Cum arată cea mai veche pâine din lume. E din România și nu are pic de mucegai

Cum arată cea mai veche pâine din lume. E din România și nu are pic de mucegai
Cea mai veche paine din lume

Tu știai cum arată cea mai veche pâine din lume? Ei bine, ea are 129 de ani și se află chiar pe propriettaea unui muzeu din România. În plus, specialiștii care au analizat pâinea au spus că nu prezintă urme de mucegai. De altfel, World Record Academy, din Miami, SUA, a recunoscut-o şi a omologată ca fiind cea mai veche pâine din lume.

Cum arată cea mai veche pâine din lume

De menționat este că pâinea a fost plămădită şi coaptă în vara anului 1892, în Italia. Ea a fost prezentată și la Expoziţia Italo-Americană de la Genova (10 iulie – 4 noiembrie 1892), expoziţie ce marca aniversarea a 400 de ani de la descoperirea Americii de către Cristofor Columb.

„Guvernul Italiei a decis să marcheze momentul printr-o mare reuniune navală internaţională, în portul Genova. La decizia Regelui Carol I, România a fost reprezentată la eveniment de crucişătorul Elisabeta, nava-amiral a Marinei Militare Române şi de bricul Mircea, navă-şcoală. Regele Carol I a încredinţat comanda superioară a celor două nave colonelului Ioan Murgescu, care a primit şi misiunea de a încredinţa o scrisoare de felicitare regelui Italiei, Umberto I”, a povestit profesorul Cristian Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie Galaţi, potrivit adevărul.ro.

Unul dintre membrii echipajului crucişătorului Elisabeta, pe nume Vasile Pamfil, a intrat în posesia pâinii. El a  adus-o la Galaţi, într-o cutie de sticlă. Pâinea a fost păstrată în locuinţa lui  până în mai 1915, când a donat-o institutorului Paul Paşa, directorul Şcolii primare nr. 6 de băieţi din Galaţi.

În anul 1939, Paul Paşa a donat-o nou-înfiinţatului Muzeu Regional „Casa Cuza Vodă” întregul patrimoniu muzeistic de la Şcoala nr 6 de băieţi, ce cuprinde 5.500 de obiecte, printre care şi „Pâinea din 1892”.

Acestă pâine a fost expusă în muzeul din Galaţi până în anii ’70, atunc când regimul comunist a retras-o din spaţiu public.

„Acest bun muzeistic a făcut parte din expoziţia de bază a Muzeului de Istorie Galaţi până la începutul anilor ’70, când a fost retras deoarece reprezenta un produs al orânduirii burghezo-moşiereşti, nefiind în concordanţă cu valorile proletare promovate în acea vreme”, a spus profesorul Căldăraru.

Pâinea a fost redescoperită în 2009

După aproape 40 de ani în care a pâine a stat în depozitele muzeului, „Pâinea de la Genova” a fost redescoperită în anul 2009, într-o stare excelentă de conservare, reuntrând în atenţia specialiştilor în muzeografie, dar și în domeniul chimiei alimentare, interesaţi ca să elucideze modalitatea în care pâinea a fost păstrată atâta timp.

„Am analizat această pâine şi am constatat că nu prezintă urme de mucegai, deci de infecţie microbiană. Datorită porozităţii, a volumului mare şi a evaporării apei din compoziţie a fost posibil ca pâinea să rezistate până în zilele noastre”, a spus dr. ing. Romulus Marian Burluc de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor.

Pâinea a reușit să intre în Academia Recordurilor Mondiale

În anul 2019, pâinea de la 1892, a intrat în Academia Recordurilor Mondiale, (World Record Academy), din Miami, SUA.

„Avem plăcerea să vă informăm că Pâinea istorică deţinută de Muzeul de Istorie Galaţi a fost recunoscută, omologată şi publicată drept Cea Mai Veche Pâine din Lume, de către Academia Recordurilor Mondiale”, au spus atunci reprezentanţii World Record Academy, Muzeului de Istorie Galaţi.

 

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI