Plafonarea prețurilor la produsele de bază devine un subiect de interes major în România, focusul fiind pus asupra eficacității acestei măsuri și a modului în care poate fi prelungită. Recent, premierul Marcel Ciolacu a solicitat ministrului Agriculturii să prezinte, în această săptămână, o decizie privind plafonarea prețurilor, cu posibilitatea de a extinde lista produselor supuse acestei reglementări. Ce s-a decis în acest sens?
Premierul Marcel Ciolacu a prezentat, de la bun început, plafonarea prețurilor ca fiind o măsură care va aduce o scădere semnificativă a costurilor pentru consumatori, însă statisticile recente arată că această decizie a politicienilor nu a avut efectul scontat, ba mai mult, prețurile au crescut.
Această situație a generat dezbateri și preocupări cu privire la modalitățile de implementare și eficacitatea măsurilor guvernamentale pentru a menține stabilitatea prețurilor și a proteja interesele consumatorilor.
Pe fondul acestor dezbateri, autoritățile continuă să lucreze la identificarea soluțiilor pentru a gestiona creșterea prețurilor la produsele esențiale și pentru a asigura accesibilitatea acestora pentru populație. Mai mult, există discuții cu privire la prelungirea plafonării prețurilor la produsele de bază pentru încă 3 luni, având în vedere că urmează perioada sărbătorilor, iar oamenii vor dori să cumpere măcar o parte din produsele specifice.
România ia în considerare extinderea listei produselor pentru care adaosul comercial nu poate depăși 20%, iar această măsură ar putea include și unele produse specifice de sezon, cum ar fi cozonacul. În prezent, există 14 produse considerate de bază, printre acestea regăsindu-se câteva produse de panificație, lactatele și legumele, însă guvernul examinează posibilitatea de a adăuga produse sezoniere pe această listă.
Statisticile actuale arată că măsura existentă nu a avut un impact major asupra unei economii în buzunarul consumatorilor, motiv pentru care, autoritățile se gândesc cum ar putea îmbunătăți această situație.
Un exemplu relevant al acestor plafonări ”nerentabile” este cel al fructelor, care după vârful sezonului, când au fost prezentate ca fiind plafinate, prețurile au fost schimbate, ba chiar mărite.
Cu toate acestea, Marcel Ciolacu crede în această plafonare, făcând apel la ministrul Agrigulcturii, astfel că, de la 1 noiembrie, aceste plafonări ale prețurilor să se prelungească.
” Îi fac o solicitare domnului ministru al agriculturii, Florin Barbu, să vină cu o propunere despre modalitatea de prelungire a schemei de plafonare a preţurilor la alimentele de bază, simultan cu extinderea listei de produse.
La aceste sortimente de bază, peste 90% sunt produse româneşti. Cred că este o decizie legitimă, aşteptată de populaţie şi una care va susţine producătorii români”, a declarat premierul Ciolacu, cu puțin timp în urmă, subliniind că inflația a scăzut, ceea ce înseamnă că plafonarea preșurilor la produsele de bază a funcționat.