Ministerului a venit cu o veste deloc plăcută pentru elevii din România. Bursa de merit va fi eliminată pentru mii de elevi, iar hotărârea Ministrului Educației este probabil definitivă fiind deja publicată în Monitorul Oficial. Ce se întâmplă cu bursele de merit și ce spun părinții elevilor aflăm imediat!
Anul 2022 vine cu schimbări chiar și în sistemul educațional. După modificarea structurii anului școlar care a scandalizat mai mulți părinți și elevi, acum a venit rândul modificării burselor de merit. Bursele de merit vor fi modificate de la 8.50 la 9.50. Acest fapt îi nemulțumește pe elevi și pe părinți.
Mai multe asociații ale acestora spun că vor ataca în instanță acest act normativ care va afecta aproximativ 730.000 de elevi. Decizia i-a revoltat atât de tare pe părinți, încât cer revocarea din funcție a lui Sorin Cîmpeanu.
Asociația Elevilor din Bacău (AEBc), Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociația Elevilor din București și Ilfov(AEBI), Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din Timiș (AETm) și Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) au anunțat că vor protesta și vor cere demisia Ministrului Educației.
Ordinul Ministerului Educației pentru aprobarea criteriilor generale de acordare a burselor elevilor a fost publicat marți în Monitorul Oficial.
Schimbările din sistemul de învățământ din România dezamăgesc mii de elevi care, după terminarea celor 12 clase și a examenului de absolvire aleg să studieze în străinătate pentru că Statul Român nu oferă prea multe oportunități de angajare după terminarea unui ciclu superior de învățământ. Indiferent de schimbările propuse de Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, părinții asociațiilor de elevi din România au promis că vor ataca în instanţă ordinul dat.
„Este tăiat numărul beneficiarilor de burse de merit, fiind afectați sute de mii de elevi din țară. Astfel, 730 000 de elevi din România rămân fără burse. Dacă ar fi să rostim numele fiecărui elev condamnat de către Ministrul Sorin Cîmpeanu, ne-ar lua peste 8 zile, iar asta citind un nume pe secundă, fără a lua vreo pauză. Probabil, în următorii 4 ani, 730 000 de tineri vor părăsi România, dezamăgiți de eșecurile sistemului”, susțin reprezentanții elevilor.
Ei reclamă că ordinul a fost publicat „peste noapte, din pix, fără a fi publicat vreun proiect pe site-ul Ministerului”.
„Vom ataca în instanță ordinul, pentru a ne asigura că niciun elev nu va fi prejudiciat în urma unor ordine date peste noapte în mod ilegal”, potrivit sursei citate.
Părinții speră totuși ca decizia să fie revocată și să nu fie nevoie ca 730.000 de elevi din România să rămână fără burse de merit.