29 ian. 2024 | 12:11

Ce înseamnă, de fapt, cuvântul ‘patetic’. Mulţi români îl folosesc greşit, din păcate

Diverse
Ce înseamnă, de fapt, cuvântul 'patetic'. Mulţi români îl folosesc greşit, din păcate
Ce înseamnă, de fapt, cuvântul 'patetic'

Un termen considerat banal, pe care îl spunem și îl întâlnim foarte des, dar care este folosit greșit de foarte mulți români. Află, din rândurile de mai jos, ce înseamnă, de fapt, cuvântul „patetic”. Cum am fost induși în eroare.

Un termen banal, dar pe care cei mai mulți români au ajuns să îl folosească greșit

Limba română poate fi comparată cu un organism viu, este într-un continuu proces de transformare și adaptare. În ultimele decenii, o influență ce a determinat intrarea în vocabularul nostru uzual a unor cuvinte noi au avut-o limbile străine, în special engleza.

Astfel, unele cuvinte ce se scriu similar în română și engleză, dar care au sensuri total diferite, au ajuns să dea multora bătăi de cap, fiind folosite adesea în mod eronat.

Un exemplu este cuvântul „patetic”. Cu toate că este un termen considerat de mulți vorbitori de română banal, este, de foarte multe ori folosit greșit.

Ce înseamnă, de fapt, cuvântul ‘patetic’

„Patetic” seamănă mult cu „pathetic” care, în engleză, înseamnă „jalnic”, însă în limba noastră, acest termen a fost preluat din grecescul „pathos”, ce are un sens complet diferit: „cu intensitate deosebita a sentimentelor prin care se realizeaza o puternica forta dramatica; inflacarare, insufletire, avant, entuziasm” sau „plin de pasiune, care atinge sufletul, emoționant”.

Așadar, când vrem să spunem despre ceva sau cineva că este jalnic, nu ar trebui, sub nicio formă, să folosim „patetic”.

Te-ar putea interesa și: Cel mai lung cuvânt din limba română. Are 44 de litere și este pe locul 3 în Europa. Ai auzit de el?

Ce definiție are în DEX

În Dicționarul Explicativ al Limbii Române (DEX), cuvântul este definit ca „plin de patos, care emoționează, impresionează, înduioșează; plin de emfază, de afectare”.

Îl întâlnim și în dicționarele de specialitate, unde reprezintă o „calitate a discursului, care constă în folosirea pasiunilor oratorice cu scopul de a impresiona auditoriul. Pateticul, prin care sunt stîrnite în sufletul auditoriului felurite sentimente în favoarea tezei oratorului, formează prima parte a perorației”.

Te-ar putea interesa și: Cuvântul din limba română de care puţini mai au habar. Ce înseamnă ‘becheș’. Tu ai auzit de el?

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Zodiile care vor trăi un miracol divin în ianuarie 2025. Astrele se aliniază pentru acești nativi
Click.ro
Agresiune în Parlament: Jurnalistă, hărțuită de Diana Șoșoacă și Makaveli. „Mamă, cum a fugit!”
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Cât costă pantofii de lux pe care îi poartă Marcel Ciolacu. Au garanție pe viață!! 'Am două perechi... Ai lui Grindeanu sunt identici. Nu port alți pantofi'
Unica.ro
Cine este Aura Şova, de fapt. A primit trofeul „Vocea României” de la Lara Fabian
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Băgați banii la saltea! Populația trebuie să se pregătească: Este momentul să fim precauți!
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Iubire cu parfum de lavandă, rezumat episoade 38, 39 și 40, 20 decembrie 2024. Anda, bulversată! Soțul ei, Albert, a găsit-o
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro