25 mai 2023 | 15:30

Ce nu ai voie să faci în biserică. Este interzis să procedezi aşa după începerea slujbei

Social
Ce nu ai voie să faci în biserică. Este interzis să procedezi aşa după începerea slujbei
Playtech Știri îți explică ce nu ai voie să faci în biserică. Ce stabilește rânduiala bisericească despre aceste gesturi.

Dacă și tu obișnuiești să mergi la biserică, fără îndoială știi deja că există un set de reguli care trebuie să fie respectate, în semn de reverență față de Divinitate. Playtech Știri îți explică ce nu ai voie să faci în biserică, în mod special după ce începe slujba religioasă. Iată care sunt detaliile de care să ții cont!

Ce nu ai voie să faci în biserică

În general, biserica este considerată un loc sacru în care credincioșii se adună pentru a se închina și pentru a reflecta asupra aspectelor spirituale ale vieții. A da dovadă de respect în lăcașul sfânt este o modalitate de a onora semnificația și scopul acestuia, precum și de a demonstra reverență față de Divinitate.

România este una dintre țările care are cea mai mare populație de creștini ortodocși. Potrivit recensământului din anul 2011, peste 80% dintre locuitorii țării noastre s-au identificat ca fiind creștin ortodocși. În toate bisericile ortodoxe, există tradiții specifice privind comportamentul din timpul serviciilor religioase și nu numai.

Playtech Știri îți explică ce reguli trebuie să respecți când mergi la biserică. În primul rând, este foarte important să intri în lăcașul sfânt înainte ca slujba să înceapă și să te închini la icoane. Ai grijă, însă, să nu săruți sfinții și chipul Maicii Domnului.

Cum se face corect semnul crucii

Trebuie să fii, de asemenea, atent la modul în care te închini. Nu fă semnul crucii în batjocură sau fluturând din mână, fără să respecți exact indicațiile religioase. Pentru a face semnul crucii în mod corect, trebuie să pornești de la frunte (în numele Tatălui), să treci la buric (în numele Fiului), apoi spre umărul din dreapta (și al Duhului Sfânt) și spre umărul stâng (Amin).

Modul în care ții degetele când faci semnul crucii este foarte important. Semnul crucii se face doar cu mâna dreaptă, astfel: primele trei degete se țin unite, iar degetul inelar și degetul mic se țin strânse în palmă.

Ce e interzis, după începerea slujbei

Mulți români trec cu vederea unele aspecte esențiale în biserică. Știai că, după ce începe sluba religioase, nu mai ai voie să treci spre altar și să te închini la icoane sau să pui lumânări? Rânduiala bisericească stabilește că, după începerea susținerii slujbei religioase de către preot, credinciosul trebuie să se așeze în rând cu ceilalți și să asculte predica.

Femeile trebuie să se așeze întotdeauna în partea stângă, așa cum stă Maica Domnului, în stânga Tatălui. Bărbații trebuie să se așeze în partea dreapta. Niciodată femeile nu trec în zona bărbaților sau invers. Singura excepție, din acest punct de vedere, o reprezintă copiii.

Atenție! De la începutul până la sfârșitul slujbei religioase, credincioșii nu au voie să vorbească. Dacă este vorba despre o urgență, se discută doar în șoaptă. Nu se folosește telefonul mobil, nu se fac poze și nici nu se trimit mesaje text.

Parteneri
Ireal! Ce face Kate Middleton noaptea pe întuneric. Prințul William a rămas șocat
Redactia.ro
Nedreapta istorie a vilei de pe Docenților nr.7, dăruită din iubire unei celebre actrițe de o frumusețe copleșitoare
Click.ro
Rusia amenință că va ataca Polonia dacă NATO aduce arme nucleare pe teritoriul acesteia
Digi24
Replica ironică a unui general finlandez, după ce Rusia a amenințat că va trimite rachete nucleare la granița cu Finlanda
Digi24
Imagini din apartamentul în care locuiesc Mircea Badea și Carmen Brumă. Cum au amenajat / FOTO
Unica.ro
Românii, avertizați de șeful ANPC. Mare atenție la ce cumpărați de sărbători
EVZ.ro
O fetiță de nici doi ani a murit după ce a înghițit biluţe magnetice. Ce mesaj a transmis mama micuței pentru părinţi: ”Să nu cumpere aşa ceva...”
Spynews
O legendă a cinematografiei a încetat din viață. S-a stins o mare stea
Capital.ro
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii, înainte de Paşte
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
VEȘTI bune de la Guvern. Cine beneficiază de PENSIE înainte de termen
Mediaflux
Locul accidentului în care a murit Mădălin din Olt a luat foc! Totul a fost distrus complet de flăcări: ”Din cauza...” / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
O creatură cu gheare ascuțite a fost descoperită în podul unei case. Oamenii sunt terorizați de sunetele pe care le scoate
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro