03 feb. 2024 | 21:55

Ce înseamnă, de fapt ‘a agrea’. Nu trebuie folosit pentru a descrie o înţelegere, este o mare greşeală

Diverse
Ce înseamnă, de fapt 'a agrea'. Nu trebuie folosit pentru a descrie o înţelegere, este o mare greşeală
Limba română, o comoară folosită greșit uneori

Orele de limba română sunt extrem de importante pentru fiecare dintre noi. Cu toate astea, și spre surprinderea multora, anumite cuvinte sunt folosite în mod greșit, diluând, de fapt, adevăratul sens al acestora. Este și cazul de față. Așa că, ne-am gândit să explicăm ce înseamnă, de fapt ‘a agrea’. Citește mai departe și află care este sensul adevărat al acestui cuvânt.

Limba română, o comoară folosită greșit uneori

Așa cum majoritatea am învățat la școală, una este limba literară, și alta cea a vorbirii curente, de zi cu zi. Cu toate astea, nimic nu justifică greșelile de exprimare, sau chiar folosirea unor cuvinte în mod eronat, diluând, așa cum precizam în introducere, sensul adevărat al cuvintelor. Îmbogățirea unei limbi vine din limba vorbită în mod curent, aducându-se, de multe ori, noi cuvinte, dar care au un înțeles concret, nu unul inventat.

Vezi despre: Cuvântul din limba română folosit greşit care a căpătat un nou sens. Ce însemna „locaţie” înainte

Așa se face cdă, deși în DEX există explicațiile și sensul cuvintelor, de multe ori ne trezim că le folosim în mod eronat. Este și cazul cuvântului ‘a agrea’, folosit de multe ori greșit.

Ce înseamnă, de fapt ‘a agrea’, conform DEX

Nu de puține ori am auzit folosindu-se acest cuvânt în contexte comerciale, mai exact atunci când sunt semnate anumite contracte (exe: Am agreat contractul), ceea ce este în mod clar eronat. Dacă e să ne uităm în DEX, vom constata că definiția cuvântului ‘a agrea’ este cu totul alta.

Află despre: Ce înseamnă, de fapt, cuvântul ‘patetic’. Mulţi români îl folosesc greşit, din păcate

Conform DEX, ‘a agrea’ înseamnă A vedea cu ochi buni, cu simpatie pe cineva.”, sau „A da consimțământul, a accepta un reprezentant diplomatic.” Așadar, folosirea acestui cuvânt este una greșită, dacă luăm în calcul exemplul dat anterior. Așadar, folosirea cuvântul ‘a agrea’ într-un alt context, de exemplu atunci când spunem ”Eu îl agreez pe colegul meu de birou”, aceasta este forma corectă a cuvântului, conform definiției date de DEX.

Greșeli de evitat în vorbirea în public

Atunci când vorbim în public trebuie să fim foarte atenți la modul de exprimare, dar mai ales la ce cuvinte alegem, și, la fel de important, să deteriorăm adevăratul sens al acestora. Vorbirea în public este un instrument puternic pentru a ne dezvolta cariera sau afacerea. Putem vorbi în fața unei echipe mici sau a unui public numeros. În fiecare caz, realizarea unei prezentări excelente poate avea un impact de durată. Dar, vestea bună este că vorbitul în public este o abilitate pe care oricine o poate învăța.

Citește despre: Cuvântul relativ simplu, dar pe care aproape toți românii îl folosesc greșit. Tu știi când se utilizează și în ce context?

Când vine vorba de a vorbi în public, una dintre cele mai mari greșeli pe care le putem face este să nu fim pregătiți suficient. Un vorbitor bine pregătit va avea o schiță clară a ceea ce vrea să spună și cum să o spună, și va alege foarte bine cuvintele. Pe lângă asta, acest lucru include și o înțelegere clară a publicului, a intereselor și preocupărilor acestuia și a mesajelor cheie pe care dorim să le transmitem.

Alte greșeli comune de vorbire în public includ cititul direct din notițe sau diapozitive. Acest lucru ne face să părețm a fi robotici și neinspirați. De asemenea, va fi dificil să ne conectam cu publicul și să creăm o relație. Așadar, indiferent de modul în care ne decidem să vorbim în public, indiferent care ar fi acela, este important să știm să ne alegem cuvintele, însemnătatea lor, dar și să avem o anume coerență și naturalețe.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
Proiectul ambițios al tunelului de 20 de trilioane de dolari prin care s-ar putea ajunge de la New York la Londra într-o oră
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Catastrofă de Crăciun. Sute de mii de oameni și-au pierdut viața
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Statul vrea banii românilor. Cetățenii sunt obligați să plătească. Decizia se aplică în toată țara
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro