31 dec. 2024 | 17:48

Călin Georgescu, înfrângere la Curtea de Apel. Decizia de anulare a alegerilor prezidențiale rămâne în vigoare

Știri generale
Călin Georgescu, înfrângere la Curtea de Apel. Decizia de anulare a alegerilor prezidențiale rămâne în vigoare

Curtea de Apel București, prin judecătoarea Cristina Ardeleanu, a respins cererea depusă de Călin Georgescu pentru reluarea turului doi al alegerilor prezidențiale. Hotărârea menține decizia Biroului Electoral Central (BEC) de anulare a alegerilor. Decizia instanței nu este definitivă, având posibilitatea de a fi contestată la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Susținătorii lui Georgescu, prezenți în număr mare la instanță

Luni, cererea înaintată de Călin Georgescu împotriva hotărârii BEC a fost examinată de Curtea de Apel. Politicianul s-a prezentat la proces însoțit de un grup numeros de susținători, precum și de un dispozitiv de securitate format din gărzi de corp. Susținătorii săi au făcut o demonstrație zgomotoasă în fața instanței, manifestându-și nemulțumirea față de decizia autorităților.

Motivul cererii și implicațiile juridice

Călin Georgescu a contestat anularea alegerilor prezidențiale, susținând că decizia BEC este nejustificată și că turul doi al alegerilor ar trebui reluat. Cu toate acestea, Curtea de Apel a respins cererea sa, consolidând poziția Biroului Electoral Central. În urma hotărârii, situația rămâne tensionată, iar cazul continuă să genereze dezbateri publice intense.

„Respinge excepţia nelegalei constituiri şi compuneri a instanţei, invocată de contestatoarea Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept, ca neîntemeiată. Încuviinţează în principiu cererea de intervenţie accesorie în favoarea contestatorilor, formulată de intervenienta Public Attitude. Respinge restul cererilor de intervenţie accesorie, ca inadmisibile. Respinge cererile de intervenţie principală, ca inadmisibile.

Încuviinţează părţilor proba cu înscrisurile de la dosar. Respinge restul probelor solicitate de contestatori, ca neconcludente. Admite excepţia de inadmisibilitate invocată de intimatul Serviciul Român de Informaţii în privinţa excepţiei de nelegalitate a documentelor desecretizate Anexă la documentul nr. 791180/04.12.2024 şi Anexă la documentul nr. 791184/04.12.2024. Respinge excepţia de nelegalitate invocată de contestatoarea Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept, ca inadmisibilă. Admite excepţia de inadmisibilitate invocată de intimatul Serviciul Român de Informaţii în privinţa excepţiei de nulitate a documentelor desecretizate Anexă la documentul nr. 791180/04.12.2024 şi Anexă la documentul nr. 791184/04.12.2024. Respinge excepţia de nulitate invocată de contestatoarea

Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept, ca inadmisibilă. Admite excepţia de inadmisibilitate invocată de intimata Direcţia Generală de Protecţie Internă în privinţa excepţiei de nelegalitate a documentului declasificat nr. 2081968/04.12.2024. Respinge excepţia de nelegalitate invocată de contestatoarea Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept, ca inadmisibilă. Admite excepţia de inadmisibilitate invocată de intimata Direcţia Generală de Protecţie Internă în privinţa excepţiei de nulitate a documentului declasificat nr. 2081968/04.12.2024. Respinge excepţia de nulitate invocată de contestatoarea Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept, ca inadmisibilă. Respinge excepţia tardivităţii invocării excepţiei lipsei capacităţii de folosinţă a Biroului Electoral Central, invocată de contestatoarea Coaliţia pentru Apărarea Statului de Drept, ca neîntemeiată. Admite excepţia lipsei capacităţii de folosinţă a Biroului Electoral Central, invocată din oficiu şi de reprezentantul Ministerului Public.

Respinge cererea ca fiind formulată în contradictoriu cu o persoană care a rămas fără capacitate de folosinţă. Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive invocată de intimata Autoritatea Electorală Permanentă, ca neîntemeiată. Respinge excepţia lipsei de interes invocată de intimata Autoritatea Electorală Permanentă, ca neîntemeiată. Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale pasive, invocată de intimatul Guvernul României, ca neîntemeiată. Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive invocată de intimatul Ministerul Apărării Naţionale. Respinge cererea, astfel cum a fost modificată şi precizată, ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă. Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive invocată de intimatul Statul Major al Apărării şi Şeful Statului Major. Respinge cererea, astfel cum a fost modificată şi precizată, ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă. Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive invocată de intimatul Serviciul Român de Informaţii.

Respinge cererea, astfel cum a fost modificată şi precizată, ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă. Admite excepţia lipsei calităţii procesuale pasive invocată de intimatul Preşedintele României. Respinge cererea, astfel cum a fost modificată şi precizată, ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă. Respinge cererea de chemare în judecată, astfel cum a fost modificată şi precizată, ca neîntemeiată. Respinge cererea de intervenţie accesorie în favoarea contestatorilor, formulată de intervenienta Public Attitude, ca neîntemeiată. Cu recurs, în 5 zile de la pronunţare, ce se depune la Curtea de Apel Bucureşti. Pronunţată azi, 31.12.2024, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor, prin mijlocirea grefei instanţei.

Document: Hotarâre 139/2024 31.12.2024

Ce urmează?

Deși Curtea de Apel a decis împotriva lui Călin Georgescu, acesta poate face apel la Înalta Curte de Casație și Justiție. Rămâne de văzut cum va evolua cazul în instanțele superioare și ce impact va avea asupra situației politice din țară.

Parteneri
Divorț neașteptat în lumea mondenă. O cunoscută artistă de muzică populară s-a despărțit în secret
Redactia.ro
Ciorbă de cartofi acrită cu zeamă de varză. Un preparat ușor și delicios, perfect după sărbători
Click.ro
Călin Georgescu a atacat la CEDO decizia de anulare a alegerilor prezidențiale
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
14 ianuarie 2025, ziua în care destinele zodiilor s-ar putea schimba definitiv! Ce se va întâmpla atunci
Unica.ro
Doinița Oancea nu se mai ascunde. Aceasta și-a afisat iubitul pe rețelele de socializare
EVZ.ro
Sebastian Dobrincu și Otniela Sandu, prima vacanță în 2025. Ce destinație au ales îndrăgostiții / FOTO
Spynews
Călin Georgescu, îngrozit. Anunțul l-a luat total pe nepregătite: Deportați!
Capital.ro
WOW, ce palat! Cum arată vila din Pipera a familiei Borcea. Imagini de Crăciun cu gemenele și frățiorul Milan. Prințesele lui Borcea sunt ca două păpuși
Avantaje
LOVITURĂ dură pentru ROMÂNI! GUVRNUL RENUNȚĂ la PLAFONARA ENERGIEI
Mediaflux
Începând din 6 ianuarie, Natalia Mateuţ va prezenta Viaţa fără filtru, zilnic, de la 13.30, la Antena Stars! Cele mai importante producţii ale staţiei revin pe post cu sezoane noi
Spynews.ro
Zodiile care vor avea 5 ani plini de noroc, începând cu 2025. Trăiesc cea mai bună perioadă a lor: succes uriaș, mai ales financiar, călătorii în străinătate
Realitatea.net
Ce mesaj neașteptat a transmis Michele Răduță, după finala Chefi la cuțite sezonul 14. Orlando Zaharia a reacționat imediat
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro