Vladimir Putin, anunţ de maximă importanţă în criza cu Ucraina. Ce a transmis președintele Rusiei

Vladimir Putin, anunţ de maximă importanţă în criza cu Ucraina. Ce a transmis președintele Rusiei
Vladimir Putin intenționează să semneze decretul de recunoaștere a regiunilor controlate de separatiști

Președintele rus Vladimir Putin i-a informat telefonic pe președintele francez Emmanuel Macron și pe cancelarul german Olaf Scholz că intenționează să semneze „în curând” un decret de recunoaștere a republicilor separatiste autoproclamate din Donbas, a anunțat luni Kremlinul. Declarația a venit după convorbirea telefonică cu președintele francez, și după ședința Consiliului de Securitate al Federației Ruse. Putin a declarat că intenționează să semneze în curând un decret corespunzător, a adăugat Kremlinul.

Vladimir Putin intenționează să semneze decretul de recunoaștere a regiunilor controlate de separatiști

Într-un comunicat, emis imediat după ședința Consiliului de Securitate al Federației Ruse, a fost anunțat faptul că Vladimir Putin i-a informat pe Emmanuel Macron și pe cancelarul german Olaf Scholz cu privire la rezultatele reuniunii extinse a Consiliului de Securitate al Federației Ruse. În ședința de astăzi s-a analizat situația actuală din jurul Donbasului în contextul deciziei Dumei de Stat privind recunoașterea Republicilor Populare Donețk și Luhansk, se arată în comunicatul Kremlinului.

„Astăzi, conducerea RPD și RPL a primit apeluri de recunoaștere a suveranității lor în legătură cu agresiunea militară a autorităților ucrainene, bombardarea masivă a teritoriului Donbasului, în urma căreia suferă populația civilă.”

Potrivit comunicatului Kremlinului, liderii francez și german „și-au exprimat dezamăgirea față de această evoluție. În același timp, ei și-au indicat disponibilitatea de a continua contactele”.

În timpul discursului din această seară, Vladimir Putin a confirmat decizia de a semna un decret de recunoaștere a republicilor separatiste autoproclamate din Donbas, conform CNN. Președintele rus, Vladimir Putin, ține acum un discurs de la Moscova.

Ucraina cere o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU din cauza amenințării de invazie rusă

Ucraina a solicitat luni o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU pentru a aborda amenințarea unei invazii rusești, invocând un acord din 1994, semnat de Moscova, de respectare a „integrității sale teritoriale”.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a acceptat o invitație de a se întâlni vineri la Paris cu omologul său francez pentru consultări cu privire la un summit propus între președintele rus Vladimir Putin și președintele american Joe Biden, conform France24.

Uniunea Europeană este „pregătită să reacționeze”  în cazul în care președintele rus Vladimir Putin va recunoaște ca independente teritoriile ucrainene controlate de separatiști, a declarat luni Josep Borrell, șeful politicii externe a blocului comunitar.

„Îi cerem președintelui Putin să respecte dreptul internațional și acordurile de la Minsk și ne așteptăm ca acesta să nu recunoască independența regiunilor Lugansk și Donețk.

Suntem pregătiți să reacționăm cu un front puternic și unit în cazul în care el va decide să facă acest lucru”, a declarat Borrell după o reuniune a miniștrilor de externe ai UE la Bruxelles.

Olaf Scholz nu este de acord cu decizia lui Vladimir Putin

Olaf Scholz i-a transmis lui Putin că recunoașterea regiunilor rebele din Ucraina reprezintă o încălcare a acordurilor de la Minsk. Cancelarul german Olaf Scholz a avertizat luni că Moscova ar încălca în mod unilateral acordurile de pace de la Minsk din 2015 dacă ar recunoaște independența republicilor autoproclamate și controlate de rebeli din estul Ucrainei.

Într-o convorbire telefonică între Scholz și președintele rus Vladimir Putin, liderul german a subliniat că „un astfel de pas ar fi o contradicție flagrantă cu acordul de la Minsk pentru o soluționare pașnică a conflictului din estul Ucrainei și o încălcare unilaterală a acestor acorduri din partea Rusiei”.

În urma conversației, Scholz se consultă în prezent cu „cei mai apropiați parteneri” ai săi, inclusiv cu președintele Franței, Emmanuel Macron, și cu președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a precizat cancelaria într-un comunicat.