Milioane de români o cunosc drept Andra Măruță, dar puțini știu cum o cheamă în buletin, de fapt. Artista poartă un nume sfânt și își sărbătorește ziua onomastică în preajma zilei de naștere. Care este numele ei real.
Este una dintre cele mai iubite artiste din România și încântă publicul, de mai bine de 20 de ani, sub numele Andra. Fanii îi știu piesele pe de rost, dar nu toți știu cum o cheamă pe artistă în acte, de fapt. Numele de scenă, Andra, este prescurtarea de la Alexandra, pentru că așa se numește soția lui Cătălin Măruță în acte.
Andra este născută pe 23 august, iar la o săptămână după ziua de naștere, își sărbătorește și ziua de nume. Pe 30 august, creștinii ortodocși îl celebrează pe Sfântul Alexandru, iar Andra își sărbătorește ziua onomastică, alături de alți români care poartă numele acestui sfânt. Nu este însă singurul prenume al artistei, ci o mai cheamă și Irina.
Astfel, înainte de a se căsători cu Cătălin Măruță, Andra se prezenta drept Alexandra Irina Mihai (acesta fiind numele ei de fată). Cel mai probabil, în prezent nu ar recunoaște-o nimeni dacă s-ar recomanda cu acest nume.
Sfântul Alexandru a fost un episcop și un important apărător al credinței ortodoxe, cunoscut în special pentru rolul său în lupta împotriva ereziei ariene în secolul al IV-lea. Este sărbătorit în Biserica Ortodoxă la data de 30 august, în fiecare an.
Alexandru a fost ales episcop al Constantinopolului în anul 313, iar slujirea sa a coincis cu una dintre cele mai importante perioade din istoria creștinismului, când Biserica era implicată în discuții teologice fundamentale despre natura lui Hristos. Deși bătrân și cu o sănătate fragilă, Alexandru a fost un lider puternic și dedicat al comunității creștine.
Sfântul Alexandru a fost un apărător ferm al ortodoxiei și a lucrat îndeaproape cu alte personalități marcante ale Bisericii, precum Sfântul Atanasie cel Mare, pentru a proteja credința creștină. În ciuda vârstei sale avansate, a continuat să susțină Biserica în fața provocărilor și să apere credința ortodoxă până la moartea sa în anul 337.
Și al doilea prenume al Andrei este inspirat din creștinism. Deși nu este foarte cunoscută, Sfânta Irina este venerată în tradiția creștin-ortodoxă ca o mare muceniță și martiră care a trăit în secolul al IV-lea. Există mai multe sfinte cu acest nume, dar cea mai cunoscută este Sfânta Irina din Tesalonic, care a fost martirizată pentru credința sa în Hristos. Este sărbătorită în Biserica Ortodoxă pe data de 5 mai. De asemenea, este considerată protectoarea celor care caută pacea interioară și dreptatea.