Prezența drogurilor la volan este una dintre cele mai mari preocupări de siguranță rutieră din țara noastră. Prin urmare, în ultima perioadă, numărul controalelor și a testelor efectuate de Poliție a crescut considerabil. Dar știai că este posibil să obții un test pozitiv pentru droguri chiar dacă nu ai consumat astfel de substanțe? Iată ce medicamentele pot interfera cu rezultatul.
În ultima perioadă, prezența drogurilor la volan a fost identificată ca fiind una dintre cele mai grave probleme de siguranță rutieră. Cum legea impune ”toleranță zero” față de droguri, deoarece conducerea sub influența acestor substanțe crește riscul unui accident, ducând la un număr mai mare de decese.
Însă, pe lângă substanțele interzise, există și anumite medicamente care pot da rezultate pozitive la consumul de droguri, la testele realizate cu aparatele Poliției Rutiere. Astfel, cele din clasa benzodiazepinelor pot să determine rezultate pozitive și chiar în analizele realizate la unități medicale.
Așadar, persoanele care iau astfel de medicamente trebuie să fie foarte atente, deoarece o nouă lege adoptată recent în Parlament a dus la înăsprirea controalelor în trafic ale poliției pentru depistarea conducătorilor auto sub influența drogurilor.
„Dacă ești pacient al unui medic psihiatru și ți-a prescris un medicament din clasa benzodiazepinelor (ex. Xanax, Diazepam, Nitrazepam și altele pentru anxietate sau somn) vei ieși pozitiv pe testul de salivă al poliției la clasa de droguri benzodiazepine. Ulterior vei fi condus la Medicină Legală și vei fi depistat pozitiv și acolo. Nu contează că ai rețetă și recomandare să le iei.
Vei avea dosar penal chiar și așa. Psihiatrul cel mai probabil ți-a recomandat să nu conduci dacă a fost cât de cât corect cu tine și te-a informat, ca și mine acum, complet, dacă a fost 100% etic. Ideea e că dacă iei vreun medicament din clasa benzodiazepinelor nu ai ce să cauți la volan”, avertizează medicul de familie Corina Popovici.
Potrivit cadrului medical, cei care consumă astfel de medicamente trebuie să știe cu exactitate substanța conținută și timpul cât rămâne în salivă, pentru testul poliției, dar și în sânge și urină pentru testul de la medicină legală.
„În salivă stă cel mai puțin, urmat de urină și sânge. Mai lasă o zi-două marjă de eroare având în vedere efectul de cumulare și abia apoi urcă-te la volan. Riști închisoare pentru că nu ai știut și nu ai fost informat corect. Dacă iei antidepresiv și ești oprit de poliție, cel mai sigur vei ieși pozitiv pe testul poliției la una-două-trei substanțe, de obicei amfetamină, metemfetamine și cocaină.
Nu te speria, vei fi dus la Medicină Legală și se va constata că nu ai consumat nimic din toate astea și totul va fi ok. Se numesc rezultate fals-pozitive”, a mai spus medicul, într-o postare pe rețelele sociale.
De altfel, mulți conducători auto au constatat aparatele DrugTest ale Poliției Rutiere dau rezultate fals-pozitive la consum de droguri, care sunt mai apoi infirmate la analizele de sânge și urină.
Prin urmare, Guvernul a decis să modifice legislația, astfel că șoferii cu astfel de rezultate își primesc permisul de conducere imediat după primirea de către polițiști a rezultatului negative ale analizelor medicale.
Citește și: Cum poți să fii pozitiv la droguri chiar dacă nu ai consumat nimic. Ce apare la testele Poliției