În funcție de nuanța sa, gălbenușul are o intensitate mai mare ori mai mică. Dar ce înseamnă dacă gălbenușul oului este portocaliu? Iată la ce detaliu ar trebui să fii atent atunci când îl consumi și cum poți alege ouăle de calitate. Un element important îl reprezintă și albușul oului, dar totul, pe larg, în rândurile următoare!
Poate nu știai, dar culorile gălbenușului pot varia de la galben deschis până la portocaliu închis. Dar nu, nu are nimic a face cu rasa găinii. Dacă diferitele rase de găini joacă rol în cazul culorii cojii de ou, ei bine, în cazul gălbenușului, totul ține de ce a mâncat găina. Spre exemplu, puii sau găinile care mănâncă mâncare de culoare galbenă vor face ouă galbene. Unii fermieri însă își pot hrăni găinile cu ardei roșu pentru a produce ouă cu gălbenușuri de nuanța portocaliului intens.
Și învelișul verde al oului are o explicație. Acesta se formează când oul este fiert prea mult. În acest caz, hidrogenul din albuș intră în contact cu sulful din gălbenuș, astfel că rezultă nuanța verzuie.
Dar, dacă vrei să cumperi și tu ouă de calitate, trebuie să știi că un rol important îl are culoarea gălbenușului. Iar dacă păsările au fost hrănite cu o gamă largă de cereale, dacă au fost crescute în aer liber, atunci culoarea gălbenușului va fi portocalie. Dacă, în schimb, culoarea gălbenușului este galbenă, acesta e un semn că păsările nu au fost hrănite chiar așa de bine.
Dar nu doar culoarea gălbenușului este importantă, ci și coaja trebuie să fie de o anumită calitate. Astfel, găinile crescute la țară au ouă cu coaja mai groasă și mai colorată, cu nuanțe roșcate. Iar dacă albușul ouălor este consistent, acesta e iar un semn că găinile au fost bine hrănite. Găinile de crescătorie vor produce ouă cu o coajă subțire, iar albușnul nu este atât de consistent și de voluminos.
Iar dacă ouăle pe care le-ai cumpărat se crapă ușor, asta înseamnă că alimentația găinilor a fost săracă în calciu și minerale. De obicei, astfel de ouă au o culoare albă sau un bej deschis, iar gălbenușul va fi de un galben palid, cu puțin albuș.
Și codurile de pe ouă îți pot spune dacă ai ales ouă de calitate. Codul 1 se referă la faptul că au fost crescute în aer liber, dar hrana lor nu a fost certificată ecologic. Codul 2 îl au ouăle care provin de la găini crescute la sol, dar în hale, neavând lumină naturală, iar codul 3 se referă la găini care au fost crescute în condiții de captivitate.