România este țara paradoxurilor de orice fel. Dar, în cazul de față, vorbim despre diferențele notabile dintre categoriile de pensionari, mai exact de ce unii români care s-au pensionat anticipat au pensii mai mari decât cei care au ajuns la limita de vârstă, iar totul este legat de legislație.
Deși nu ne place să recunoaștem, datele statistice par a fi un deliciu pentru unii, iar conform acestor analize, de cele mai multe ori, aflăm lucruri interesante. Spre exemplu, apropos de subiectul dezbătut azi, în 2023 INS înregistra 3,982 milioane de români pesionați la limita de vârstă, în baza vechii legi a pensiilor.
Tot în baza aceluiași cadru legislativ, anul trecut erau înregistrate 102.000 persoane ieșite anticipat, dar cu pensie anticipată parțial, și 7.000 de români înregistrați cu pensia anticipată.
Dar, așa cum sunt prezentate datele INS, se pare că românii care au ieșit la pensie pe baza limitei de vârstă au avut calculată o pensie mai mică decât cei 7.000 de români cu pensie anticipată și cei cu pensie anticipată parțial, de aici și întrebarea de ce unii români care s-au pensionat anticipat au pensii mai mari decât cei care au ajuns la limita de vârstă?
Dacă ar fi să răspundem scurt, și fără prea multe explicații, am putea da vina pe formula de calcul existență la acea vreme. Dar, detaliind puțin problema, se constată că aceste diferențe sunt ca urmare a pachetului de legi și modificări aduse la legislația în vigoare, acestea permițând în anumite perioade genul acesta de majorări.
În primul rând să vorbim de sumele reale, astfel că cei cu limită de vârstă au avut o pensie de 2.346 de lei. Cei care au ieșit la pensie anticipat cu o pensie anticipată parțial, au încasat 2.522 de lei, iar cei care au ieșit la pensie anticipat, au încasat 2.828 de lei.
Așadar, constatăm diferențe importante între cele trei sume, iar majoritatea acestor diferențe sunt din cauza modificărilor legislative, așa cum precizam anterior.
La finalul lui 2023, după votul rapid din Parlament, Klaus Iohannis promulga noua lege a pensiilor, iar din ianuarie se publicau în Monitorul Oficial și normativele în baza cărora se vor calcula pensiile, din acest an.
Conform noilor metodologii, spune legiuitorul, aceste discrepanțe sunt pe cale să dispară, având în vedere noua formulă de calcul a viitoarelor pensii din piață. Mai trebuie reamintit că noul cadru legislativ aduce, cel puțin, 10 schimbări importante de la 1 ianuarie.