Ce nu trebuie să faci în vacanță în Turcia. Greșelile pe care toți românii trebuie să le evite

Ce nu trebuie să faci în vacanță în Turcia. Greșelile pe care toți românii trebuie să le evite
Ce sa nu faci daca mergi in vacanta in Turcia

Turcia este una dintre destinațiile de vacanță preferate de mulți români. Anul acesta, românii pot să intre în această țară pe baza adeverinței de vaccinare, dacă au trecut 14 zile de la data imunizării, a unui test PCR făcut cu maximum 72 de ore înainte de prezentarea la graniță sau a unui test rapid antigen, efectuat cu maximum 48 de ore anterior sosirii în Turcia sau dacă aceștia dovedesc că au trecut prin boală în ultimele șase luni.

Ce nu trebuie să faci în vacanță în Turcia

Pasagerii care sosesc în Turcia cu avionul trebuie să completeze un formular de intrare prin intermediul portalului register.health.gov.tr, cu maximum 72 de ore înaintea îmbarcării. Acest formular trebuie prezentat la îmbarcare în format tipărit sau electronic, iar după completare, o să fie emis codul HES, în baza căruia călătorii vor putea avea acces la transportul intern și la cazare.

Cei care merg cu mașina în Turcia trebuie să știe că dacă autoturismul este condus de o altă persoană decât proprietarul ei, șoferul trebuie să dețină o procură tradusă în limba turcă de un traducător autorizat, autentificată la notar și apostilată, conform site-ului mae.ro.

Dacă mașina este închiriată, la graniță trebuie prezentat și contractul de închiriere, dar și traducerea lui în limba turcă, legalizată și apostilată. La fel este și pentru cei cu mașina achiziționată în leasing.

Se știe că Turcia este o țară musulmană destul de conservatoare și trebuie respectate anumite reguli. Nu poți să intri într-o moschee fără să te descalți înainte, este nepotrivit să treci prin fața unui musulman care se roagă.

Ce să nu faci în Turcia

În timpul Ramadanului, atunci când credincioșii nu beau și nu mănâncă nimic de dimineața până seara, este nepotrivit să oferi mâncare sau băutură celor care postesc. De asemenea, este nepotrivit ca turiștii să se îmbete în public, iar în foarte multe restuarante din Turcia nici măcar nu se servește alcool. Dacă totuși găsești alcool, este bine să te abții să bei peste măsură deoarece vei lăsa o impresie proastă localnicilor. De asemenea, la bazar, este bine să negociezi prețul unui produs, dar fără să jignești vânzătorul.

Un alt lucru de care trebuie să te ferești ești aceala de a vorbi despre politică sau de-l denigra pe Ataturk, care se bucură de un respect deosebit în Turcia.

Nu ai voie nici să ignori regulile culturale în ce privește relațiile bărbați-femei, îndeosebi în zonele conservatoare. Spre exemplu, ca bărbat nu este indicat să te adresezi unei femei singure în public, deoarece ea s-ar putea simți ofensată.

Nu trebuie să cumperi artefacte, monede vechi, fosile etc. Lucrul acesta este interzis prin lege în Turcia, chiar dacă poți găsi mulți vânzători care vor fi dispuși să-ți vândă astfel de lucruri. Multe dintre aceste produse sunt falsuri.

De asemenea, în Turcia mai trebuie să ai grijă să nu fii păcălit de lustragiii din Istanbul. Dacă un lustragiu care merge în fața ta scapă peria, să nu o ridici tu. El va insista să îți ofere o curățare gratuită a pantofilor, însă apoi o să îți ceară o sumă foarte mare.

În Turcia trebuie să eviți și șoferii care fac taximetrie ilegală și să optezi pentru taxiurile care au sigla companiei pe mașină, iar asta pentru că înșelăciunile sunt frecvente, șoferii putând să aleagă rute mai lungi pentru a încărca nota de plată sau să ceară prețuri mai mari decât cele corecte.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI