Pantofii cu GPS ar putea salva viața bătrânilor cu Alzheimer și demență

Pantofii cu GPS ar putea salva viața bătrânilor cu Alzheimer și demență

La nivel global, numărul bolnavilor de Alzheimer și demență este foarte mare, cei mai mulți dintre ei, pensionari. Din fericire, un nou dispozitiv ar putea face îngrijirea lor mai facilă.

Dacă ai interacționat cu bolnavi de Alzheimer sau ai văzut situația lor reprodusă în filme, știi ca duc o viață foarte dificilă și haotică. Pentru că uită bucăți importante din trecutul lor, s-ar putea să iasă pe stradă și, foarte ușor, să se rătăcească. Nimic nu este mai îngrozitor decât să îți dai seama că cineva drag a plecat de acasă, când știi sigur că nu se mai poate întoarce.

Pentru a face mai ușoară viața îngrijitorilor, mai multe companii au încercat să creeze echipamente dedicate bolnavilor de Alzheimer sau demență. Unele dintre acele proiecte au ajuns să se reflecte chiar și în produse de serie, cum este cazul GPS SmartSole, al companiei GTX Corp.

incaltaminte gps

Sole sau branț, în limba română, face referire la o bucată de material pe care o găsești în interiorul papucilor peste talpa propriu-zisă. GPS SmartSole este un tip de branț ușor și discret care ascunde la interior un modul GPS și tehnologie celulară, pentru a permite urmărirea purtătorului printr-un smartphone sau computer. Prețul este de aproximativ 300 de dolari, iar gadgetul este disponibil în orice dimensiune.

Aceștia sunt foarte utili, dacă sunt introduși într-o pereche de încălțăminte pe care un bolnav de Alzheimer sau demență îi poartă în mod uzual. Nu încerca să introduci un obiect nou în viața unui bolnav, precum un ceas deștept sau un lânțișor, pentru că va renunța la el.

”Motivul principal ține de faptul că paranoia este o simptomă a bolii. Dacă pui ceva pe o persoană cu Alzheimer îl va îndeparte. Dacă este un ceas și nu este ceasul ei, îl va da jos de la mână. Așa că trebuie să îl ascunzi.”, a explicat Andrew Carle, profesor la Colegiul de Sănătate și Servicii Umane în cadrul Universității George Mason. Tot el a adăugat că aproximativ 5 milioane de americani suferă de Alzheimer și aproximativ 60% dintre ei tind să plece de acasă și riscă să se rănească, să sufere de deshidratare sau de la insolație.