26 mai 2024 | 23:00

Ce înseamnă spam pe telefon. Cum identifici SMS-urile care te pot lăsa fără bani în conturi

Utile
Ce înseamnă spam pe telefon. Cum identifici SMS-urile care te pot lăsa fără bani în conturi

Ce înseamnă spam pe telefon, dacă și cum ne afectează, care sunt tipurile de spam, precum și când ar trebuie să ne îngrijorăm din cauza acestora sunt câteva informații pentru care veți găsi răspunsurile în acest articol. Majoritatea oamenilor au suferit din cauza experienței de a fi loviți cu zeci de mesaje sau apeluri spam enervante și nedorite care le întrerup ziua. Acest fenomen este întâlnit din ce în ce mai des, dar se pare că nu toată lumea știe despre ce este vorba. Iată așadar ce înseamnă spam pe telefon?

Ce înseamnă spam pe telefon. Ce mesaje nu ar trebui să citești niciodată

Majoritatea oamenilor care dețin un telefon mobil sunt deja destul de familiarizați cu acest tip de spam. Un astfel de spam vine de obicei sub formă de mesaje text sau apeluri care pot fi reclame sau, în cazuri mai grave, tentative de a înșela utilizatorul de telefon mobil.

Spam-ul pentru telefon este mai puțin răspândit decât spamul pentru email și mai este numit și „SMS spam” și reprezintă trimiterea de reclame nesolicitate către telefoane mobile și smartphone-uri prin intermediul mesajelor text. Spam-ul pentru telefon poate să fie și sub forma unui tip de apel nedorit. De obicei, spam-ul este direcționat către un număr mare de utilizatori în scopuri de publicitate, phishing, răspândire a malware. Adesea, aceste apeluri sunt identificate și etichetate cu o etichetă de risc de spam.

Spam pe telefon - ce înseamnă

Totul despre spam pe telefon

Creșterea numărului acestui gen de reclame, nedorite, trimise către telefoane, sub formă de mesaje text sau chiar apeluri a crescut odată cu creșterea popularității telefoanelor mobile, la începutul anilor 2000.

Faptul că primește mesaje spam pe telefon poate să fie extrem de deranjant pentru destinatar. Mai mult de atât, unor destinatari li se pate percepe chiar și taxe pentru unele mesaje primite, de tip spam. Așadar, problema cu spam-ul pe telefonului mobil este că nu este doar enervant, dar poate fi și costisitor, dar și periculos. Volumul mesajelor de tip spam pentru mobil este diferit de la o țară la alta, fiind în creștere în aproape toate țările.

Exemple de mesaje text spam de tip fraudă

Nu toate mesajele text spam sunt înșelătorii, dar de obicei sunt. Escrocii folosesc o varietate de povești pentru a vă păcăli. Iată câteva dintre cele mai comune exemple de mesaje text spam pe telefon de tipul înșelătoriilor:

  • Ai câștigat un premiu, un card cadou sau un cupon pe care trebuie să îl răscumperi
  • Îți oferă un card de credit fără dobândă sau cu dobândă scăzută
  • Ai fost suprataxat și datorezi o rambursare
  • Contul tău a fost dezactivat din motive de securitate și trebuie să urmezi câțiva pași pentru a-l reactiva
  • Poți obține ajutor pentru plata datoriilor de la facultate
  • Există informații negative în raportul tău de credit, pe care le poți elimina dacă plătești o taxă
  • Activitate suspectă a fost detectată în contul tău și sunt necesare măsuri suplimentare
  • Există probleme cu informațiile tale de plată și trebuie să iei măsuri
  • A sosit o notificare despre un pachet de livrare; ți se poate cere să reprogramezi un timp livrare sau să plătești o taxă de livrare pentru a-l primi
  • Te informează despre o achiziție sau tranzacție și îți cer să răspunzi dacă tu ai fost cel care a făcut-o
  • Mesaje „Îmbogățește-te rapid” sau „Fii propriul tău șef”.

Mesaje spam false pe telefon

Mesajele text spam, false încearcă adesea să creeze un sentiment de urgență; de exemplu, afirmă că „este necesară o acțiune urgentă” sau că „ai doar două zile să răspunzi”.

Mesajele îți solicită de obicei să dezvălui informații personale (cum ar fi informațiile tale bancare, informațiile cardului de credit) pentru a valorifica cadoul sau pentru a profita de ofertă. Sau, îți solicită să faci clic pe un link pentru a afla mai multe informații. Linkul te duce apoi la un site web fals. Dacă te conectezi la acel site, escrocii îți pot fura acreditările de conectare. Alte tipuri de SMS-uri spam pot instala programe malware pe telefonul tău, care îți fură informațiile personale fără să știi.

Cum știi dacă un mesaj este o înșelătorie

Escrocii devin din ce în ce mai sofisticați în a face mesajele text spam pe telefon să pară autentice, folosind adesea tehnologia de mascare a identității pentru a schimba numele care apare ca ID apelant. Dacă te întrebi cum să știi dacă un mesaj este o înșelătorie, există câteva semne pe care le poți urmări:

  • Contact neașteptat
  • Greșeli de ortografie și gramatică
  • Este mesajul relevant pentru tine?
Spam pe telefon - ce înseamnă

Totul despre spam pe telefon

De ce primești mesaje spam pe telefon

Există multe moduri prin care escrocii îți pot obține numărul de telefon mobil, pe care îl pot folosi pentru a îți trimite mesaje de tip spam. Iată care sunt acestea:

  • Ei pot folosi tehnologia pentru a genera numere aleatoriu; deci, chiar dacă ai un număr nou, poți primi apeluri și mesaje automate.
  • Site-urile de rețele sociale îți vând datele. Cele mai populare și cunoscute platforme de socializare țin evidența activității tale online și comunică informațiile agenților de publicitate. Dacă te numeri printre cei care își scriu numărul de telefon pe rețelele de socializare, există șanse mari ca acesta să existe în diferite baze de date de marketing.
  • Există mai multe motive pentru care oamenii își dezvăluie numerele de telefon online: completarea formularelor online, înscrierea în concursuri sau programe de fidelitate, printre altele. De fiecare dată când oferi numărul tău de telefon mobil online, există șansa ca acesta să ajungă pe mâini greșite.
  • Dacă ai răspuns vreodată la un mesaj text spam, chiar și accidental, numărul tău de telefon este marcat ca valid și este posibil să fi fost vândut altor escroci, crescând șansele de a primi mai mult spam și SMS-uri spam.

Ce să faci dacă primești spam pe telefon

  • Nu răspunde niciodată – Ca și în cazul oricărui mesaj text spam, nu trebuie să răspunzi niciodată la ele.
  • Nu fă clic pe niciun link – Dacă dai clic pe un link dintr-un mesaj spam, te poate duce către un site fals configurat în mod explicit pentru a îți fura banii sau informațiile personale.
  • Nu dezvălui informații personale – Reține că organizațiile precum băncile nu îți cer să divulgi informații personale sau financiare prin mesaje text nesolicitate.
  • Vizitează direct site-ul web al unei organizații – Dacă nu ești sigur dacă un mesaj text este real sau nu, cel mai bun lucru de făcut este să contactezi direct organizația.
  • Raportează escrocul –  Caută opțiunea de a raporta mesajele nedorite sau spam de pe telefonul tău.
  • Fă o plângere – Este ilegal să trimiteți mesaje comerciale nesolicitate utilizatorilor fără acordul acestora.

Cum să oprești mesajele spam

Două moduri simple de a evita primirea mesajelor spam pe telefon: să blochezi numerele și să folosești filtrele de spam pe telefonul tău mobil.

  • Blochează numere

Blocarea numerelor este ușor de făcut, deși instrucțiunile exacte pot varia în funcție de producătorul dispozitivului, modelul și sistemul de operare.

  • Filtrează expeditorii necunoscuți

O altă modalitate de a ajuta la reducerea spam-ului și a mesajelor automate este să folosești filtre de spam pe dispozitivul tău mobil.

Cum să nu mai primești spam pe telefon

În orice caz, dacă primești în mod regulat mesaje spam sau mesaje nedorite de pe telefonul mobil, s-ar putea să dorești să discuți acest lucru cu compania ta de telefonie mobilă pentru a vedea dacă are vreun plan pentru a o combate. Dacă primești e-mail de spam pe telefon, poți utiliza filtre care pot ajuta la atenuarea problemei. Un alt lucru pe care îl poți face este să îți schimbi numărul de telefon.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
2025 este Anul Șarpelui, un an care anunță transformări profunde și șanse mari de a descoperi dragostea
Click.ro
Cum dau autoritățile apă la moară fanilor teoriei conspiraționiste Chemtrails
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Al Bano a spus ce s-a întâmplat în noaptea în care fiica lui, Ylenia Carrisi, a dispărut: „Acesta e dramaticul adevăr!”
Unica.ro
Restructurări masive în 2025. Se anunță un an nebun. Toată lumea strânge cureaua
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
S-a dat ordin de la UE. Intră în vigoare din ianuarie. Devine obligatoriu în toate statele
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
ANUNȚ despre PENSIILE DIN IANUARIE! ÎNGRIJORĂRI pentru PENSIONARI
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro