Probabil știți că fast-food-ul vă poate îngrășa. Dar mâncarea fast-food poate avea un impact surprinzător asupra dispoziției și asupra minții. Într-o serie de experimente cercetătorii australieni au descoperit că simpla gândire la fast-food ne poate afecta creierul.
Cercetătorii australieni au publicat recent un studiu în care au examinat efectele mâncărurilor de tip fast-food asupra creierului. Cercetătorii spun că poate avea efecte asupra stării noastre mentale și a funcțiilor creierului. Rezultatele lor au șocat multă lume. Acum este extrem de clar că genul acesta de mâncare este nesănătoasă. Dacă mănânci prea mult te îngrași. Dar care este efectul burgerilor, pizzei asupra psihicului nostru?
Richard Stevenson, cercetător la Universitatea Macquarie din Sydney, a efectuat un experiment care a implicat 105 voluntari tineri și sănătoși. Voluntarii aveau să fie împărțiți în două grupuri. Primul dintre aceste grupuri a trăit exclusiv din fast-food timp de opt zile. Celălalt grup și-a menținut obiceiurile alimentare normale și sănătoase. Iar rezultatele la sfârșitul acestei perioade de opt zile sunt șocante.
Când vedem mâncare fast-food, ne amintim cât de bun este gustul și cât de bine ne simțim când le mâncăm. Când suntem plini, totuși, partea din creier cunoscută sub numele de hipocampus suprimă în mod normal aceste amintiri. Acest proces reduce astfel pofta noastră de fast-food și dorința noastră de a continua să mâncăm.
Conform studiului, grupurile care au mâncat doar fast-food par să-și piardă autocontrolul. Au descoperit că aveau o dorință mai mare de dulciuri și mâncare nesănătoasă. Au continuat să mănânce chiar și atunci când erau de fapt plini. Prin urmare, acest studiu demonstrează că reglarea apetitului neuronal nu funcționează la fel când mâncați aceste tipuri de alimente.
Richard Stevenson a observat că mâncarea de acest gen are un efect negativ asupra creierului. Și veștile proaste continuă să apară. El a observat că un consum mare din acest aliment nesănătos poate provoca agresivitate, depresie, stres și poate chiar micșora anumite părți ale creierului.
Această descoperire va fi dăunătoare marilor lanțuri de fast-food? Ar fi cu siguranță următorul mare scandal, în urma incidentului în care au fost găsite excremente în restaurantele McDonald’s.
Scandalul a început după ce unii clienți și-au dat seama că multe dintre aceste restaurante foloseau o ustensilă toxică de bucătărie pentru a-și pregăti burgerii. Genul acesta de mâncare ne poate face să avem o probabilitate mai mare de a ne speria, chiar și atunci când nu mai suntem în restaurant.
”Asociem acest tip de mâncare cu viteza și satisfacția instantanee. Se întâmplă când vedem logo-uri de fast-food sau ne amintim de o experiență recentă mâncând la un restaurant de fast-food. Astfel suntem puși într-o stare mentală de nerăbdare care ne poate face să avem mai multe șanse să cheltuim pentru o recompensă imediată decât să economisim pentru ceva pentru drum.”, spune DeVoe.
Sanford DeVoe este profesor asociat la Rotman School of Management de la Universitatea din Toronto. Cercetarea acestuia pe marginea fast-food-ului a demonstrat că gospodăriile din cartierele cu mai multe restaurante fast-food au niveluri mai mici de economii decât cele cu mai puține magazine de fast-food.