Ce înseamnă untermensch, termenul folosit de Nicolae Bacalbașa la adresa unui coleg din Parlament

Ce înseamnă untermensch, termenul folosit de Nicolae Bacalbașa la adresa unui coleg din Parlament

Un nou scandal a izbucnit în Parlament, după ce deputatul PSD Nicolae Bacalbașa i s-a adresat unui coleg cu termenul untermensch, folosit de naziști pentru a descrie „oameni inferiori” non-arieni. Ovidiu Gantz, deputat din partea grupului Minorităților, l-a acuzat pe Bacalbașa că încearcă să discrediteze etnia germană și pe președintele Klaus Iohannis.

Termenul untermensch era folosit de naziști pentru a descrie oamenii inferiori

„Sigur că aici ne-am adunat oameni de pe toate orizonturile sociale şi culturale. Suntem colegi nu pentru că ne-au plăcut unii, ci pentru că ne-a adunat soarta împreună. Totuşi eu nu înţeleg să suport şi să admit mârlănia unui individ care pentru mine este untermenschian, că tot avem preşedinte german, şi care vorbeşte după ce am votat eu şi colegii mei despre decizii ruşinoase. Deciziile Parlamentului nu sunt ruşinoase şi neruşinoase, sunt deciziile Parlamentului. Să facem politică, să ne înfruntăm, dar să ne ferim ca naiba de mârlani care ajung la microfon”, a spus Nicolae Bacalbașa în timpul şedinţei de plen din Camera Deputaţilor.

Deputatul Ovidiu Gantz l-a apostrofat pe Bacalbașa pentru afirmațiile sale și i-a cerut liderului deputaţilor PSD Alfres Simonis să exprime poziția PSD cu privire la declarațiile făcute în Parlament.

„N-aveţi ce căuta în parlamentul României dacă vă comportaţi de maniera asta. Sunteţi o ruşine pentru Romînia şi pentu Parlament. Iar pentru dumenavoastră domnule Simonis, veniţi în faţa Parlamentului şi spuenţi: Asta este pozitia partidului dumenavoastra? Asta este poziţia grupului dumenavoastră în Parlament, sau este doar opinia unui deputat rătăcit în traniţie, ca să citez clasici în viaţă şi care îşi permite asemena mizerii la adresa unor concetăţeni care nu au nicio legatură cu crimele nazismului”, a spus Ovidiu Gantz.

Potrivit site-ului Wikipedia, untermensch este un termen care a devenit infam atunci când naziștii l-au folosit pentru a descrie „oameni inferiori” non-arieni, denumiți „masele din est”, adică evrei, romi și slavi (polonezi, sârbi și ruși).