Ce nu ai voie să faci de Sfântul Nicolae 2023. E păcat mare să încalci această tradiție

de: Anca Lupescu
05 12. 2023

Moș Nicolae vine la toți copiii cuminți pe 6 decembrie, iar legendele îl descriu drept un sfânt care a salvat mulți oameni în timpul vieții lui și a iubit copiii. În această zi, cei mici își lustruiesc ghetuțele și le pun la pervaz sau la ușă, ca să le găsească pline de dulciuri. Iată ce nu ai voie să faci de Sfântul Nicolae 2023.

Sfântul Nicolae – cine a fost

Există foarte puține dovezi istorice legate de viața Sfântului Nicolae. Deși Nicolae este unul dintre cei mai populari sfinți din istoria bisericii, există foarte puține dovezi istorice verificabile legate de viața sa. Celebrarea vieții sale se întoarce cel puțin în secolul al șaselea, când împăratul bizantin Iustinian (483–565) i-a dedicat o biserică lui și Sfântului Priscus în Constantinopol.

Vezi și Când vine Moș Nicolae. În ce seară se pregătesc ghetuțele pentru cadouri

S-a născut în ceea ce este azi Turcia modernă. Se spune că s-a născut în Patara, un oraș în zona Lichiei din ceea ce este acum sud-vestul Turciei, și a devenit în cele din urmă episcopul orașului Mira, tot în Lichia.

A suferit pentru credința sa. În timpul ultimei mari persecuții sub împăratul Dioclețian (c. 244–312) între 303 și 311, se spune că Nicolae a fost închis pentru credința sa creștină. Dacă acest lucru este adevărat, el este tehnic un „martir confesor”. În terminologia bisericii antice, în timp ce un martir își dădea viața pentru Hristos, un confesor suferea închisoare și posibil tortură pentru credința sa, fără a fi efectiv ucis.

A participat la Conciliul de la Niceea. Există relatări conform cărora Nicolae a participat la Conciliul de la Niceea în vara anului 325, care a încercat să rezolve controversa ariană cu privire la divinitatea lui Hristos (Arius și adepții săi negau divinitatea deplină a Domnului Isus). Cu toate acestea, numele lui Nicolae nu apare în niciuna dintre cele mai vechi liste de episcopi care au participat la acest conciliu.

Vezi și: Tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae 2022. Ce este bine să pui lângă icoanele din casă

Se spune că l-a lovit pe ereticul Arius. O poveste care s-a transmis despre participarea lui Nicolae la Conciliul de la Niceea este că el s-ar fi supărat atât de mult pe felul în care învățătura lui Arius degrada pe Domnul Isus la statutul de creatură glorificată, încât i-ar fi dat lui Arius o palmă puternică peste ureche.

Moaștele Sfântului Nicolae, furate

Hoții de morminte i-au furat rămășițele după moartea sa. A murit undeva între anii 345 și 352 și a fost înmormântat inițial în Mira. Dar în 1087, trupul său a fost furat de negustorii italieni și dus în orașul italian Bari, unde se află și astăzi în biserica San Nicola. Acesta este motivul pentru care uneori este numit Nicolae din Bari. În ultimii ani, autoritățile turcești au cerut returnarea rămășițelor lui Nicolae în Turcia.

Vezi și: Când vine Moș Nicolae. În ce seară se pregătesc ghetuțele pentru cadouri

Era scund. Un studiu forensic asupra rămășițelor lui Nicolae din Bari, efectuat în 2005, a descoperit că scheletul avea în jur de 1.67  înălțime și avea nasul rupt.

Sute de biserici îi poartă numele. Numai în Anglia existau aproximativ 376 de biserici dedicate lui.

 Este sfântul patron al mai multor țări și orașe, cum ar fi Rusia, orașul Freiburg din Elveția și insula Corfu. Este de asemenea sfântul patron al marinariilor și comercianților (ambii fiind călători) și al copiilor.

Povestea lui a condus în cele din urmă la povestea lui Moș Crăciun. În Germania și Țările de Jos, ideea că Nicolae este sfântul protector al copiilor a dus la ideea că le dădea cadouri în secret copiilor în ziua de 6 decembrie, ziua sa de sărbătoare. Din această noțiune s-a dezvoltat în cele din urmă ideea lui Moș Crăciun.

Ce nu ai voie să faci de Sfântul Nicolae 2023.

Pe lângă tradiționala oferire de cadouri copiilor și celebrarea onomasticii pentru cei cu numele de Nicolae, Nicoleta și variantele acestora în ziua de 6 decembrie, există anumite superstiții de care se ține cont:

Este recomandat să fii generos și iubitor în ziua Sfântului Nicolae. Zgârcenia nu este doar considerată un păcat, ci se spune că îl nemulțumește pe Sfânt în special în privința săracilor, iar singurul cadou pe care îl vei primi anul viitor ar putea fi o nuielușă.

Citește și: Ce nu este bine să faci de Sfântul Nicolae. Tradiția pe care nu trebuie să o încalci sub nicio formă. Vei avea ghinion

Se crede că a te certa cu cineva în ziua Sfântului Nicolae nu aduce noroc. Cei care aleg să provoace scandal pe 6 decembrie sunt avertizați că ar putea avea un Crăciun nefericit în familie.

Un gest important în dimineața zilei de 6 decembrie este să oferi un cadou unui sărman: fie mâncare, fie orice alt gest simbolic care ar putea aduce bucurie în ziua respectivă.

Se evită spălarea hainelor în această zi. Munca în zilele de sărbătoare, inclusiv în ziua Sfântului Nicolae, este privită ca o ofensă adusă sfinților.

Este important să nu ignori necazurile celor din jur. Ajutorul și sprijinul pentru oameni aflați în nevoie într-o perioadă dificilă este absolut necesară și nu doar de sărbători, dar cu atât mai mult.

În zonele rurale, tradiția presupune ca băieții să se adune în grupuri și să aleagă gazda unde vor face repetițiile pentru colindele de Crăciun și Anul Nou.

În Europa, începând cu secolul al XII-lea, ziua Sfântului Nicolae a devenit asociat cu darurile și activitățile caritabile.

Vezi și: Sfântul Nicolae 2023, pe ce dată pică. Când să lași încălțămintea la ușă

Un alt obicei specific constă în a așeza în apă crenguțe de pomi fructiferi în casă, aproape de icoane, în speranța că vor înflori până la Anul Nou. Recolta de fructe din noul an este așteptată în funcție de crenguța care a înflorit.