Meseria de influencer există și tinerii care o practic vor ieși la pensie, mai devreme sau mai târziu. Dar ce pensie va încasa un influencer după un stagiu de cotizare de 25 de ani? În România, această meserie a fost recunoscută oficial, iar odată cu ea legea legată de pensie. Mulți se întreabă cum se va calcula pensia unui content creator la noi în țară?
Anul trecut, meseria de creator de conținut a intrat în nomenclatorul oficial după ce patronatele din industria influencerilor au cerut acest lucru. Odată cu asta, veniturile lor au început să fie verificate de Fisc, iar vedetele s-au confruntat cu controale, așa cum se face în orice meserie.
Dar mulți dintre ei rămân freelanceri. De altfel, nici autoritățile nu își dau seama câți influenceri vor semna contracte de muncă unde să fie specificată funcția de creator de conținut.
Tot anul trecut, inspectorii ANAF au făcut controale la peste 50 de influenceri și s-au descoperit venituri nedeclarate în valoare de milioane de lei.
Odată cu recunoașterea oficială a meseriei, creatorii de conținut sunt obligați să declare veniturile, dar și să marcheze publicitatea, conform legii. Altfel, ei sunt pasibili de amenzi usturătoare.
Influencerii cu peste 100.000 de urmăritori primesc de la 60 de euro până la 1.500 de euro pentru o postare pe Instagram.
Estimările făcute de ANAF arată că există în România aproximativ 128 de influenceri.
Mulți influenceri ajung să facă sume record din colaborări cu branduri sau companii. Mulți dintre creatorii de conținut vor rămâne, însă, freelanceri, adică pe cont propriu. Iar asta pentru că ei pot colabora cu o mulțime de branduri, produse și companii.
În schimb, dacă ar avea un contract de muncă, aceștia ar trebui să lucreze exclusiv cu o companie.
Domeniul este unul foarte nou, așa că mulți se întreabă cum rămâne cu pensia?
Un influencer va încasa la pensie în funcție de cât va fi punctul de pensie la vârsta legală de pensionare. Ca să beneficieze de pensie minimă, un creator de conținut trebuie să aibă un stagiu de cotizare de 25 de ani pentru a încasa pensia minimă de 1.125 de lei în prezent.
”Pensia va fi egală cu numărul de puncte ori cu valoarea punctului de referință(VPR). Punctul de referință reprezintă valoarea punctului de pensie, care în prezent este de 1,785 de lei împărțit la stagiul de cotizare care este de 25 de ani pentru toată lumea”, conform Casei Naționale de Pensii.
Partea mai puțin favorabilă este că până acum, influencerii nu și-au declarat veniturile. Foarte puțini au ales să declare banii pe care îi fac și să plătească impozit pe ei.
Cu cât veniturile declarate ale unui influencer sunt mai mari, cu atât crește și pensia. Desigur, asta înseamnă ca fiecare dintre ei să își declarare veniturile și să plătească impozit pe câștigurile venite dinmeseria de creator de conținut.
Citește și: Vestea momentului de la ANAF. Cine sunt românii vizați de controale
Cei care au firmă trebuie să completeze o declarație unică și să plătească taxele și impozitele aferente.
Cu toate acestea, influencerii cu ani buni la activ au pierdut deja câțiva ani la stagiul de cotizare, mai ales dacă nu și-au declarat niciun venit.
Chiar și așa, meseria poate fi extrem de bănoasă, iar influencerii pot opta pentru o pensie privată sau pot să investească banii câștigați astfel încât să aibă veniturile asigurate în momentul pensionării.