Odată cu începutul de an, Ministerul Educației a anunțat schimbarea baremului pentru acordarea burselor de merit. Începând cu partea a doua a semestrului întâi, baremul a trecut de la 8.50 la 9.50. Decizia va diminua numărul elevilor care vor primi această bursă. Cu toate astea, Sorin Cîmpeanu anunță că vor putea beneficia de un ajutor financiar chiar și elevii care nu se vor încadra în noul barem. Sumele, conform ministrului, nu sunt mari, dar se vor acorda pe baza unor criterii deja stabilite.
Anul școlar 2021-2022 a adus modificări în ceea ce privesc bursele de merit ale elevilor merituoși. Anunțată încă din decembrie, modificarea vine să ridice baremul mediei de la care elevii primesc din partea Ministerului Educației sumele aferente acestor burse. Sorin Cîmpeanu a anunțat că începând din acest semestru, media care se va lua în calcul pentru bursa de merit nu va mai fi 8.50, cum era până acum, ci 9.50.
Decizia a provocat un adevărat scandal între ministrul Sorin Cîmpeanu și Asociațiile de elevi și părinți din învățământul românesc. Pe 6 ianuarie, la Ministerul Educației, mai mulți elevi au protestat pe marginea acestei decizii, iar Sorin Cîmpeanu declara că cei în cauză „nu numai că nu cunosc tipurile de burse, dar nu cunosc nici elementele de bază.”
„Au promovat în spațiul public elemente care nu au nicio legătură cu realitatea. M-ar bucura să fie interesați și de colegii lor care necesită burse sociale și sprijin. S-au dovedit a fi interesați doar de criteriul de performanță și de merit.
Bursă de merit cu plafonul 9.50 primește un elev din patru. Să ne concentrăm pe ceilalți elevi care au nevoie. E mare nevoie în această perioadă de criză sanitară de bursă socială, nu numai de bursă de merit.”, a declarat ministrul Educației Sorin Cîmpeanu.
Noul act normativ instituit de Sorin Cîmpeanu, conform reprezentanților elevilor, va scoate din calcul aproximativ 730.000 de elevi.
Ministrul Sorin Cîmpeanu a rămas neclintit legat de actul normativ semnat de acesta și deja publicat ca Ordin de Ministru în Monitorul Oficial. Tot pe 6 ianuarie, ministrul venea cu anumite explicații legate de această decizie și de banii dați în anul școlar 2020-2021, declarând:
„Cuantumul burselor a crescut de la valori derizorii în multe cazuri în anul 2020 (6 lei/lună sau 8 lei/lună) la 500 lei/lună bursa de performanță și 200 lei/lună bursa de merit. Întrebare: UNDE este SCĂDEREA cuantumului burselor? Bugetul destinat burselor elevilor a crescut de 4 ori față de bugetul anului 2020 și cu 60% față de anul 2021. Întrebare: UNDE este SCĂDEREA fondului de burse?
Cei 347.000 de beneficiari estimați ai burselor de merit pentru anul 2022 sunt de 3 ori mai mulți în raport cu cei 123.472 de beneficiari ai burselor de merit din anul 2020. Întrebare: UNDE este «tăierea» numărului de beneficiari ai burselor de merit?”, a mai transmis Ministerul Educației.
Cei peste 730.000 de elevi, scoși din calcul, mai spune Cîmpeanu, vor putea beneficia de alte ajutoare financiare, în valoare de 150 de lei. Este vorba de bani acordați prin bursa de studiu și se adresează elevilor cu medii de peste 7.50.
„(…) am profitat de ocazie să îi rog pe reprezentanții părinților să popularizeze șansa elevilor care au peste 7,50 și se încadrează în criteriile pentru obținerea bursei de studiu să depună cerere pentru a obține această bursă în semestrul 2 al acestui an școlar.
În termen de 10 zile de la începutul semestrului 2, ei trebuie să depună solicitări pentru a obține bursă de studiu care se acordă de la 7,50 și are un cuantum de 150 de lei, mai mare decât bursa de merit alocată anul trecut.”, a declarat Sorin Cîmpeanu.
Bursele se vor acorda pe baza mediei de peste 7.50 și până la 8.50, iar ce trece peste va intra la bursa de merit.