Imaginile cu Nicolae și Elena Ceaușescu, nedifuzate până acum. Ce se întâmplă în filmare

Imagini inedite cu Nicolae și Elena Ceaușescu au ieșit la lumină

Imagini secrete cu soții Ceaușescu din luna august a anului 1977, când avea loc greva minerilor din Valea Jiului, au fost făcute publice. În speranța că vor înceta protestele, unele dintre cele mai ample din perioada comunistă, Nicolae și Elena Ceaușescu intră în orașul care fierbea de mânia românilor, însoțiți de coloana oficială, și făcând promisiuni că le vor soluționa acestora toate revendicările.

Ce se întâmplă în filmare

Minerii din Valea Jiului lucrau tot timpul în condiții vitrege, iar accidentele în mine erau destul de dese, fapt care a stârnit furia muncitorilor. În filmare, Coloana oficială intră „ca niște care blindate” în depresiune intramontană, alcătuind un scut de protecție în jurul mașinii în care se aflau „Marele Cârmaci” și soția sa, Elena. Oamenii se reped către vehicul pentru a le înmâna scrisori ce probabil adunau nemulțumirile lor, dar milițienii și securiștii în civil încearcă să îi îndepărteze cât mai repede cu putință. Aceasta este doar o mică secvență. Există mii de ore de imagini care până de curând au fost ținute departe de ochii curioși ai oamenilor și abia acum ies la lumină. Este vorba despre mărturiile secrete ale unei epoci de care tot mai puțini își aduc aminte, iar alții dintre noi nu au trăit-o.

Vizionând aceste imagini copiii noilor generații vor putea să înțeleagă de ce părinții sau bunicii lor mai păstrează și astăzi reflexe autoritare, mulți dintre ei fiind încă prizonieri ai propriilor trecuturi.

Tovarășa mamă adoarme în timpul discursului susținut de tovarășul soț

Filmarea cuprinde chiar și secvențe cu haz, cum ar fi vizita în România a președintelui american Gerald Ford, august 1975, atunci când, obosită și plictisită de politețurile diplomatice, tovarășa mamă, Elena Ceaușescu, adoarme la dineul oficial, chiar în momentrul în care soțul acesteia își susținea discursul aparent neinteresant pentru ea.

Elena Ceaușescu, adormită de discursul soțului
Elena Ceaușescu, adormită de discursul soțului

În filmare se poate vedea cum, la vederea tovarășei mamă ațipită, „Marele Cârmaci” se oprește uluit. Este mai mult decât simplu de înțeles de ce astfel de imagini nu au putut fi făcute publice vreme de un amar de ani. Imaginile au rămas în arhiva TVR, sub însemnul „material nefiduzat”.

„Mi-a luat cam trei săptămâni să completez un Excel cu filmele din mapa specială. Sunt în jur de câteva zeci de mii de subiecte”, spune un documentarist al TVR.

Pentru mai multe informații și imagini interesante, accesați linkul următor: Imagini în premieră cu soţii Ceauşescu.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI