Lege contra abuzurilor: ce vrea să facă Andronescu în educație

Lege contra abuzurilor: ce vrea să facă Andronescu în educație

Ecaterina Andronescu, Ministrul Educației a decarat că nu este de acord ca profesorul să dețină statut de fucționar public. Mai degrabă, recomandă introducerea uniformelor școlare pentru mai multă siguranță.

„Nu susțin acordarea de statut de funcționar public profesorului. De exemplu, eu văd că acel… acea uniformă școlara – poate că nu este cea mai potrivită sintagma și de aceea lumea o refuză, dar școala gasește o formulă pentru ca toți copiii să se îmbrace la fel și în felul acesta să fie ușor de distins un copil al școlii de cineva care e un intrus, din afara școlii. Adică mai trebuie să luăm asemenea măsuri, care nu sunt exagerate”, a declarat Andronescu.

Declarația Ministrului Educației vine în contextul în care Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) a cerut Senatului introducerea de urgentă şi aprobare a proiectului de Lege care privește protecţia personalului didactic, potrivit Edupedu.

„Asta pentru că sunt şcoli în care profesorii sunt umiliţi, jigniţi, scuipaţi sau loviţi, iar numărul cazurilor de violenţă la adresa cadrelor didactice este în creştere. Nu mai vrem şcoli în care profesorii să se teamă să meargă din cauza violenţei”, spun reprezentanții cadrelor didactice.

Federația Sindicatelor Libere a pus în dezbatere o lege care care prevede ca profesorii să beneficiază „de protecția acordată similar funcțiilor de autoritate publică”, după ce o profesoara de matematică fost înjunghiată de către un elev, chiar în faţa cancelariei Liceului „Spiru Haret” din Ploieşti.

De cealaltă parte, Consiliul Național al Elevilor (CNE) a anunțat că nu susține demersul Federației Sindicatelor Libere și lansează un chestionar online „în vederea concretizării unei viziuni de ansamblu asupra relațiilor disfuncționale dintre actorii principali ai actului educațional”. La chestionarul intitulat „Cine sunt vinovații?“ sunt invitați elevii, părinții/tutorii legali și cadrele didactice „să se pronunțe asupra stării concrete a relațiilor dintre ei”. Chestionarul poate fi completat până pe 8 martie.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI