Câți bani vor primi elevii pentru bursele sociale, de performanță și de merit, în anul școlar 2019-2020

Câți bani vor primi elevii pentru bursele sociale, de performanță și de merit, în anul școlar 2019-2020

Ministerul Educației Naționale a anunțat că Guvernul țării noastre a adoptat o hotărâre prin care autoritățile locale pot stabili un cuantum mai mare al burselor. În funcție de bugetul de care se dispune, bursele sociale, de performanță și de merit ale elevilor pot ajunge și la câteva sute de lei.

Câți bani vor primi elevii pentru bursele sociale

Câți bani vor primi elevii pentru bursele sociale, de performanță și de merit, în anul școlar 2019-2020

Pentru anul școlar 2019-2020 a fost stabilit că bursele pentru elevi încep de la suma de 10 lei și pot să ajungă și până la 1.000 de lei. În momentul actual exista patru tipuri de burse, de care elevii pot beneficia. Este vorba despre burse sociale sau de ajutor social, burse de studiu, burse de merit și burse de performanță.

„Etapa fundamentării proiectului de buget pentru anul 2019 a fost deja finalizată anterior apariţiei noilor prevederi legale, stabilite de Legea nr. 38/2019. Prin urmare, pentru a diminua riscurile ca o parte dintre elevi să nu poată beneficia de burse în anul şcolar 2019-2020, cuantumul minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învăţământul preuniversitar de stat cu frecvenţă, este cel stabilit de autorităţile administraţiei publice locale, aflat în plată în anul şcolar 2018-2019”, au explicat reprezentanții Ministerului Educației.

Elevii care beneficiază de burse școlare

1. Art. 6, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „(4) Pot pastra bursa elevii promovati si care au obtinut nota 10 (zece) sau, dupa caz, calificativul Foarte bine la purtare”.

2. Art.13 lit. a) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

a) orfani sau bolnavi de TBC si care se afla in evidenta dispensarelor scolare ori bolnavi de diabet, boli maligne, sindromuri de malabsorbtie grave, insuficiente renale cronice, astm bronsic, epilepsie, cardiopatii congenitale, hepatita cronica, glaucom, miopie grava, boli imunologice sau infestati cu virusul HIV ori bolnavi de SIDA sau care sufera de poliartrita juvenila, spondilita anchilozanta ori reumatism articular, handicap locomotor, tulburari din spectrul autist, boli hematologice ( hemofilie, talasemie etc.), surditate, fibroza chistica si cu orice alte boli cronice pe care Consiliile de administratie ale unitatilor de invatamant preuniversitar le pot lua in considerare; acordarea burselor pentru motive medicale se face pe baza certificatului eliberat de medicul specialist si avizat de medicul de familie/medicul de la cabinetul scolar.

3. Art. 18, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins: „(2) Prin exceptie de la alin. (1), elevii care beneficiaza de burse de studiu pot primi si burse de performanta sau burse de merit. De asemenea, elevii cu cerinte educationale speciale pot obtine bursa de studiu/ merit/ performanta, indiferent daca beneficiaza si de o masura de protectie sociala”.

ART. II Directia Generala Educatie Timpurie, invatamant Primar si Gimnazial, Directia Generala invatamant Secundar Superior si Educatie Permanenta Directia Generala Economica, Directia Minoritati, inspectoratele scolare judetene/ inspectoratul scolar al municipiului Bucuresti si unitatile de invatamant preuniversitar duc la indeplinire prevederile prezentului ordin.