Ce înseamnă când ți se aprinde în bord martorul cu triunghi și semnul exclamării. Avarii grave pe care le poate semnala

Ce înseamnă când ți se aprinde în bord martorul cu triunghi și semnul exclamării. Avarii grave pe care le poate semnala
Ce înseamnă când ți se aprinde în bord martorul cu triunghi și semnul exclamării

Conducerea unui automobil presupune să fii familiarizat cu toate echipamentele și opțiunile din dotarea lui, inclusiv simbolurile de avertizare din bordul mașinii. Orice problemă tehnică este semnalată prin aprinderea acestor indicatori de avertizare. Cu toate acestea, nu toți șoferii cunosc aceste detalii. Ce înseamnă când ți se aprinde în bord martorul cu triunghi și semnul exclamării?

Atunci când te urci la volanul unei mașini, este importantă să știi câteva amănunte importante despre vehicul. Așadar, unul dintre cei mai importanți martori de bord este cel în formă de triunghi cu semnul exclamării în interior. Pentru că unii șoferi nu știu ce semnifică acesta și de ce aprinde uneori în bord, astăzi îți vom prezenta ce înseamnă, de fapt și ce trebuie să faci imediat.

Ce înseamnă când ți se aprinde în bord martorul cu triunghi și semnul exclamării

De regulă, aprinderea martorului cu triunghi și semnul exclamării semnalează o problemă gravă la mașină. Majoritatea automobilelor sunt prevăzute cu zeci de martor în bord, așa că este dificil să-i gestionezi pe toți. Șoferii fără experiență omit avertismentele din bord, iar de cele mai multe ori apar și problemele cu vehiculul.

Ce înseamnă când ți se aprinde în bord martorul cu triunghi și semnul exclamării. Atunci când bagi cheia în contact, în planșa de bord a mașinii se aprind martorii care sunt de diferite culori.

În acest fel, computerul de bord verifică dacă toate sistemele funcționează cum trebuie. De obicei, după ce motorul a fost pornit, indicatorii de bord se sting. În caz contrar, dacă unul dintre martori rămâne aprins, înseamnă că ceva nu funcționează bine și trebuie investigat.

Martorii de bord sunt de mai multe culori

Martorii de bord au culori diferite, semnificând un anumit tip de situație care necesită rezolvare. Pentru cei care nu știu, martorii de culoare roșie indică o problemă tehnică gravă. Cei de culoare galbenă semnalează o defecțiune, pentru care trebuie mers la service. Dacă unele se rezolvă extrem de simplu, altele necesită mai multă atenție.

Acest tip de avertisment depinde foarte mult de culoarea în care acesta este luminat. Dacă lumina este galbenă sau portocalie, de regulă indică o problemă minoră cum ar fi un nivel scăzut al lichidului de spălare a parbrizului.

Ce înseamnă când ți se aprinde în bord martorul cu triunghi și semnul exclamării. Trebuie să mergi urgent la service?

Totodată, martorul cu triunghi poate semnala o avarie nivelul sistemului de control al stabilității. Dacă acesta se aprinde în timpul mersului, este necesar să oprești cât mai repede pe dreapta și să resetezi sistemul. Dacă repornești motorul și martorul s-a stins, totul funcționează cum trebuie. În schimb, dacă rămâne aprins în timp ce conduci, va trebui să mergi la cel mai apropiat service.

În cel mai rău caz, martorul triunghi cu semnul exclamării se aprinde în roșu. Asta înseamnă că defecțiunea este una foarte gravă. Dacă nu oprești mașina, defecțiunea se poate agrava și poate fi extrem de costisitoare. Specialiștii susțin că unul dintre cauzele pentru care martorul cu triunghi și semnul exclamării se aprinde este scăderea bruscă a nivelului de ulei de motor sau supraîncălzirea motorului.

Mai mult de atât, martorul de bord poate detecta o defecțiune a sistemului de frânare sau a senzorului de presiune ulei.

Semnificația martorilor de bord la mașini

  • roșu – indică prezența unei probleme serioase sau una legată de siguranță. Primul lucru care trebuie făcut este să tragem pe dreapta, altfel ne poate pune viața în pericol, pe a noastră sau pe cea a celorlalți participanți la trafic.
  • galben – apare atunci când mașina are nevoie de o reparație sau înlocuire. Dacă această culoare se aprinde în bord, înseamnă că este nevoie de programare la mecanic. Ea este menită să atenționeze. Drumul poate continua, însă discuția cu un specialist auto trebuie prioritizată.
  • albastru sau verde – au rol de indicator.

Schimbarea majoră care a apărut la școala de șoferi, la începutul anului

Anul 2022 a venit cu câteva modificări referitoare la obligațiile pe care le au școlile de șoferi în ceea ce privește mașinile destinate elevilor.

Ordinul MTI nr. 44/2022, apărut miercuri, 26 ianuarie 2022, în Monitorul Oficial nr. 76, introduce anumite modificări cu privire la obligațiile pe care le au școlile de șoferi atunci când vine vorba despre mașinile pe care învață să le conducă elevii.

Concret, noul ordin schimbă condițiile tehnice care trebuie îndeplinite de „vehiculele destinate instruirii practice în conducerea auto, în vederea obţinerii permisului de conducere“. Este vorba despre eliminare obligativității de a folosi unele camioane dotate cu cutie manuală, indiferent că mașinile fac parte din categoria C sau CE, adică cu remorcă sau fără.

În plus, Ordinul MTI nr. 44/2022 prevede eliminarea obligativității dotării vehiculelor cu sistem de transmisie care presupune o selecţie manuală a vitezelor în cazul mașinilor din categoria CE, adică a camioanelor cu remorcă.

Urmăriți Playtech.ro și pe