Ce nume se sărbătoresc de Sânziene și cui trebuie să urezi La mulți ani. Celor care își sărbătoresc onomastica de Sânziene, le poți trimite mesaje și urări. Sânzienele pică pe 24 iunie, iar sărbătoarea mai poartă numele de Drăgaică. Numele care se sărbătoresc de Sânziene au și o semnificație aparte pentru persoanele care le poartă, simbolizând ambiția, determinarea, istețimea, genialitatea. Iată cui trebuie să îi spui „La mulți ani!”.
De Sânziene sau Drăgaică 2022, le poți transmite mesaje și urări apropiaților. Sărbătoriții acestei zile cu semnificație aparte în popor, dar și în calendarul ortodox, sunt, în principal, femeile care poartă numele de Sinzioana, Simzeana sau Sâziana, nume care au apărut în jurul secolului al XVI-lea. Semnificația numelui „Sânziana”, sârbătorit de Sânziene, este hotărârea, determinarea, ambiția.
Numele de Sânziene provine de la zeița romană Santa Diana, iar semnificația sărbătorii este una a iubirii și a fertilității. De precizat este că numele Sânziana are origine română și simbolizează „ziua Sfântului Ion”, o zi importantă în calendarul creștin ortodox.
Pentru că, pe 24 iunie, de Sânziene sau Drăgaică, se sărbătorește nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul, le mai poți trimite mesaje și urări și celor care poartă numele numele Sfântului Ioan Botezătorul. Statistica spune că 1.957.468 de cetățeni români, dintre care 1.429.887 bărbați și 527.581 femei, poartă numele Sfântului Ioan Botezătorul.
369.219 dintre femeile românce se numesc Ioana, 140.333 poartă numele de Ionela, 11.323 poartă numele Nela, iar 6.706 poartă numele Ionelia.
În ce privește bărbații, 521.561 poartă numele de Ioan, 418.448 poartă numele Ion, 317.270 poartă numele Ionuț, 146.035 poartă numele Ionel, 21.847 poartă numele Nelu, iar 4.726 poartă numele Ionică.
Unele legende transmit că numele Sânziana se regăsește și în mitologia românească, datorită zeiței Iana Sânziana, sora Soarelui. Se spune că ea s-a transformat în Lună pentru ca Soarele să nu o poată vedea.
De asemenea, se spune că numele acesta a fost preluat și de la plantele cu flori galben-aurii, cu miros plăcut și proprietăți terapeutice, care înfloresc în această perioadă.
Credința populară spune că noaptea de Sânziene este una magică, în care toate minunile sunt posibile, iar forța binelui și forța răului ating apogeul.
De altfel, sărbătoarea de Sânziene abundă în tradiții și superstiții. Printre cele mai cunoscute este aceea ca fetele nemăritate care vor să își viseze ursitul să pună flori de sânziene sub pernă. Tot din aceste flori se împletesc și coronițe, care apoi sunt aruncate peste casă. Dacă ele se prind de horn, în respectiva gospodărie va avea loc o nuntă în perioada imediat următoare.
Pentru că ai aflat ce nume se sărbătoresc de Sânziene, ți-am pregătit, mai jos, și o listă de mesaje și urări, pe care le poți transmite cunoscuților care sărbătoresc onomastica.
„Dragă Sânziana, îți urez „La mulți ani!”. Îți doresc ca tot ce-i mai frumos pe lume să fie în viața și în sufletul tău. Zânele bune să îți călăuzească mereu pașii!”
„Sânziana, dragă, mult noroc și viață senină să ai, iar noaptea magică de Sânziene să îți îndeplinească toate dorințele! Să nu uiți să îți pui sub pernă și flori de sânziene!”
„Dragă Sânziana, La mulți ani de ziua ta! Ești o ființă minunată, care aduce atâta veselie în jur! Îți mulțumim pentru asta! Cu toată dragostea…”
„La mulți ani, Sânziana! Să ai o viață minunată, cu fericire și iubire! Să ți se îndeplinească toate visele și speranțele”.
„Sânziana, tu ai puteri mai presus de ale îngerilor, iar viața mea este paradisiacă alături de tine! Ești zeița inimii mele, iar azi îți ofer ofrandele pe care le meriți: toată dragostea mea! La mulți ani!”
„La mulți ani cu sănătate, Sânziana! Să ai parte de tot ce îți dorești și multe surprize neașteptate să ai la tot pasul!”
„Dragă Sânziana, sper să rămâi mereu un spirit tânăr și plin de viață, să fim mereu împreună și să nu uităm nicicând prietenia dintre noi. La mulți ani!”.
În mitologia românească Sânzienele mai sunt denumite și iele, iar conform superstiției, atunci când nu este respectată sărbătoarea lor, acestea devin surate cu Rusaliile, considerate a fi zâne rele.