Piftia este preparatul care nu lipsește de pe mesele de sărbătoare ale românilor, fiind una dintre mâncărurile gătite în mai toate zonele țării. Deși pare simplu de preparat, nu toate gospodinele reușesc de fiecare dată să o închege bine. Dacă și tu te afli în această situație, află ce poți face dacă nu se încheagă piftia. Iată câteva trucuri esențiale!
Piftia este unul dintre preparatele preferate de români, mai ales în sezonul rece. Piftia se poate prepara fie din cocoș, curcan sau porc. Cu toate că pare ușor de gătit, pentru ca piftia să iasă perfectă, trebuie să aveți în vedere mai multe lucruri, astfel riscați să nu se închege.
Ce poți face dacă nu se încheagă piftia? Pentru a te asigura că răcitura iese perfect, trebuie să știi ce carne să alegi. De regulă, piftia nu se face doar cu carne macră, pentru că nu se va închega. De sărbători, gospodinele preferă să pregătească piftie din carne de porc, la care adaugă și puțină grăsime.
Pe vremuri, bunicile noastre foloseau foarte mult usturoi la prepararea piftiei. Pe lângă usturoi, ele adăugau și rădăcini de pătrunjel, pe care le fierbeau înainte.
Totodată, ele niciodată nu se apucau să gătească piftia de porc fără să nu facă un test înainte. Drept urmare, după ce carnea de porc cădea de pe os, scotea câteva linguri de zeamă și o punea într-o farfurie. Aștepta câteva minute bune ca să vadă cât de bună este compoziția. Dacă se închega, înseamna că răcitura ieșea perfect.
Ce poți face dacă nu se încheagă piftia. Dacă ați omis totuși partea cu încercatul răciturii înainte, există alte trucuri pentru a o face să se închege. Important este să știi când să adaugi gelatina.
Citește și: Ce mâncau Nicolae și Elena Ceaușescu de Crăciun. Preparatele pe care le aveau mereu pe masă
Se știe că gelatina ajută piftia să se închege mult mai bine, dacă nu ați reușit să închegați zeama anterior. Mai precis, la 1/2 l de apă se pun aproximativ 7-8 grame de gelatină. Aceasta trebuie neapărat să fie dizolvată în apă caldă, după care se toarnă peste zeamă și se amestecă până se obține o compoziție omogenă.
În cazul în care piftia nu și-a ieșit de la început închegată, este esențial să o mai fierbi puțin. Doar în acest mod vei reuși să obții o răcitură perfect închegată.
Un alt truc important atunci când piftia nu s-a închegat este îndepărtarea spumei. Dacă nu faceți acest lucru când carnea fierbe, rezultatul va fi o piftie tulbure. De asemenea, capacul se ține pe oală pe tot parcursul fierberii.
În plus, este bine de știut că răcitura se fierbe îndelung, la un foc mic și neacoperită. Dacă respectați acești pași, veți obține o piftie extrem de delicioasă, dar și bine închegată.
Totodată, este bine să folosești o lingură de lemn atunci când amesteci piftia. Potrivit obiceiurilor străvechi, acest lucru ajută la o mai bună închegare a piftiei.
De cele mai multe ori, piftia se încheagă rapid dacă este pregătită din carne de porc, pentru că aceasta conține și grăsime. Multe gospodine pregătesc piftia seara, pentru a o lăsa la răcit.
De exemplu, dacă folosiți urechi de porc sau piciorușele de la porc, răcitura se va prinde mai repede. Dacă ați folosit la piftie carne de pasăre, este nevoie să băgați gelatină.
Ce poți face dacă nu se încheagă piftia. Răcitura riscă să nu se închege și din cauza legumelor adăugate în ea. În plus, nu trebuie să folosiți i boluri de lemn pentru a pune piftia la prins.
Așadar, dacă v-ați asigurat că carnea s-a fiert și se desprinde ușor de pe os, se scoate din oală și se strecoară zeama. Carnea dezosată și rădăcioanesele tăiate rondele se pun în boluri.
Zeama în care a fiert carnea se lasă la răcit și se dă la frigider. Dacă zeama s-a închegat, puteți turna peste carne și legume. Totul se dă la rece până a doua zi.
Prima dată pârlim picioarele și capul de porc. Radem picioarele și capul de porc cu lama cuțitului și le spălăm sub jet de apă rece.
Punem toată carnea la fiert. Luăm spuma, adăugăm zarzavatul (morcovii, păstârnacul, ceapa), sarea și piperul. Lăsăm să fiarbă până se desprinde carnea de pe oase.
După ce s-a fiert, dezosăm carnea, o tăiem și o punem în castroane. Curățăm usturoiul și-l pisăm bine de tot. Amestecăm usturoiul cu 100 ml supă Strecurăm supa și adăugăm în ea zeama cu usturoiul pisat. Umplem castroanele cu zeamă și le punem la frigider. A doua zi sunt numai bune de mâncat. Poftă bună!