Nicușor Dan s-a născut în Făgăraș, România la dat de 20 decembrie 1969. Acesta a fost un matematician român cu premii distincte atât la nivel național, cât și la nivel internațional. Pe lângă cariera în matematică, acesta s-a implicat mult și în politică. A inițiat partidul Uniunea Salvați România, unde a fost și președinte. A participat la alegerile locale din 2012 și 2016 pentru funcția de primar general al Bucureștiului. A candidat și pentru funcția de consilier general al municipiului București în 2016, iar din decembrie 2016, deputat de București. Ultima sa realizare în politică este poate cea mai importantă, a candidat la alegerile locale de anul aceste, 2020, unde a fost ales primar general al capitalei.
Cum am mai spus, acesta s-a născut în județul Brașov, Făgăraș. Provenea dintr-o familie modestă, tatăl său era muncitor iar mama acestuia era contabilă. A absolvit liceul din localitatea sa natală, Liceul Teoretic „Radu Negru”, cum se numea pe atunci. În prezent, se numește Colegiul Național „Radu Negru”. A absolvit liceul cu diplomă de bac în anul 1988. Nicușor Dan a avut rezultate în matematică la nivel internațional încă din liceu, lucru foarte impresionant, mai ales pentru acea vârstă. În anul 1987 și 1988, a obținut medalia de aur la Olimpiada Internațională de Matematică, cu punctaj maxim. Odată cu terminarea liceului și având în palmares astfel de rezultate, s-a mutat în București la vârsta de 18 ani pentru a studia matematica la Universitatea din București.
Poate că nu a fost tocmai pe placul său să studieze în România, așa că, în 1992 a plecat în Franța să studieze. Acolo a urmat cursurile la École Normale Supérieure, unde a avut rezultate foarte bune. Pe lângă acest lucru, este de admirat faptul că aceasta este una dintre cele mai de renume grandes ecoles. Este o unitatea de învățământ de prestigiu în Franța unde concurența este foarte acerbă doar pentru a fi admis. Odată cu terminarea studiilor de licență, a urmat cursurile de master la Universitatea Paris XI. Teza de doctorat a fost, desigur, în domeniul matematicii și a fost prezentată la Universitatea Paris XIII. Cu toate că putea avea un viitor strălucit în Franța, a decis să se întoarcă în România în 1988. Putea să rămână cadru universitar cu un salariu de 2.000 de euro lunar, lucru de care nu ar fi avut parte în România. Nicușor a susținut că s-a întors din dorința de a ajuta România și că îi era greu în adaptarea la cultura franceză.
Odată cu întoarcerea în România, Nicușor Dan a fondat Asociația „Tinerii pentru Acțiune Civică”. Această asociație a fost fondată pentru tinerii ce doreau o schimbare în bine pentru România. Aceasta nu și-a îndeplinit scopul pe deplin, dar a reușit să organizeze două forumuri. Acestea erau dedicate tinerilor care studiau în străinătate, participând câteva sute de persoane.
O altă asociație fondată de Dan a fost Asociația „Salvați Bucureștiul”, în 2006. Aceasta s-a împotrivit companiilor imobiliare ce demolau case de patrimoniu și construiau blocuri de locuințe în cartiere protejate.
A participat ca și candidat independent la Primăria Bucureștiului în 2012. Și-a anunțat candidatura în 2011 la o cafenea de pe strada Arthur Verona cu doar câțiva candidați. Neavând susținerea niciunui partid, s-a bazat pe rețelele de socializare pentru a aduna cele 36.000 de semnături necesare pentru candidatură. În afară de această candidatură, Nicușor Dan a candidat și la Consiliul General, în cazul în care nu este ales primar general.
Cu toate acestea, cea mai mare realizarea a sa în politică este câștigarea alegerilor locale din 2020, unde a fost ales în funcția de primar general al Capitalei, susținut de Alianța USR-PLUS și PNL.