09 ian. 2023 | 17:28

Ce înseamnă dacă îţi apare în bord semnul în formă de nor. Este important să ştii ce să faci, altfel nu vei mai putea porni maşina

Utile
Ce înseamnă dacă îţi apare în bord semnul în formă de nor. Este important să ştii ce să faci, altfel nu vei mai putea porni maşina
Vezi cele 18 lumini de avertizare comune de pe bordul mașinii

Ce sunt indicatoarele de pe bordul mașinii! Toți suntem șoferi și conducem mașina personală, fie la muncă, fie cu alte ocazii. Dar, deși profesioniști, nu de puține ori nu am fost interesați de multe din acele luminițe care ne apar pe bordul mașinii. De fapt, în urmă cu câțiva ani, un sondaj britanic a dezvăluit că 98% dintre șoferi nu știu ce reprezintă simbolurile de pe tabloul de bord. În cele ce urmează, încercăm să explică ce înseamnă dacă îţi apare în bord semnul în formă de nor. Specialiștii spun că este important să ştii ce să faci, altfel nu vei mai putea porni maşina.

Indicatoarele de bordul mașinii sunt extrem de importante!

Referindu-ne la sondajul făcut de britanici, nu este greu de înțeles rezultatul acestuia. Într-un fel este normal să nu te intereseze, în mod expres, acest aspect. Adică, ai „luminițele avertizoare” de bază pe bordul mașinii, care, în esență, înseamnă că-ți arată când ai probleme cu mașina, dar, în același timp, arată că uneori suntem și delăsători și că nu interesează ce se întâmplă cu mașina personală.

Este important să ai grijă de mașină în mod corespunzător. Unele dintre celelalte simboluri de pe bordul mașinii sunt la fel de confuze ca și tehnologia modernă care intră în mașina ta, în timp ce altele nu au mai fost actualizate de zeci de ani.

În primul rând, dacă nu știi, sau nu te-a interesat să afli, încercăm să definim cam ce înseamnă, de fapt, toate acele luminițe care îți apar pe bordul mașinii, unele apar din când în când, altele apar permanent.

Vezi și: Ce culoare trebuie să aibă uleiul de la joja mașinii, de fapt. Testul pe care trebuie să îl facă orice șofer

Ce înseamnă toate simbolurile de pe bordul mașinii

Cu toții am trecut prin asta. Mergi cu mașina, te bucuri de priveliște și, deodată, auzi un semnal sonor, te uiți în jos și un simbol a apărut pe bordul mașini. Începi să te întrebi ce ar putea fi în neregulă cu mașina ta.

Unele simboluri de pe bordul mașini tale sunt mai ușor de înțeles decât altele. Cu toate acestea, este important să știi exact ce înseamnă aceste lumini de avertizare în cazul în care trebuie să tragi pe dreapta și să ceri ajutor.

Nu toate simbolurile care apar pe tabloul de bord sunt semnale de avertizare. Unele au legătură cu caracteristicile vehiculului, cum ar fi luminile și controlul vitezei de croazieră, sau cu siguranța, cum ar fi monitorizarea unghiului mort și avertizările de părăsire a benzii de rulare, sau cu probleme mecanice. În acest caz vorbim de avertizările de presiune scăzută a pneurilor și de temperatură a motorului, care apar pe bordul mașinii.

Când vine vorba de luminile de pe tabloul de bord, culorile contează. Luminile verzi sau albastre te anunță pur și simplu că un sistem este pornit sau funcționează.

Luminile de avertizare portocalii sau galbene semnifică, în general, că mașina ta trebuie să fie întreținută sau reparată în curând. Aceste avertismente sunt mai puțin urgente decât în cazul în care ai o lumină roșie și/sau intermitentă.

O lumină roșie înseamnă că trebuie să acționzi imediat dacă apare. Unele lumini roșii de pe tabloul de bord sunt avertismente de siguranță, cum ar fi un avertisment privind centura de siguranță, care apare permanent, dacă nu o folosești, iar altele sunt de natură mecanică, cum ar fi supraîncălzirea motorului. Dacă apare o lumină roșie mecanică, trage pe dreapta cât mai repede posibil și află ce se întâmplă. Vehiculul va înceta probabil să mai funcționeze sau se va deteriora dacă vei continua să conducei, ignorând aceste semnale.

În timp ce citești această listă, iată două lucruri de care trebuie să ții cont:

  1. Fiecare mașină este diferită, așa că simbolurile de pe tabloul tău de bord pot varia ușor față de cele din lista noastră. Dacă ai îndoieli, consultă manualul de utilizare al mașinii tale;
  2. Multe dintre aceste lumini de pe tabloul de bord se vor aprinde pentru scurt timp atunci când pornești autovehiculul și efectuează o verificare a sistemului. Atâta timp cât luminile se sting în câteva secunde, înseamnă că totul funcționează normal.

18 lumini de avertizare comune de pe bordul mașinii

  1. Lumina de avertizare a presiunii uleiului
  2. Lumina de avertizare a presiunii în pneuri
  3. Lumina de avertizare a temperaturii motorului
  4. Lumina de avertizare a controlului tracțiunii
  5. Lumina de avertizare a sistemului de frânare antiblocare
  6. Lumina de defecțiune a sistemului de control al tracțiunii
  7. Lumina de avertizare a motorului
  8. Lumina de alertă a bateriei
  9. Lumina de indicare a nivelului scăzut de combustibil
  10. Lumina indicatoare de blocare automată a schimbătorului de viteze sau de pornire a motorului
  11. Lumina de avertizare a centurii de siguranță
  12. Lumina de avertizare airbag
  13. Lumina indicatoare de securitate
  14. Lumina indicatoare a lămpii de ceață
  15. Lumina indicatoare a lichidului de spălare
  16. Lumina de avertizare a frânei
  17. Lumina de avertizare a părăsirii benzii de rulare
  18. Lumina de avertizare a temperaturii transmisiei

În cazul nostru, vorbim azi și de un anume indicator care apare pe bordul anumitor mașini, dotate cu tehnologii noi. Este vorba de indicatorul de pe bordul mașinii în formă de nor.

Vezi și: Cum afli istoricul mașinii: trebuie să îndeplinești o singură condiție pentru asta

Ce înseamnă dacă îţi apare în bord semnul în formă de nor

În primul rând trebuie menționat că acest gen de indicator luminos se regăsește la mașinile cu motoare diesel și care sunt dotate cu un catalizator, denumit catalizator selectiv (SCR), și care, conform cărții tehnice, funcționează cu un sistem de injecție AdBlue.

Dacă ai cumva o Dacia Duster, pe motorină de exemplu, această tehnologie, ADBlue, se regăsește pe mașină, deci îți va apărea pe bordul mașinii semnul în formă de nor.

În general, acest indicator va apărea pe bord simultan cu Lumina de avertizare a motorului și semnul în formă de cheiță, reprezentând resetarea perioadei de service, confom cărții tehnice.

Dar, de fapt, ce reprezintă acest indicator, în cele ce urmează încercăm să explicăm acest lucru:

Ce înseamnă lumina de avertizare AdBlue

Sistemul AdBlue are o pompă care injectează o cantitate mică de lichid de eșapament diesel în funcție de condițiile de funcționare a motorului. Un mic rezervor cu un senzor de nivel al lichidului stochează lichidul, astfel încât nu sunt necesare alimentări frecvente.

Există trei lumini pe bordul mașinii care se pot aprinde pentru a vă avertiza cu privire la orice problemă cu sistemul AdBlue. Prima lumină este lumina de avertizare a nivelului scăzut.

Aceasta ar trebui să se aprindă cu mult înainte ca rezervorul să fie complet gol, astfel încât să aveți suficient timp pentru a-l umple. Această lumină este de obicei galbenă și, odată ce ai umplut rezervorul cu mai mult lichid de evacuare, ar trebui să se stingă.

Dacă nu umpli rezervorul, în cele din urmă se va aprinde în roșu, ceea ce reprezintă avertizarea de oprire a repornirii. Când această lumină este roșie, nu vei putea reporni motorul după ce l-ai oprit.

Dacă acest lucru se întâmplă în timp ce conduci, du-ți imediat mașina pentru a umple rezervorul, altfel nu vei putea porni din nou motorul. Aceasta este o caracteristică menită să împiedice șoferii să parcurgă distanțe lungi fără lichid de eșapament. Din nou, umplerea rezervorului ar trebui să stingă lumina.

În cele din urmă, dacă computerul detectează orice defecțiune în cadrul sistemului, lumina de service a motorului se va aprinde pe bordul mașinii, împreună cu avertizarea privind nivelul lichidului.

Acest lucru ar putea indica o problemă la sistemul de alimentare sau la senzorul de nivel al lichidului sau ar putea indica faptul că se folosește un lichid incorect.

Vei avea nevoie de un instrument de scanare a diagnosticului pentru a citi codul de eroare și a înțelege ce se întâmplă. Nu ignora această lumină, deoarece utilizarea unui tip de lichid incorect ar putea deteriora permanent sistemul.

Vezi și: Ce înseamnă când ți se aprinde în bord martorul cu triunghi și semnul exclamării. Avarii grave pe care le poate semnala

Este sigur să conduc cu lumina de avertizare AdBlue aprinsă?

Deși această lumină de pe bordul mașinii nu indică o problemă de siguranță, neglijarea avertismentului te va împiedica în cele din urmă să pornești motorul.

Atunci când vezi avertizarea de lichid scăzut, vei avea încă o perioadă bună de timp înainte de a fi absolut necesară o reumplere. Nu uita de acest lucru, altfel ai putea rămâne fără lichid și ai putea rămâne blocat.

Dacă oricare dintre luminile de avertizare AdBlue sunt aprinse, tehnicienii certificați te pot ajuta să reumpli rezervorul sau să facă un diagnostic la orice problemă pe care o poți avea.

Concluzie

Acum ai aflat cam ce reprezintă toate acele luminițe de pe bordul mașinii și cam ce ar trebui să faci atunci când îți apare în bord semnul în formă de nor. Este cazul să ai mai multă grijă de mașina ta și să ții cont de ceea ce se întâmplă pe bordul mașinii. Baftă la condus!

Parteneri
TJ Miles i-a dat lovitura de grație lui Zanni! Ce a declarat fostul Faimos de la Survivor despre coechipierul său: ”Sclavii mereu vor mușca…”
Redactia.ro
Ce trebuie să pui în drob, să iasă suculent și să nu se usuce. Așa îți va ieși un preparat perfect
Click.ro
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job. Experiențe bizare și umilitoare din procesul de recrutare
Digi24
Un român căutat de poliție a stat ascuns în Italia până când soția l-a dat de gol fără să vrea
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Care sunt, de fapt, granițele Moldovei? Discuția are o „istorie” de peste cinci veacuri
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost atât de incredibil...
Capital.ro
Trucul genial pentru a repara o ciorbă în care ai scăpat prea multă sare: ”Excesul dispare imediat!”
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
Datini și obiceiuri în prima zi de Paște. Ce trebuie să faci să atragi noroc și bani
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro