Sunt inamicii danturii, iar uneori pot crea situații stânjenitoare în timpul mesei (cum îi putem îndepărta într-un mod elegant?!). Alteori, din neatenție, ne ajung în stomac. Ce pățești, de fapt, dacă înghiți sâmburi de măsline? Dezvăluirile făcute de specialiști sunt surprinzătoare.
Este o situație prin care am trecut, cel puțin o dată, cei mai mulți dintre noi. Senzația nu este deloc plăcută, din contră, poate fi chiar dureroasă. Pentru că ne este bine întipărit în minte că sâmburii de la măsline nu se consumă, momentul în care înghițim unul, din greșeală, poate stârni îngrijorare.
Specialiștii fac precizări liniștitoare: nu sunt otrăvitori și nu ar trebui să afecteze cu nimic buna funcționare a organismului uman. Cu toate că oamenii îi dau deoparte, păsările îi consumă cu plăcere. Componenta principală din structura lor este lignina, pe care o întâlnim și în compoziția lemnului, imediat după celuloză.
De fapt, ar avea chiar efecte benefice asupra organismului, ajutând la eliminarea toxinelor. Pulberea obțintă din acești sâmburi nu trebuie decât adăugată în diferite băuturi sau salate. Se spune că poate contribui la o digestie eficientă la nivelul stomacului și colonului, fiind recomandată și în caz de constipaţie şi balonare.
Este și un tratament natural pentru revitalizarea pielii. Pentru asta, pulberea se dizolvă într-un pahar cu apă ușor călduță. Amestecul obținut se bea dimineața, pe stomacul gol.
Citește și: De câte ori poți refolosi uleiul de măsline, de fapt. Specialiștii au dat răspunsul exact
Praful din sâmburi de măsline este ingredient important și în anumite măști. Se combină cu miere, iaurt, suc de lămâie şi ulei de migdale dulci. După câteva aplicări, pielea va deveni mai fină şi mai strălucitoare.
Dacă sunt măcinați grosier, sâmburii de măsline devin un scrub excelent pentru piele sensibilă.
Specialișii în chimie alimentară au câteva sfaturi pentru consumatori. Pentru a fi siguri că măslinele pe care le cumpărăm sunt naturale și nu au fost îmbogățite cu diverși aditivi, nu trebuie decât să facem un test simplu:
„Striviţi o măslină şi dacă observaţi că pulpa este consistentă, cărnoasă, acel sortiment conţine mai puţini aditivi. Dacă au fructul mai mic, lasă o urmă de culoare neagră pe degete, iar pulpa nu este la fel de cărnoasă, cel mai probabil acestea au fost înnegrite artificial”, spune conducerea Asociaţiei Pro Consumatori.