fiind înregistrat un procent de 2,9%, deci produse mai ieftine în raport cu anul trecut.
La începutul anului producătorii de carne, pui, porc, etc, precum și marii fermieri de lactate, se plângeau de creșterile mari la costurile de producție și imposibiltiatea de a-și vinde marfa.
Dar, INS vine și arată că, deși au existat costuri mari, inclusiv prețurile la carnea de pui, lapte și lactate au scăzut. Așa se face că laptele și lactatele au avut o scădere de un procent, iar carnea de pui a înregistrat o scădere de 2,1%.
Află detalii despre: Preţurile alimentelor plafonate înainte de Sărbători. Pe ce vor plăti românii mai puţini bani de Crăciun şi Revelion
Raportul mai arată o creștere în luna iunie la carnea de porc, procentul fiind de 0,2%, față de aceeași perioadă a anului 2022.