În sezonul cald, piețele sunt pline de dovlecei fragezi, iar prețul lor este destul de accesibil pentru toată lumea. De altfel, mulți români preferă să-i cultive în propriile grădini și se bucură de ei pe tot parcursul verii. Pentru toți cei care adoră această legumă, vă arătăm în materialul de mai jos ce mâncare poți face din dovlecei.
Dovleceii sunt perfecți în zilele de vară, pentru că sunt gustoși și sățioși. Aceștia se pot consuma cruzi, dar sunt absolut delicioși gătiți la grătar, cuptor, la aburi sau pe grill. Sunt o sursă importantă de vitamine, fibre și minerale, iar gustul lor este senzațional.
Dovleceii sunt o sursă foarte bună de potasiu și au multe vitamine din complexul B. 100 de grame de dovlecel conțin aproximativ 17 calorii, iar asta pentru că dovlecelul conține în proporție de 95% apă, la fel ca și zucchini. Specialiștii recomandă consumul de dovlecei cu tot cu coajă, pentru că au cei mai mulți nutrienți.
Dacă i-ai cumpărat de la piață sau i-ai cules din grădină, aceștia pot fi depozitați la frigider, dar în pungi de hârtie. În plus, dovleceii nu trebuie spălați atunci când sunt băgați la rece, pentru că umezeala îi va face să se strice mai rapid. La frigider, dovleceii pot rezista până la o săptămână. Dacă doriți să-i folosiți pe timpul iernii, dovleceii se spală, se toacă mărunt și se pun în pungi închise etanș sau în caserole în congelator.
Dovleceii pot fi transformați cu ușurință în supe sau alte preparate delicioase, sau pot fi folosiți ca și garnitură lângă o friptură suculentă. Indiferent de ce vei alege să gătești din ei, vă garantăm că rezultatul final va fi cel mai bun. Iată ce mâncare poți face din dovlecei. Se prepară rapid și simplu!
Citește și: Cu ce să uzi dovleceii vara. Așa obții o recoltă dublă
Prima dată se taie ceapa și usturoiul mărunt, iar cartofii și dovleceii se curăță și se taie cuburi. Separat, uleiul se încinge într-o oală și se călește ceapa. La 2 minute se adaugă și usturoiul și se mai călește puțin, apoi se adaugă cuburile de dovlecei și de cartofi.
Apoi se pune supa de pui sau de legume și se lasă să fiarbă până ce se înmoaie legumele. După ce legumele au fiert, se mixează cu blenderul și se condimentează după gust. La final se pune smântâna lichidă, se adaugă oala iar pe foc și se dă în câteva clocote. Se servește caldă și cu pătrunjel deasupra!
Se spală bine dovleceii, se taie în jumătate pe lungime. Se scobește miezul cu o linguriță. Se călește ceapa în ulei, apoi se adaugă tonul și roșiile decojite, se presară sare și piper și se adaugă frunzele de busuioc. Se lasă să dea de câteva ori în clocot, după care se se umplu jumătățile de dovlecel cu amestecul din tigaie și se pune cașcavalul ras deasupra. Se așază într-o tavă care se dă la cuptor pentru aproximativ 30 de minute. Se servesc calzi!
Rețeta de dovlecei pane este extrem de simplă de făcut. Pentru acest preparat, vei avea nevoie de următoarele ingrediente:
Prima dată se spală bine dovleceii, apoi se taie în felii subțiri și se pun pe o farfurie plată. Pe fiecare feliuță se presară sare și se lasă la odihnit timp de 10 minute. Într-un castron înalt se amestecă oul cu sare și piper și se bate bine.
Într-o farfurie întinsă se pune făina și se condimentează cu sare și piper. În altă farfurie se adaugă pesmetul. Într-o cratiță se încinge uleiul și se adaugă fiecare feliuță de dovlecel dată prima dată prin făină, apoi prin ou și prin pesmet. Se prăjesc pe ambele părți și se scot într-o farfurie în care ai pus un șervețel absorbant, pentruu ca uleiul să se scurgă.
Într-un alt bol se pune iaurtul grecesc și se dă prin răzătoarea mică cei trei căței de usturoi. Se pune sare, piper și mărar și se servește cu dovleceii pane. Poftă bună!
Dovleceii se spală bine și se dau prin răzătoarea cu găuri mari. Compoziția se pune o farfurie întinsă și presară sare. Se lasă deoparte timp de 10 minute, după care se scurg de zeamă. Se adaugă ceapa și usturoiul foarte mărunt peste dovlecei.
Apoi se pune făina, mărarul, sare și piper. Într-o tigaie se încinge uleiul și se formează chifteluțele, care se trec prin pesmet, apoi se pun la prăjit. Se rumenesc bine și se scot pe o farfurie întinsă. Se pot servi cu sos de roșii și busuioc!
Ceapa și usturoiul se toacă mărunt. Separat, într-o tigaie cu pereții înalți se încinge uleiul și se adaugă carnea tocată. După ce a prins puțină culoare, pune ceapa și usturoiul, sare și piper. Se lasă la călit timp de 3 minute, după care se pune conserva de bulion de roșii. Se lasă totul la fiert la foc mic și se pune și lingurița rasă de zahăr. Când totul e gata se adaugă o legătură de pătrunjel tocat fin.
Dovleceii se spală, se taie felii pe lungime și se presară cu sare. Într-un vas de jena se pune primul strat de dovlecei, apoi carne, apoi iar dovlecei până ce se termină compoziția de carne și feliuțele de dovlecel. Se presară la final cașcavalul ras și dă totul la cuptorul încins la 180 de grade pentru aproximativ 20-30 de minute. Când e gata se presară pătrunjel tocat mărunt și se servește alături de o salată de roșii!
Citește și: Cum să obții cea mai bună salată de dovlecei cu maioneză. Ingredientul secret care îi dă savoare