Ți s-a întâmplat și ție să ți se învechească pâinea înainte să apuci să o termini? Dacă te-ai întrebat ce poți face cu pâinea veche, ți-am pregătit câteva rețete minunate care te vor face să nu mai arunci niciodată pâinea din casă. Câtă vreme pâinea s-a întărit, dar nu sunt semne de mucegai, o poți folosi cu încredere la aceste rețete.
Dacă pâinea ta s-a făcut tare ca piatra, ea poate fi consumată în continuare în siguranță. O poți transform în tot felul de ingrediente: de la crutoane, pesmet, până la budinci delicioase dulci sau sărate.
Vezi și: Trucurile geniale cu pâinea învechită. Nu o mai arunca, ce trebuie să faci
Totuși, dacă pâinea ta nu doar că s-a întărit, dar a făcut mucegai, atunci este cazul să o arunci. Chiar și o mică pată de mucegai poate compromite întreaga bucată de pâine. Sporii de mucegai se extind rapid și pot face ravagii dacă îi consumi.
Crutoane
Cel mai simplu este să transformi pâinea veche în crutoane delicioase pentru supa ta cremă de roșii, de ciuperci, de legume sau orice altceva dorești. Taie pătrățele mici din pâine, condimentează-le după bunul plac și trage-le într-o tigaie cu ulei de măsline până devin aurii și crocante.
Citește și: De ce nu este bine să arunci pâinea întărită la gunoi. Cele mai populare superstiţii
Servește-le cu salata sau supa preferată.
Pesmet
Dacă faci frecvent șnițele sau alt tip de alimente pane, pâinea veche este perfectă și pentru a îți face acasă pesmet.
Tot ce ai nevoie sunt aromele potrivite și un robot de bucătărie. Vei termina în 5 minute. În loc să folosești pesmet din comerț, folosește acest praf măcinat de pâine, care va adăuga o crustă crocantă șnițelelor sau cașcavalului pane pe care plănuiești să îl faci.
Păstrează pesmetul în frigider și folosește-l în interval de o lună. În plus, îl poți condimenta după bunul plac.
Budincă dulce
Ți-a rămas pâine veche? Nu o arunca. Verifică să nu aibă mucegai și fă o budincă delicioasă.
Durează aproximativ 15 minute să o prepari și mai puțin de o oră să o coci.
Vezi și: De ce este bine să pui pâine în cratiţa în care găteşti varză murată. Efectul este genial
Pur și simplu taie pâinea veche în bucăți mai mari. Pune o într-o tavă de copt adâncă și fă compoziția. Amestecă 200 ml de lapte cu 3 ouă și 150 ml de smântână de gătit. Pune zahăr brun, scorțișoară și puțină esență de vanilie. Pune totul deasupra pâinii.
Dacă vrei, poți adăuga bucăți de ciocolată, gem sau stafide. Bagă totul la cuptor pentru 45-50 de minute, scoate-o și servește-o cu înghețată.
Frigănele
Pâinea veche nu a mai avut un gust atât de bun ca în această rețetă de frigănele. Taie pâinea în felii groase și prepară un amestec de ouă bătute cu zahăr și scorțișoară. În alt castron, pune lapte. Înmoaie fiecare felie de pâine în lapte, apoi dă-o prin oul bătut.
Pune totul la prăjit la foc mic și când e gata, presară fiecare felie de pâine cu zahăr amestecat cu scorțișoară. Servește ca atare sau cu puțină miere și fructe deasupra.
Pizza
O altă idee ca să folosești pâinea veche este să faci pizza. Taie pâinea felii și pune-o într-o tavă întinsă. Adaugă deasupra sos de roșii condimentat cu busuioc și oregano, puțină sare și piper.
Citește și: Cum arată cea mai veche pâine din lume. E din România și nu are pic de mucegai
Adaugă mozarella sau cașcaval ras și pune topping-urile preferate: ceapă, ardei gras, măsline, salam, șuncă, cârnați sau orice altceva ai prin frigider și merge pe o pizza.
Lasă în cuptor cam 20 de minute sau până când brânza de deasupra s-a făcut aurie. Lasă puțin la răcit și servește cu ketchup.