01 sept. 2021 | 13:30

Ce pot păţi părinţii care nu vor să îşi trimită copiii la şcoală de teama coronavirusului. Explicaţiile unui avocat

Social
Ce pot păţi părinţii care nu vor să îşi trimită copiii la şcoală de teama coronavirusului. Explicaţiile unui avocat
Ce pot să pățească părinții care nu-și duc copiii la școală de teama pandemiei?

Unii părinți se gândesc la opțiunea de a nu-și trimite copiii la școală de teama coronavirusului. Ce pot să pățească aceștia dacă iau această decizie? Un avocat vine cu explicații.

Unii părinți se tem să-și trimită copiii la șoală în pandemie. Ce pot să pățească aceștia?

Președintele României a anunțat recent că în funcție de scenariul fiecărei localități copiii se vor putea reîntoarce fizic pe băncile școlii începând cu data de 8 februarie. Părinții s-au tot gândit peste vară la acest lucru, mai cu seamă că micuții lor au fost nevoiți ca aproximativ un an să învețe în regim online.

Ministerul Educației și Cercetării împreună cu Ministerul Sănătății au emis un ordin comun pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul unităților/instituțiilor pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu COVID-19.

Ordinul cu nr. 3235/93 din 4 februarie 2021 a fost publicat în Monitorul Oficial al României. Un avocat a analizat care ar fi poziția părinților care nu doresc să-și trimită copiii la școală dacă există riscul infectării cu virusul SARS-CoV-2.

Consiliul de administrație al unității de învățământ propune inspectoratului școlar județean aplicarea scenariului de organizare și desfășurare a cursurilor pe baza criteriului epidemiologic în privința ratei de incidență cumulate la nivelul localității în acel punct.

Scenarii

a) Scenariul 1 se aplică atunci când incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori şi presupune participarea zilnică la cursuri a tuturor preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ;

b) Scenariul 2 se aplică atunci când incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 3/1000 de locuitori şi presupune participarea zilnică în sistem faţă în faţă a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a şi a celor din anii terminali din învăţământul profesional şi postliceal. Pentru elevii din celelalte clase/ani de studiu cursurile se vor desfăşura online;

c) Scenariul 3 se aplică atunci când incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1000 locuitori şi presupune participarea zilnică a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar. Elevii din celelalte clase/ani de studiu vor participa la cursuri în sistem online.

Explicații

Avocarul a declarat că indiferent de scenariu, preșcolarii sau elevii care fac parte dintr-o grupă de risc pot fi scutiți de prezența fizică la școală. Pentru o astfel de scutire este nevoie de avizul medicului și de acordul în scris al părinților.

„Indiferent de scenariul în care se desfăşoară activitatea în unitatea de învăţământ, preşcolarii sau elevii care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv cei diagnosticaţi cu boli respiratorii cronice severe, boli cardio-vasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii.

De asemenea, dacă aceștia au boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilităţi, tratament imunorepresiv sau alte afecţiuni cronice pot fi scutiţi de prezenţa fizică la şcoală. Pentru scutire va fi nevoie de avizul şi recomandările specifice ale medicului curant, precum şi de acordul scris al părinţilor”
Alina Tiocan, avocat Iordăchescu & Asociaţii (Sursa: adevărul.ro)

Parteneri
Secretul pe care nu multe gospodine îl știu. Când se adaugă usturoiul în piftie pentru un rezultat delicios
Redactia.ro
Cum se denunțau vecinii unii pe alții la Securitate:„Aflându-se în casă, cu ușa deschisă, s-a exprimat într-un mod imposibil de reprodus la adresa tov. Ceaușescu“
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Vânt puternic, ploi și ninsoare abundentă, de Crăciun. Vremea de care ne era dor, de Sărbători
EVZ.ro
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Spynews
Decizie pentru Călin Georgescu. George Simion a dat vestea despre alegerile prezidențiale din 2025
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
ESTE OFICIAL! DATA ALEGERILOR PREZIDENȚIALE, anunțată
Mediaflux
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Spynews.ro
Mireasa sezon 10. Mesajul Laurei și al lui Mihai după ce au câștigat Marele Premiu. Ce au transmis cei doi
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro