16 oct. 2023 | 12:49

Marcel Ciolacu, anunțul momentului pentru români. Ce se întâmplă cu prețul alimentelor, începând cu 1 noiembrie

News
Marcel Ciolacu, anunțul momentului pentru români. Ce se întâmplă cu prețul alimentelor, începând cu 1 noiembrie
Marcel Ciolacu, premierul României

Plafonarea prețurilor la produsele de bază devine un subiect de interes major în România, focusul fiind pus asupra eficacității acestei măsuri și a modului în care poate fi prelungită. Recent, premierul Marcel Ciolacu a solicitat ministrului Agriculturii să prezinte, în această săptămână, o decizie privind plafonarea prețurilor, cu posibilitatea de a extinde lista produselor supuse acestei reglementări. Ce s-a decis în acest sens?

Plafonarea prețurilor, utilă sau nu pentru români?

Premierul Marcel Ciolacu a prezentat, de la bun început, plafonarea prețurilor ca fiind o măsură care va aduce o scădere semnificativă a costurilor pentru consumatori, însă statisticile recente arată că această decizie a politicienilor nu a avut efectul scontat, ba mai mult, prețurile au crescut.

Această situație a generat dezbateri și preocupări cu privire la modalitățile de implementare și eficacitatea măsurilor guvernamentale pentru a menține stabilitatea prețurilor și a proteja interesele consumatorilor.

Pe fondul acestor dezbateri, autoritățile continuă să lucreze la identificarea soluțiilor pentru a gestiona creșterea prețurilor la produsele esențiale și pentru a asigura accesibilitatea acestora pentru populație. Mai mult, există discuții cu privire la prelungirea plafonării prețurilor la produsele de bază pentru încă 3 luni, având în vedere că urmează perioada sărbătorilor, iar oamenii vor dori să cumpere măcar o parte din produsele specifice.

Ce produse ar mai putea fi adăugate pe lista prețurilor plafonate

România ia în considerare extinderea listei produselor pentru care adaosul comercial nu poate depăși 20%, iar această măsură ar putea include și unele produse specifice de sezon, cum ar fi cozonacul. În prezent, există 14 produse considerate de bază, printre acestea regăsindu-se câteva produse de panificație, lactatele și legumele, însă guvernul examinează posibilitatea de a adăuga produse sezoniere pe această listă.

Statisticile actuale arată că măsura existentă nu a avut un impact major asupra unei economii în buzunarul consumatorilor, motiv pentru care, autoritățile se gândesc cum ar putea îmbunătăți această situație.

Un exemplu relevant al acestor plafonări ”nerentabile” este cel al fructelor, care după vârful sezonului, când au fost prezentate ca fiind plafinate, prețurile au fost schimbate, ba chiar mărite.

Cu toate acestea, Marcel Ciolacu crede în această plafonare, făcând apel la ministrul Agrigulcturii, astfel că, de la 1 noiembrie, aceste plafonări ale prețurilor să se prelungească.

” Îi fac o solicitare domnului ministru al agriculturii, Florin Barbu, să vină cu o propunere despre modalitatea de prelungire a schemei de plafonare a preţurilor la alimentele de bază, simultan cu extinderea listei de produse.

La aceste sortimente de bază, peste 90% sunt produse româneşti. Cred că este o decizie legitimă, aşteptată de populaţie şi una care va susţine producătorii români”, a declarat premierul Ciolacu, cu puțin timp în urmă, subliniind că inflația a scăzut, ceea ce înseamnă că plafonarea preșurilor la produsele de bază a funcționat.

 

Parteneri
TJ Miles i-a dat lovitura de grație lui Zanni! Ce a declarat fostul Faimos de la Survivor despre coechipierul său: ”Sclavii mereu vor mușca…”
Redactia.ro
Ce trebuie să pui în drob, să iasă suculent și să nu se usuce. Așa îți va ieși un preparat perfect
Click.ro
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram unde se află și nu a mai scăpat cu viață
Digi24
O femeie s-a dus la spital pentru investigații, dar a aflat că este deja moartă. Iar neplăcerile au continuat să apară
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Doliu la Hollywood. A murit un actor faimos din „Titanic” și „Stăpânul Inelelor”
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
SUA, în stare de șoc. A MURIT la Casa Albă. Medicii au privit neputincioși
Capital.ro
Masa de Paște fără grija kilogramelor în plus. Sfaturi pentru păstrarea greutății și evitarea problemelor digestive
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
Tradiții de Paște. La masă, prima dată trebuie să se mănânce ou
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O bucată de carne a început să se miște și a căzut singură de pe masă. Clientul unui restaurant a filmat totul
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro