În cursul serii de ieri, primarul ales al Capitalei a discutat despre incidentul pentrecut la metrou și despre aglomerația zilnică din subteran, în contextul pandemiei de COVID-19. Acesta trage un semnal de alarmă cu privire la disfuncționalitatea transportului de suprafață. Pe de altă parte, Nicușor Dan are în plan testarea pentru COVID-19 în paralel a cetățenilor, proiect propus în trecut și de Gabriela Firea.
Orele de vârf au devenit un coșmar pentru populație. Marea parte a oamenilor se îmbulzește la metrou, ceea ce reprezintă un mare risc de infectare cu COVID-19. Primarul Capitalei trage un prim semnal de alarmă față de această situație care persistă de ani de zile și promite schimbare. Nicușor Dan dă asigurări cu privire la funcționalitatea transportului public în condiții bune, la orele de vârf.
Acesta a dezvăluit în cadrul unei intervenții la Digi 24 că va face tot ce se poate pentru suplimentarea transportului comun la orele în care toată populația Bucureștiului este concentrată în trafic.
“În vremuri normale, faptul că metroul este aglomerat nu trebuie să fie un lucru rău, e o dovadă a succesului, însă într-o perioadă de coronavirus e un semnal că cealaltă componentă a transportului public nu funcționează. Vorbesc despre STB – tramvaie, troleibuze, autobuze.
Trebuie ca transportul public să funcționeze la întreaga capacitate în orele de vârf. Să redistribuim toate resursele către acele ore de vârf pentru a nu avea aglomerație”, a spus acesta, în cursul serii de ieri.
Printre măsurile care ar crește gradul de protecție al cetățenilor este purtarea măștii în exterior. Acesta le recomandă bucureștenilor să poarte mască și afară, gest care îi va proteja și pe ei, dar și semenii. Chiar dacă București nu a atins încă gradul de pericol la care masca este obligatorie în aer liber, Nicușor Dan este de părere că această soluție ar ajuta la reducerea infectărilor.
„Acum în București suntem în scenariul galben, după cum au spus specialiștii. E o situație periculoasă care trebuie tratată cu maximă responsabilitate. E foarte important să respectăm acele măsuri elementare pe care ni le recomandă toată lumea.
Recomand ca oamenii să poarte mască și afară, nu numai în interiorul spațiilor închise. E foarte simplu. Eu fac asta de când a început această criză. Să ne spălăm pe mâini și să evităm locurile aglomerate.
Pe chestiunea purtatului măștii există niște normative care au fost date de autoritățile centrale și care impun portul măștii în spațiu deschis de la un anumit grad încolo, pe care Bucureștiul nu l-a atins încă.
Eu recomand tuturor oamenilor să poarte mască de protecție în afară, pentru că nu poate decât să-i protejeze și pe ei și pe cei cu care în contact”, a declarat Nicușor Dan.
O altă măsură pe care o ia în calcul este testarea bucureștenilor de către Primăria Capitalei, în paralel cu Ministerul Sănătății. Acesta consideră că există persoane din categorii de risc crescut ce ar merita o atenție ridicată din acest punct de vedere. Pentru ca acest lucru să fie posibil, Nicușor Dan vorbește despre existența anumitor încăperi dedicate pentru aceste testări.
” Primăria Capitalei poate, deși nu a realizat-o până acum, să aibă propriul sistem de testare, adică să aibă teste, aparate… Pe astea le are, dar asta înseamnă să aibă și unitățile sale independente de cele al Ministerului Sănătății cu care să poată să facă testare, și pe lângă asta poate să facă mai mult decât face Ministerul Sănătății.
Poate să se ducă către acele zone de risc, care sunt spitalele pe care le are în subordine, centrele de îngrijire a vârstnicilor, sunt persoane expuse cum sunt șoferii din transportul public, sau funcționarii care sunt în contact direct cu publicul, și bineînțeles, acolo unde există focare poate să extindă ceea ce face Ministerul Sănătății, în baza unor protocoale pe care să le instituie ea singură”, a transmis primarul, porivit Digi24.