Ce meserie practică Marius Țeicu la cei 76 de ani ai săi. I se potrivește ca o mănușă” (exclusiv)

Ce meserie practică Marius Țeicu la cei 76 de ani ai săi. I se potrivește ca o mănușă” (exclusiv)
Ce meserie practică Marius Țeicu la cei 76 de ani ai săi.

La cei 76 de ani ai săi, Marius Țeicu continuă să fie un om activ. Compozitor, pianist, orchestrator, dirijor şi interpret, Marius Ţeicu are şi o latură mult mai puţin cunoscută marelui public, și anume, calitatea sa de profesor.

Ce meserie practică Marius Țeicu la cei 76 de ani ai săi

“Într-un fel am fost extrem de binecuvântat sau de norocos. Fiindcă la scurtă vreme după ce am absolvit Academia de Muzică din Capitală, în 1968, mi s-a ivit şansa să fiu profesor la Şcoala Muzicală de Artă, catedra de Muzică Uşoară.

Iar printre elevii mei s-au numărăt nume sonore ale muzicii noastre româneşti, în frunte cu Angela Similea, Dida Drăgan, Mirabela Dauer, Olimpia Panciu, Mihai Constantinescu, Adrian Romcescu, Ioan Luchian Mihalea”, a povestit Marius Ţeicu pentru impact.ro.

El a spus că generaţia aceasta a fost una silitoare.

“Nu a fost cazul să fiu un profesor sever. Nu aveam motive s-o fac. Dar nici unul de gaşcă, cum se mai spunea. Toată lumea a ştiut să respecte eticheta şi regulile. Nu-mi amintesc, vă spun sincer, vreun moment mai tensionat. Una peste alta, mă consider şi azi un profesor normal!”, adaugă Marius Ţeicu.

Cum s-a format celebrul trio

El și-a amintit și cum s-a format celebrul trio.

“Nici nu erau timpurile de azi, dar parcă nici o anume gelozie profesională exaltată nu se manifesta. Nu a venit nimeni la mine să-mi ceară în mod expres să compun doar pentru ea. Şi nici nu mi-a reproşat altcineva că aş fi scos pe cineva anume mai în faţă.

Îmi amintesc însă cum am devenit un trio pe gustul românilor, eu, Mihai Constantinescu şi Olimpia Panciu. Dintr-o intuiţie fantastică a lui Titus Munteanu, care l-a pisat pe amicul său de la TVR, Alexandru Bocăneţ, cu ideea sa. Care s-a dovedit una de mare success, totuşi!”, rememorează Ţeicu.

A păstrat legătura cu elevii săi

Nu a putut uita amănunte precum acelea legate de prima melodie românească pe care a interpretat-o Mirabela Dauer, “De când ne-am întâlnit”, compoziţie ce-i aparţine, ori de colaborarea în duet cu Corina Chiriac.

“Nu pot face diferenţe între vocile acestea mari. Angelea Similea, Corina Chiriac şi Mirabela Dauer. Publicul poate încerca, dar arta cântului era diferită la fiecare dintre ele şi atunci eu nu pot decât să mă bucur că am putut fi atât de aproape de fiecare dintre vedetele muzicii uşoare româneşti, dintr-o anumită perioadă de timp!”, a mai precizat el.

Marius Țeicu a mărturisit că a păstrat legătura peste ani cu cei mai mai mulţi dintre colaboratorii şi elevii săi.

“Vorbim constant la telefon sau ne mai şi vedem, în funcţie şi de programul fiecăruia. Spre exemplu, păstrez legătura cu Olimpia Panciu şi cu soţul ei, Mircea Romcescu.

Am făcut-o şi în perioada în care au decis să plece în Danemarca, şi după ce au revenit în ţară. Doar că Olimpia nu mai cântă. Vorbim la telefon şi râdem de amintirile noastre comune şi de vremurile de altădată!”, a mai povestit Marius Ţeicu.